Novski talas: Izložba fotografija Miloša Samardžića “Grad”

Novski talas: Izložba fotografija Miloša Samardžića “Grad”

2556
2
Podijeli

novski talas milos popupUoči sjutrašnje izložbe fotografija Novljanina, Miloša Samardžića, pod nazivom “Grad”, mladi autor u razgovoru za Radio Jadran, priča da će njegovi radovi biti u skladu sa naslovom izložbe. Biće predstavljeni razni pejzaži, momenti iz naše svakodnevice.

 

Samardžić inspiraciju traži obilazeći Herceg Novi, grad oivičen morem s juga, a planinom sa sjevera. Fotografijom se, kaže, bavi još iz osnovne škole, ali profesionalno tek dvije-tri godine, za koje je uspio da stekne veliko iskustvo.

Picerija i restoran

Dok nije započeo profesionalnu karijeru fotografa, ovim hobijem, odnosno umjetnošću, bavio se isključivo iz zabave, ali je splet okolnosti doveo do prvog angažmana, što je kasnije, kako se ispostavilo, bio samo početak “bure” u njegovom poslovnom planu u svijetu fotografije. Naknadni angažmani obezbijedili su mu sredstva koja je uložio u skupocjenu opremu, što je takođe išlo u prilog njegovom poslovnom progresu.

– Mada, kada kažem “posao” i taj pojam povežem sa fotografijom, to mi u suštini ne ide zajedno, jer fotografiju na prvom mjestu doživljavam kroz emocije i usko mi je povezana sa funkcionisanjem života – objašnjava Miloš Samardžić.

milos samardzic 1Ova izložba predstavlja njegov jedinstven i drugačiji ugao posmatranja grada i okoline kroz objektive, a to su prepoznali ljudi iz Herceg Festa i na pravi način akcentovali i dali priliku ovom mladom autoru da se predstavi novskoj publici, što mu je, kako nam je rekao, neopisivo drago.

– Rakurs / položaj objektiva van standardne horizontalne ravni/ je ono što izdvaja Miloševo poimanje fotografije, ali ne samo u optičkom smislu. On rakurs pretvara u autorsko viđenje svijeta, pejzaža i tako od dekorativne fotografije pravi umjetničku fotografiju. Miloš Samardžić ima onaj rijetki dar „oneobičavanja” na kome počiva autorsko viđenje umjetnosti – napisao je direktor Herceg festa, Stevan Koprivica.

On dodaje da u vremenu dekonstrukcije, deestetizacije, Samardžić, onebičavanjem, posebnim rakursom i vizurom, nudi estetizovanu sliku svijeta.

– Možda ljepšu nego što jeste, ali čežnja za ljepotom je ontološka potreba čovjeka, pogotovo u vremenima prenebragavanja i marginalizovanja ljepote – ističe Koprivica, vjerujući da će Samardži još dugo surfovati na novskom talasu, tražeći nove i veće izazove.

Izložba, koja će sjutra biti otvorena u foajeu Dvorane Park u 20.30, dio je programa Herceg festa, Novski talas.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code