NVO koje se bave osobama sa invaliditetom u Herceg Novom treba da...

NVO koje se bave osobama sa invaliditetom u Herceg Novom treba da se uvežu i zajednički nastupaju

2
Podijeli

Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, ovih dana u Herceg Novom obilježavaju NVO-i kojima je u fokusu rad sa ovom djecom i borba za njihovu ravnopravnu inkluziju u društvo.

Sve je počelo sinoć izložbom radova djece iz NVO Nova šansa u gradskoj galeriji Josip Bepo Benković, nastavilo se jutros u Dječijem domu Mladost u Bijeloj gdje je upriličeno druženje sa djecom iz Doma, ali i Dnevnog centra. Sjutra veče, u restoranu starog dijela Instituta Igalo, Udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju organizuje tradicionalno druženje povodom ovog dana, od 18 h.

Picerija i restoran

emisija-suncev-zrak-gostovanje-branka-bozovic-21216U Herceg Novom aktivno djeluje 15-ak NVO-a koji se bave problemima djece sa invaliditetom, ali taj broj je nedovoljan za sve ono što bi trebalo uraditi za ovu djecu, kazala je gostujući u emisiji Radija Jadran Sunčev zrak, savjetnica za ljudska prava u Sekretarijatu za društvenu djelatnost i sport, Branka Grubor Božović. Da bi se što bolje unaprijedio život osoba sa invaliditetom, Božović smatra da bi trebalo otvoriti nove servise podrške:

“Prijedlog Sekretarijata i Opštine bi bio da se te NVO, uvežu u jedinstvenu krovnu mrežu, budu asocijacija, gdje bi zajedničkim nastupom, prilikom apliciranja za razne projekte, značajnim za ukupnu lokalnu zajednicu, došli do kvalitetnijeg i boljeg rješenja, kao i većih sredstava kod donatora i drugih međunarodnih organizacija”, smatra Božović.

Ona ocjenjuje da Crna Gora ima dobar zakonodavni okvir kad je riječ o osobama sa invaliditetom, kako bi i ovaj ranjivi sloj društva mogao ravnopravno da uživa svoja osnovna ljudska prava, temeljne slobode, da ima jednake mogućnosti u svim oblastima:

“Tu prije svega mislim da bi ih što lakše i bolje trebalo osposobiti za rad, tako da napreduju, kako bi ih poslodavci zapošljavali. Upućujem apel svim poslodavcima da misle i na njih pri zapošljavanju”, poručila je Božović.

Ipak, ključni problem je nedostatak Dnevnog centra za osobe starije od 18 godina, a uz ovaj, nižu se uobičajeni: arhitektonske barijere i nepostojanje adekvatnih prilaznih rampi prilagođenih osobama sa invaliditetom, kao i nivo opremljenosti objekata sa osobe sa invaliditetom koji je neujednačen.

“Uradili smo, ipak, dosta toga, kao što su pristupne rampe Građanskom birou i Dvorani Park. Nedostatak je mobilnih pristupnih rampi koje bi bile idealne za stari grad, a evidentan je i problem prevoza osoba sa invaliditetom jer nema niskopodnih autobusa ili taksija”, dodaje naša sagovornica.

Lokalni sekretarijat ima odličnu saradnju sa ostalim institucijama na nivou opštine kao i resornim ministarstvima u Vladi i Herceg Novi je prva opština koja je formirala prvostepenu komisiju za djecu sa posebnim potrebama.

Predsjednica Udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Zrak sunca”, Ljiljana Krstić, pozvala je sve dobre ljude da im se pridruže sjutra veče u restoranu Instituta, gdje će deseti put organizovati zabavnu manifestaciju povodom obilježavanja 3. decembra. Kako je kazala, očekuju stotinjak prijatelja iz sličnih udruženja iz Trebinja, Nikšića, Tivta i Kotora.

Dan osoba za invaliditetom 3. decembar tradicionalno obilježavaju pod sloganom “Pravo na život dostojan čovjeka”. Zdravstveni problemi sa kojima žive djeca sa invaliditetom nijesu ograničenje ni prepreka za život dostojan čovjeka, poručuje Krstićka. Jer, “hrabri mogu sve”, što je bila i parola povodom Svjetskog dana prava djeteta.

Goste će sjutra veče zabavljati klapa Stari kapetan.

2 Komentari

  1. Ovoj djeci bi za pocetak trebalo pruziti pravo na lijecenje…da se iz svakog djeteta izvuce maksimum koji moze da postigne. Gospodo iz NVO vi treba da se borite da se postuju postojeci zakoni, a to je da svi imamo pravo da se lijecimo. Ako u izvjestaju ljekara pise da djetetu treba intenzivan rad sa logopedom i cijelim nizom strucnjaka koji ucestvuju u lijecenju djece sa smetnjama u razvoju, a onda dodjete u dom zdravlja i dobijete jedan tretman sedmicno i to kad dodjete na red. A o strucnosti gore navedenih ne bih komentarisala. Niko se u Crnoj Gori ne bavi na pravi nacin djecom sa smetnjama u razvoju nazalost te djece i njihovih porodica.

  2. Neshvatljivo da poslije pet godina pomoći i nege već šest meseci korisnici bivšeg dnevnog centra izigal za opštinu novo stariji preko 18,god su kući,prepušteni svojim porodicama,svaka čast uvažena ministarka za bijeluLi ovo je presedan,primjer diskriminacije kako konstatuje kancelarija našeg ombudsmana i težak udarac naprava mladih u opštini,integritet,ljudskost čoveka,

Ostavite komentar

*

code