NOVSKI BUDŽET ZA IDUĆU GODINU 17,7 MILIONA EURA

NOVSKI BUDŽET ZA IDUĆU GODINU 17,7 MILIONA EURA

97
0
Podijeli

Budžet Opštine Herceg Novi za 2014. godinu, koji je danas usvojila Skupština, iznosi 17.705.000 eura.

Najveće punjenje budžeta se očekuje od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta – kompanije “Azmont investments” 3.5 milioana eura i od zakupa na Luštici 2 miliona, a od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta 2.6 miliona eura.
Budžet jeste optimističan, ali upravo ga kapitalne investicije čine i održivim smatraju u Sekretarijatu za finansije. U opoziciji i dalje zamjeraju što sredstva nisu dovoljna za razvoj opštine.
Miloš Konjević iz Novske liste koji se nakon ostavke vratio u skupštinske klupe, nije podržao ovakav budžet.
Jedna od njegovih primjedbi je bila da se “lokalna samouprava sramno odnosi prema Manastiru Savina u koji nisu uložili ni centa”.
– Za vjerske zajednice ste izdvojili 15.000 eura ovim predlogom odluke budžeta za narednu godinu, što je 3 x manje nego za Sunčane skale – kazao je Konjević.
Dragan Janković (DPS) ukazao je ponovo na nepotpune materijale za ovakve važne tačke dnevnog reda, što dovodi do toga da se zadire u zakonitosti. Njegova primjedba odnosila se na razliku između nacrta budžeta i današnjeg predloga odluke, u dijelu ulaganja u Lušticu.
– Nacrt je predviđao 900 000 eura, a sada je to 400.000 eura, tako da smo za samo mjesec, skinuli pola miliona eura nekome kome smo to bili namjenili.
Janković se zapitao i da li su se potpuno odrekli škole u Igalu jer se roditelji pripremaju za peticiju, kako bi skrenuli pažnju na problem oko 200 đaka koji pohađaju područno odjeljenje u Igalu.
Po dr Đuru Mariću ( DPS) ovaj predlog budžeta je potrošački i nema detaljne analize i logičnih objašnjenja pojedinih stavki.
Za JU Muzej i Galerija predviđeno 216.000 eura od čega će na razvojne projekte ići 15.000 eura, a oko 170.000 na primanja zaposlenih za obezbjeđivanje njihove egzistencije, što po njegovom mišljenju znači da ova JU postoji samo da bi se pojedini zaposlili.
Obrad Gojković (SNP) mišljenja je da je budžet ozbiljan i razvojan i za njegovu će relaizaciju biti potrebno dosta ozbiljnosti za što su u vladajućoj koalciji, kako je kazao, veoma spremni.
– Budžet za 2014. prati trend izlaska iz krize koja je pogodila sve, ali već ove godine sa početkom velikih investicja to se i pokazalo da ulazimo u period investicija – kazao je Gojković.
Mora se puno raditi na smanjenju plata administraciji, a tu potpuno objektivno pohvaljujem napore države koja je to uradila mnogo bolje nego mi, iako su povećali broj zaposlenih – kazao je Gojković.

Picerija i restoran

NEĆE BITI ŠKOLE U IGALU?!

Problem škole u Igalu možda se neočekivano pojavio kao tema o kojoj je nekoliko odbornika raspravljalo, ali ne čudi s obzirom da je na njihove probleme podsjetio nedavno Radio Jadran, a nakon toga i drugi mediji, pa se zato i našao u žiži odborničkih interesovanja.
Iako se dugi niz godina o gradnji škole u Igalu pričalo kao vrlo izvjesnoj investiciji, jer je to kako se danas moglo čuti mjesto sa 7.000 stanovnika koje nema školu, pa u područnuom odjeljenju Osnovne škole “Dašo Pavičić” nastavu pohađa oko 200 đaka, danas je prvi čovjek grada Dejan Mandić kazao da škole neće biti.
Koncept više nije da se gradi škola u Igalu, već je to sada raspoređivanje đaka iz Igala u Sutorinu, Srbinu i matičnu školu, što je, kako je Mandić istakao, resorno minstarstvo predložilo kao finansijski isplativije. Djeca sa perferije Igala koristila bi kapacitete škole u Sutorini, i da bi se čak obezbjedio i prevoz – pojasnio je on.
Za školu u Igalu bila je predviđena lokacija kod vrtića. Mandić je obećao da će za vrijeme zimskog raspusta urediti prilaz matičnoj školi “Dašo Pavičić”, kao i ruinirano i devastirano stepenište sa Tople, koje vodi ka ovoj školi.

USVOJENI STATUTI BIVŠIH JAVNIH PREDUZEĆA

Hercegnovski odbornici usvojili su predloge odluka o davanju saglasnosti na Statute budućih doo preduzeća “Parking servis”, “Sportski centar “, Vodovod i kanalizacija” i “Komunalno stambeno”.
Prije toga sa 20 glasova za, 1 protiv i 2 suzdržana prihvaćen je predlog dr Đura Marića (DPS) da Odbori direktora dobiju ingirenciju da razrješe izvršnog direktora.
Odboronici su samo dali saglasnost na odluku o Statutima ovih preduzeća, a predlog će se naći pred njima nakon registracije preduzeća u društva sa ograničenom odgvornošću.
Novska lista nije dala saglasnost na Statut Parking servisa, jer kako je rekao odbornik ove partije Miloš Konjević, to nije u interesu građana Herceg Novog, te smatra da direktor može biti i neko drugi osim “penzionisani rođak”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code