NOVSKI “VODOVOD” TRAŽI GDJE CURI – NA MREŽI GUBICI 62%

NOVSKI “VODOVOD” TRAŽI GDJE CURI – NA MREŽI GUBICI 62%

178
0
Podijeli

broken-pipeU saradnji sa “Vodakomom” i konsultantima iz KFW banke JP ’’Vodovod i kanalizacija’’ iz Herceg Novog radi na detaljnom i sveobuhvatnom lociranju gubitaka na vodovodnoj mreži. Jer, gubici na vodovodnoj mreži tokom septembra su bili 62 odsto, dok su u avgustu iznosili 58 odsto.

– Takozvanom “pilot zonom” obuhvatićemo potez od hotela ’’Park’’ u Bijeloj do Kamenara, za oko 700 potrošača. Biće to potpuna indetifikacija vodovodne mreže – kaže za Radio Jadran tehnički direktor u novskom “Vodovodu i kanalizaciji”,  Milorad Velaš.

Picerija i restoran

Mjerenje gubitaka trajaće 7 dana, od mjernih mjesta, priključenih šahtova i glavnih vodovodnih cijevi – objašnjava Velaš i dodaje, da će se tako tačno otkriti koliki su gubici u toj zoni.

Ovakva kontrola gubitaka radi se i na još jednom potezu ali to u ovom preduzeću rade samostalno.

– Mini zona u kojoj kontrolišemo gubitke je za sve potrošače koji se snabdjevaju sa rezervoara Poda. To je dio od Poda do Sasovića, Topla 3 i Čela. Izmještamo vodomjere, ugrađujemo nove ventile, mjerače protoka vode većih profila – kaže Velaš.

Stručni kadar iz JP ’’Vodovod i kanalizacija’’ u maju ove godine je zajedno sa kolegama iz Bara, Kotora i Tivata bio na obuci koju je vodio dr. Dževad Koldžo, renomirani stručnjak u oblasti detekcije i smanjenju gubitaka iz konsultantske kompanije ’’Sachsen Wasser” i “Vodacom”.

Tada su se zaposleni upoznali sa korišćenjem opreme za detekciju gubitaka, sa metodologijom i načinom lociranja mjesta na kojima voda nekontrolisano teče. Ostaje da ove aktivnosti daju rezultate – manje divljih priključaka i šuplje mreže.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code