NVO Društvo prijatelja i Udruženje za zaštitu Hreceg Novog: O namjeni Kuće...

NVO Društvo prijatelja i Udruženje za zaštitu Hreceg Novog: O namjeni Kuće Iva Andrića da odluče građani

1301
9
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_kuca_iva_andrica_1Kuća Iva Andrića treba da bude reprezent kulturne ponude Herceg Novog, smatraju predsjednik NVO Društvo prijatelja Herceg Novog, Ilija Budeč i predsjednik Udruženja građana za zaštitu Herceg Novog, dr Đuro Musić. Oni daju podršku predsjednici SPKD Prosvjeta, Oliveri Doklestić.
Smatraju da nakon 14 godina vrlo uspješnog rada SPKD Prosvjeta nije zaslužilo da se nađe u magacinu. Gradskim ocima poručuju da upriliče tribinu o namjeni Kuće Iva Andrića, tim prije što je nobelovac kuću ostavio narodu, pa on i treba da se pita.
– Andrić je kuću ostavio nama, narodu, pa bi bilo pošteno da se čuje i mišljenje naroda. Već nije dobro da ovoliko dugo vremena Kuća bude zatvorena, i to baš u periodu kada se svi trude da od novembra do maja bude što više kulturno zabavnih sadržaja.
Kada je Opština odlučila da se Kuća zatvori, ima se osjećaj kao da je tada prekinuta jedna veza između kulture, pisca i naroda.
Takođe nas zanima, šta sve spada u rekonstrukciju, kako su u reagovanju objasnili iz Opštine, koliko će ona koštati, i kada će Kuća Andrića biti ponovo otvorena – navode iz dvije NVO.
Da podsjetimo da je vd sekretarka za kulturu, Tamara Lepetić, naložila da zbog buduće rezidencijalne namjene Kuće Iva Andrića i rekonstrukcije “Prosvjeta iseli stvari”, za koje im je Opština obezbijedila magacin u Meljinama.
Doklestić je smatrala neprimjerenim da Kuća Iva Andrića postane kancelarija Sekretarijata za kulturu i sazvala je press. Iz Opštine su nakon toga reagovali tvrdeći da niko nema pravo na svojatanje Kuće Andrića, te da je isključivi razlog seljenja Prosvjete, rekonstrukcija Kuće u kojoj će se prikazivati selekcija studentskih filmova tokom trajanja Filmskog festivala. Ona će biti otvorena za sve kulturne manifestacije grada.

9 Komentari

 1. Srbina: Podrška PROSVJETI I OLIVERI DOKLESTIC

  Jasno je da se ovdje javljaju komentarima oni koji su pozitivno okrenuti novoj vlasti a ne oni koji hoce realno da razmišljaju. Tačno da je bila kafana pod bivšom vlašću, ali je kafanu napravljena u vrijeme zajedničke DPS vlasti. Doklestić je punimena uradila na afirmaciji imena Iva Andrića u Novome. To što vi što se ovdje javljate ne znate – nije ni važno. Upravo se za Andrićev život u Novome i zna van Novoga zbog PROSVJETE I Olivere. Ostali su tragovi u knjigama I zapisi sa književnih večeri. Prizemni komentari maliciozne konotacije ne priliče razgovorima na temu culture.
  0  0
 2. Tako je i propala koalicija u svojoj nemoci davala gradjanima da predloze sta ce sa kucom Andrica, napravili neku jalovu komisiju pa nista nije bilo nego je kuca destregavana .Gospodo iz NVO, cast vam godinama, ama tempi pasati neka ovo neko drugi sredi. vi niste uspjeli ni za vaseg vakta
  0  0
 3. Kod gospođice Olivere stalno je prisutan neki dualizam, pa zar ona nije
  bila načelnik za društvene djelatnosti (SNP) kada je kuća Andrića izdata Bajčeti za kafanu.Očigledno je da ona voli publicitet pa makar i u negativnom smislu-samo je važno da se piše o njoj.
  0  0
 4. Andric nije ostavio kucu narodu, vec je kucu opstina Herceg Novi kupila od Andrica, novcem gradjans. Andric je narodu ostavio svoja knjizevna djela i na tome mu VELIKO hvala. Kuca treba da bude u svrsi kulture grada. Recimo citaonica, biblioteka, multimedijalni prostor. Da se sacuva ako je ista od Andrica ostalo i da se mize obilaziti i ulaz naplatiti, ipak je to jedini nas nobelovac. Kakve NVO i cuda, ali ne ni opstinske kancelarije!!!
  0  0
 5. Andric je kucu PRODAO opstini. Nikakva zaostavstina, nikakvi poklon narodu. Da se ne foliramo. Ove naftalinske price i patetika pokrivaju cinjenicu da je kuca bila zapustena decenijama, da je bila kafana, da je Doklesticka privatizovala prostor, da u kuci nije bilo A od Andrica. Ajde dosta vise lazi.
  0  0
 6. Nicije-svacije… Kuca jednog nobelovca bi bar trebalo da bude kulturna baština … do skora se nije mogla ni vidjeti od siprazja konacno se neko sjetio da bi trebalo to ocistiti…
  0  0

Ostavite komentar

*

code