Novska zelena koltrina

Novska zelena koltrina

1
Podijeli

Priroda kao da je Herceg Novom dala čarobni štapić kojim uspijeva da prikrije poneku mrlju grada. Puzavica kampanela (ili ladolež) uspijeva da svojim zelenim plaštom i plavim cvijetovima poput koltrine (zavjese) prekrije ruševine, prikrije deponije smeća, kao i mjesta na kojim leži stari kabasti otpad. U mnogim slučajevima kampanela se iz godine u godinu sama generiše iz sjemenja koje je prethodne jeseni palo na tlo.

Pitam se zbog čega se grad Novi aktivno ne posluži ovom zahvalnom biljkom i aktivno je koristi za ozelenjavanje strmih površina koje je u toku sezone bolje izmaknuti oku turiste. Kampanela neumorno cvijeta, a postoje i mnoge druge boje cvijetova koje bi sigurno fascinirale građane Novog i mnoge turiste sa smislom za ljepotu prirode. Kampanela uporno odoljeva suši.

Picerija i restoran

Prigrlila je ruševinu bivšeg hotela Rudnik, deponiju smeća ispod Gradske kafane kod “Rent-a-Villa”, Skalinada ispod bivšeg hotela Rudnik koja ima prokletstvo da je momci svake noći iznova zalivaju žuto… Tu je i ruševina hotela “Topola” obrasla divljom lozom, zid ispod donje terase Gradske kafane i Kampanela na deponiji na Šetalistu Pet Danica.

1 komentar

  1. Zahvalniji je bršljen, prekriva novsku sramotu trajno. Ladolež ipak taje samo 4 mjeseca, a nakon toga nas opet izblamira sadržajem ispod kad se povuče u kasnu jesen. 🙂

Ostavite komentar

*

code