NTC festival vina i gastronomije u Novom: Dostignuća vinara, promocija vinske kulture

NTC festival vina i gastronomije u Novom: Dostignuća vinara, promocija vinske kulture

2088
3
Podijeli

sajam vina hn 040516 3U Crnoj Gori i Boki, pa i Herceg Novom, svaki kraj je gajio posebne autohtone vrste grožđa, ili poljoprivrednih kultura, imao  posebnu tehnologiju gajenja, čuvanja, prerade i proizvodnje, praćenu i posebnim kulinarskim specijalitetima, jer to nekako uvijek ide jedno sa drugim. Na taj način života, običaje, po kojima su se prepoznavala mjesta, sela i regije, podsjetila je predsjednica opštine, Nataša Aćimović otvarajući drugi  međunarodni „NTC festival vina i gastronomije“. Ona je kazala da su legende i mitovi o vinu neiscrpni i poželjela da festival u Novom postane tradicionalan.

Manifestacija je okupila oko 40 izlagača iz regiona i Evrope, a trajaće dva dana u Gradskoj kafani u sardnji kompanija NTC, Lighthouse of Montenegro  i Turističke organizacije Herceg Novi. Na jednom mjestu su poznati ugostitelji, vlasnici i menadžeri elitnih restorana i hotela, poznavaoci vina, predstavnici poznatih vinarija i kompanija iz domena premium proizvoda hrane i pića, najpoznatiji somelijeri, profesionalni kuvari, barmeni, kao i crnogorski vinari.

Picerija i restoran

sajam vina hn 040516 2Izvršni direktor kompanije Lighthouse of Montenegro Jovan Vukalović, naglasio je da su izlagači iz Francuske, Italije, Njemačke, Holandije, Španije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, kao i iz Crne Gore.

– Osim što festival daje mogućnosti za otkrivanje novih tržišta, identifikovanje trendova, ocjenjivanje dostignuća naših vinara u poređenju sa konkurentima, cilj je i promocija vinske kulture prvenstveno među građanima i vinarima, kazao je Vukalović.

Riječ vinara

“Carski vinogradi“ iz Mostara vinarija je koja se prvi put predstavlja u Crnoj Gori, iako su na tržištu prisutni deceniju i baštine tradiciju od 1886. godine:

– Naša su vina carska, emporio, žilavka i blatina, autohtona. Donijeli smo i domaćeg sira, pršute i smokve, dakle sve ukuse Hercegovine – kazala je Minja Pejanović, iz vinarije „Carski vinogradi”. Prema njenim riječima festivali vina su veoma važni, tim prije i što izvoze na rusko, kinesko, britansko tržište.

sajam vina hn 040516 1Voditelj prodaje iz hrvatske Vinarije Belje, Zvonko Domančić, koja se predstvila i na prvom festivalu u Herceg Novom, s ponosom predstavlja dominantnu graševinu, koja vlada cijelom kontinentalnom Hrvatskom, ali i šardone. Od crvenih vina, sa oznakom Vinarije Belje, tu je  vrhunski merlo, kaberne sovinjon i pino noar.

Vinarija  13. jul iz Podgorice, predstavila sa premijum segmentom novih bijelih vina iz serije pro anima, pro anima šardone – sovinjon i pro anima pino blan.

sajam vina hn 040516 4– Naravno, tu je i ultra premijum iz serije crvenih vina – stari podrum zlatna berba 2011. godine. Riječ je o ograničenoj seriji od svega 5.000 flaša. Sva vina su namijenjena ugostiteljstvu i ne mogu se naći u slobodnoj prodaji. Izvozimo u 35 zemalja, vranac i vranac pro korde. Nova vina još nismo počeli da izvozimo ako izuzmemo Srbiju i Bosnu, ali svakako da će otići u zemlje regiona – priča nam marketing menadžerka kompanije, Jovana Šanović.

Prvi put se na sajmu predstavlja vinarija “Lipovac”, nadomak Virpazara, čija menadžerka Jovana Vujović, ističe da je crmnički region  odavnina poznat po uzgoju vinove loze i proizvodnji dobrih vina. Nakon Herceg Novog ponudu će predstaviti u Londonu, a potom u Hong Kongu.

– Proizvodimo vrhunska vina koja radimo u saradnji sa Italijanima. Čuveni tehnolog Stefano Kasadei, zadužen je za pravljenje naših vina. Posebno nas raduje što smo jedini na crnogorskom tržištu koji pravimo vina iz amfore, dakle slijedimo tradiciju uz poštovanje novih trendova – naglašava Vujović.

 

3 Komentari

  1. Je li ovo još jedna ukradena ideja? ŽeljkoTafra je ovo prvi započeo, u vrijeme Praznika mimoze. pošto je sve dobilo novi oblik, s onovom vlašću, brzo je zaboravljeno I ko je prvi pokrenuo neku lijepu ideju. Kad je to Željko radio ulaz se nije naplaćivao.
    0    0
  2. Ma smijesno je, firma “NTC” nam predstavlja robu koju ona distribuira, i jos minto nazovu “sajmom” ….pa onda sve organuzuju u restoranu koji oni drze i naplate mi ulaz 10€…zalosno je….ali eto prilike da nam gradonacelnica i “otvori neki dogadjaj” ….
    0    0

Ostavite komentar

*

code