Novski „Vodovod i kanalizacija“: Ostvaren godišnji plan 85%, bez dugova

Novski „Vodovod i kanalizacija“: Ostvaren godišnji plan 85%, bez dugova

3
Podijeli

Građani Herceg Novog su najrevnosnije platiše vode i u ovom momentu naplata računa za vodu je najbolja u Crnoj Gori, čak 96%. Ostvaren je i gotovo isti iznos prihoda i rashoda, po 3,1 milion eura, što je kao lani. Nema gubitaka, a obaveze prema dobavljačima su sa milionskog iznosa svedeni na 140 hiljada eura, kazala je na press-u, direktorica „Vodovoda i kanalizacije“ d.o.o, Jelena Đaković.

jelena-djakovic-press-061216Posljednje dvije godine napravljena je velika racionalizacija troškova u tom preduzeću koje zapošljava 136 radnika, samo nekoliko manje nego u trenutku kada je upravljanje preuzelo novo rukovodstvo.

Picerija i restoran

Ove godine stigla su i priznanja za poslovanje, sertifikat Privredne komore, a do kraja godine  novski Vodovod imaće i sertifikat za tri standarda kavliteta ISO.

Po riječima Jelene Đaković i dalje su velike nevolje zbog visokih gubitaka, mada oni prate sva preduzeće u Crnoj Gori. Sada oni iznose 74 odsto i nije samo riječ o tehničkim gubicima, već i o administartivnim.

–      Iako Herceg Novi dobija 400 litara u sekundi vode preko Konavala i to je dovoljno za snabdijevanje grada, zbog konfiguracije terena, neophodni su dodatni izvori. Nedostaju rezervoari za 5 visinskih zona, a za to su potrebna finansijska sredstva. U ovom momentu „Vodovod“ praktično nema novca za investicije, a cijena vode se nije mijenjala od 2008. godine i najniža je u Crnoj Gori – podsjeća Đaković.

Ona je objasnila i da je priključak Herceg Novog na regionalni sistem iz izvorišta Bolje sestre u nadležnosti regionalnog vodovoda i da su ulaganja na tivatskoj strani. O detaljima će sjutra biti riječi sa predstavnicima Regionalnog. Informisala je i da opština redovno servisira po ugovoru mjesečnu nadoknadu od 25 hiljada eura konavoskom komunalnom društvu za transport vode.

Na pitanje ima li novski „Vodovod“ viška zaposlenih Jelena Đaković je objasnila da po evropskim standardima taj broj je od 30 do 40 prekobrojnih, mada je realno njih 20. Svega pet radnika je za protekle dvije godine zbog penzije ili dobrovoljno napustilo firmu. Otkaza nije bilo, te je i broj radnika gotovo isti s brojem kada je ona došla na čelo „Vodovoda“ umjesto Zorana Šabanovića.

Odnos prema Radiju Jadran

Na naše pitanje zašto predstavnici ovog preduzeća ne  odgovaraju na pozive Radija Jadran i komunikaciju su sveli samo putem e-maila, na koji nekada i ne dobijemo odgovor, Đakovićka kaže da je ona bila odsutna već par mjeseci, ali smatra da, ipak, brzo dobijamo odgovore.

– U sistematizaciji imamo mjesto pr i ne treba uopšte da pozivate nikoga drugog. Dio reorganizacije će se desiti u toku naredne godine, radiće služba za odnose sa medijima, kako bi komunikacija s javnošću bila bolja.

Na našu primjedbu da, ipak, servisne informacije moraju dolaziti brže do medija, a samim tim i do potrošača, Đaković kaže:

„To je  vaš stav, moj stav je drugačiji. Mi svakodnevno dajemo informacije gdje i kad je zatvaranje vode“.

3 Komentari

  1. Molim Vas , da javno objavite u narednom obraćanju građanima kolika je cijena vode u Šavniku, Rožaju, Danillovgradu ,Žabljaku, Plužinama , Tivtu, Podgorici , Pljevljima, Ulcinju, Bijelom polju, Nikšiću, Andrijevici itd…. pa da onda građani Herceg Novog zaključe da li imaju najnižu cijenu vode u Crnoj Gori kako je navedeno u ovom saopštenju. Prosto se pitam nakon ovoga, dali će ISO sertifikati koristit bar zdravom razumu u realnom vremenu ?

Ostavite komentar

*

code