NVO MLADI ROMI: DESET GODINA BORBE ZA BOLJI POLOŽAJ ROMSKE POPULACIJE

NVO MLADI ROMI: DESET GODINA BORBE ZA BOLJI POLOŽAJ ROMSKE POPULACIJE

84
0
Podijeli

NVO Mladi Romi sjutra priređuju svečanost kojom žele da obilježe deceniju uspješnog zalaganja za poboljšanje položaja romskog stanovništva u Crnoj Gori.

Svečanost će se održati u prostorijama Mjesne zajednice Herceg Novi, Stepenište kralja Tvrtka br. 8 ,u 12h.
Očekuje se prisustvo izvršnog višeg političkog savjetnika pri Misiji OEBS-a u Crnoj Gori Alyn Roberts, ministara za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića, potpredsjednice opštine dr Tamare Vujović, direktora organizacije Samira Jahe, kao i donatora, partnera i Saradnika ove NVO.
Pored prezentacije aktvinosti, biće organizovana i izložba fotografija o radu NVO Mladi Romi u proteklih 10 godina. I prije osnivanja same organizacije, većina članova je imala iskustvo u nevladinom sektoru, radeći kao volonteri u Udruženju Roma Boke Kotorske, kroz učešće u projektima u oblasti obrazovanja i očuvanja romske kulture.
Program rada organizacije osmišljen je na osnovu istraživanja stanja i problema romske populacije u opštini Herceg Novi, te na osnovu ličnog iskustva aktivista iz dotadašnjeg rada u nevladinom sektoru. Tada osmišljena platforma djelovanja predstavljena je lokalnoj samoupravi uz podnošenje zahtjeva za obezbjeđivanje prostorija za rad.
Lokalna samouprava je ukazala povjerenje NVO Mladi Romi, nakon čega su zajednički razrađeni koraci za pokretanje projekta Romski centar, kancelarije koja aktivno radi od 1. decembra 2006. godine. Krajnji korisnici u aktivnostima NVO Mladi Romi u početku su bili Romi i Romkinje iz Herceg Novog, njih oko 300, koji su nastanjeni u opštini blizu šezdeset godina. Danas, međutim, aktivnosti dopiru do svih Roma i Romkinja koji žive u Crnoj Gori.
Osnivači NVO Mladi Romi su: Samir Jaha, trenutno na poziciji izvršnog direktora, Mehmet Beriša, Anita Zećiri, Zafer Tafa i Sanja Knežević. Aktivisti i osnivači organizacije bili su polaznici OEBS-ovog programa “Jačanje romskog liderskog potencijala”, posredstvom kog su stekli nephodna znanja i vještine za rad u nevladinom sektoru.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code