Novski talas: Izložba skulptura Dejana Veriga

Novski talas: Izložba skulptura Dejana Veriga

1469
6
Podijeli

Kako izgleda kada Dejan Verigo udiše život kamenu i drvetu? U njegovoj kući to radi godinama, ali šira publika će imati priliku da u petak pogleda izložbu njegovih skulptura, pod nazivom “Dah”. Izložbu  organizuje Herceg fest, u okviru edicije Novski talas, u 19 časova u Dvorani Park.

Po riječima autora, Dejana Veriga, vrsnog novskog speleologa i alpiniste, ime izložbe nastalo je metaforom vajanja kao “udisanje života u kamen i drvo”, pa su se u Herceg festu odlučili za taj naziv.

Picerija i restoran

– Pošto uglavnom koristim materijal iz prirode, znači kamen, ovo će isključivo biti izložba skulptura – kamen i drvo. A pošto je “udahnut život” u taj kamen, eto oni su ga krstili “Dah” – kazao je Verigo.

Novljanima poznat kao čovjek koji je spasio mnoge živote u zaleđu Novog Dejan Verigo za Radio Jadran otkriva da je njegova prva ljubav zapravo keramika, a prvi susreti sa umjetnošću vezani su za pokojnog oca koji je bio akademski vajar.

– Meni je prva igračka bila glina i susret sa tim lijepim stvarima. Cijeli život se bavim skulpturom, ali je to tek sad izlazi u javnost. Zato što nijesam akademski vajar, pa su mi govorili da ne mogu izlagati. Ali ja sam radio. Vazda je neko drugi, sa strane, htio da prije Novljana organizuje moju izložb. Ali dobro, ovaj put se izgleda okrenulo, pa će krenuti na bolje – kazao je Verigo.

Izložba “Dah” njegova je druga samostalna izložba. Prvu je, kaže, imao prije nekih 30 godina, datuma se ne sjeća, ali na polju vajarstva je uvijek aktivan, uvijek “doma ima otvorenu izložbu i nešto, radi, kucka, đelje…”.

“Čovjek koji poznaje prirodu, živi sa njom i za nju, umjetnički kredo nalazi upravo u toj prirodi. On je ne podražava, što je inače osnovno načelo  u aristotelovskom konceptu umjetnosti, nego tajnim okom, vidjevši ono što drugi ne vide, oslobađa naturalne artefakte od naslaga viškova i potezima virtuoza artikuliše figure novih značenja, podložne perceptivnom učitavanju, asocijacijama, ili jednostavnom predavanju ljepoti “po sebi”.

„Skulpture Dejana Veriga imaju neki čudni taktilni zov, mame nas da  ih dodirnemo, a to pripada paraestetičkom fenomenu o kojemu bi imali šta da kažu psiholozi. Možda nam pogled nije dovoljan, možda dodirom želimo da postanemo dio te prirode koja opčinjava Veriga, prirode koja je i polazište i ishodište njegove umjetnosti. Dejan Verigo prirodi podaruje dah umjetnosti i iz toga dara, a proističe ova izložba Novskog talasa Herceg festa. Ova izložba je i tek malo uzdarje humanisti, ekologu, čovjeku podviga  u vremenima koje podvige ne priznaje i, nadasve, umjetniku, kom dugujemo mnogo, mnogo više” – napisao je u recenziji za ovu izložbu dramski pisac i direktor Herceg festa, Stevan Koprivica.

Izložba Dejana Veriga u Dvorani Park će biti otvorena od 17. marta do 1. aprila.

6 Komentari

  1. Neka je sa srecom Dejo mestre. Zamiritao si odavna izlozbu i vise od izlozbe. Opet se ovi iz Herceg festa bave nasim Novljanima, svaka cast. Dejan Verigo je legenda ovog grada a i umjetnik veci od nekih koji misle da jesu.

    21
    5

Ostavite komentar

*

code