NOVSKE SKALE NEMA KO DA ODRŽAVA

NOVSKE SKALE NEMA KO DA ODRŽAVA

219
0
Podijeli

skale_pu_gradaHerceg Novi je poznat po tome što ima više skala nego ulica. Sići na more najlakše je nekim od skala, često je to i najbrži put do odredišta.

Ali o tim  brojnim  skalama – prema nekim procjenama ima ih više od sto hiljada – niko ne brine u kontinuitetu, već s vremena na vrijeme. Hercegnovska stepeništa su uglavnom rađena od kamena i vremenom se „troše“ – kamen se izliže i tada postaje opasan za prolaznike. To je naročito izraženo u vrijeme kiša kada se često dešava da se neko oklizne i prođe sa manjim ili većim ozljedama.

Picerija i restoran

Skoro da nema skala u gradu koja ne vape za rukom majstora. Najpoznatije stepenište – ono ispod Sat kule koje povezuje trg Nikole Djurkovića i Stari grad takođe je na mnogim mjestima sklisko, pa potencijalno i opasno. Kamenorezac Sakib Ćiro Džinić kaže da je svakih desetak godina potrebno pikovanje kamena kako bi se stvorila hrapava površina na skali i tako bila manje opasna za korisnike.

 

Iz Komunalno stambenog preduzeća koje ima i sekciju održavanja lokalnih puteva, tvrde da to nije u njihovoj nadležnosti. Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog koje to takođe nije u obavezi – u nekoliko navrata je u svojoj režiji organizovala popravak stepeništa.

Hercegnovsko stepenište koje je i zaštitni znak grada – o kome se i knjige pišu, o njima je pisao i Dušan Kostić  – po svemu sudeći nisu ničija briga. Koristimo ih svakodnevno, ističemo njihovu specifičnost i vrijednost u kulturološkom i ambijentalnom smislu, a istovremeno taj urbanističko arhitektonski dio prepoznatljivosti grada oni koji vode grad ne povjeravaju nikome na brigu.

skale

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code