Nušićev “Mister Dolar” otvara 12. Purgatorije u Tivtu

Nušićev “Mister Dolar” otvara 12. Purgatorije u Tivtu

0
Podijeli

Mjuzikl predstava “Mister dolar”, rađena po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića, koju izvode glumci Pozorišta na Terazijama otvoriće večeras 12.  Festival mediteranskog teatra Purgatorije, Centra za Kulturu Tivat, na ljetnjoj pozornici, u 21:30h.

Glavne uloge, u ekipi od 21 glumca, tumače Rade Marjanović, Marko Gvero, Duško Radović, Milan Milosavljević, Žarko Stepanov, Milan Antonić, Dušica Novaković i drugi.

Picerija i restoran

Dramaturgiju i tekst songova potpisuje Željko Miljanović, kompozitor originalne muzike je Ninoslav Ademović, autor muzičkih aranžmana i orkestracije i dirigent je Aleksandar Sedlar, koreograf Milica Cerović, scenograf Aleksandar Veljanović, kostimograf Vanja Popović.

U predstavi učestvuju balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama. Mjuzikl sadrži 17 songova u kombinaciji različitih žanrova, od džeza tridesetih godina 20. veka do narodnih pesama.

Ovogodišnje izdanje Purgatorija publici nudi čak 61 program, odnosno 29 predstava, od kojih je 9 u takmičarkoj selekciji, 6 izložbi, 5 književnih večeri, 9 koncerata, 6 dječjih predstava i 6 programa raznovrsnog karaktera.

– Na festivalu Purgatorije 2017. vidjećete predstave koje su pozorišna rasprava na temu identiteta. Ta rasprava neodvojiva je od ključnih pitanja egzistencijije: Ko sam? Zašto živim? Kako živim? Šta je smisao i svrha života? Šta je ljubav? Šta je istina? Ta suštinska pitanja kao da su prognana iz javnog diskursa. U prvi plan isliplivalo je pitanje nacionalnog identiteta, koji se pojavljuje kao fatalni konstrukt krvi i tla. Sterotip neprijatelja , hrani se strahom od nepoznatog, drugog, drugačijeg – navodi selktorka festivala, Tatjana Mandić Rigonat.

U takmičarskoj selekciji biće prikazane predstave “Berlinski zid” Beogradskog dramskog pozorišta, “Magbet” Centra za kulturu Tivat i Bitef dance company iz Beograda, “Jami distrikt” koprodukcija tivatskog Centra za kulturu, Bitef teatra iz Beograda, Think tank studija Novi Sad i Festivala Maszk Segedin, “U agoniji” Narodnog pozorišta iz Beograda i producentske kuće Beo art 2015, “Tvoja ruka u mojoj ruci” Opera&theatre Madlenianum Beograd, “Čuvari tvog poštenja” Gradskog pozorišta iz Podgorice, “Perikle” Šabačkog pozorišta i “Tako je, ako vam se tako čini” Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Ovogodišnje Purgatorije zatvoriće 31. avgusta baletska predstava Narodnog pozorišta iz Beograda “Ko to tamo peva”.

Pokrovitelj je Opština Tivat, dok su prijatelji festivala brojni sponzori.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code