NVO Mladi Romi dobitnik nagrade EU

NVO Mladi Romi dobitnik nagrade EU

1334
1
Podijeli

Evropska komisija je objavila dobitnike Druge nagrade Evropske unije za integraciju Roma za zemlje Zapadnog Balkana i Turske. Nagradu u Crnoj Gori dobila je NVO Mladi Romi za projekat “Kroz obrazovanje do integracije”.

Iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kazali su da je nagrada  pokrenuta 2014. godine i da joj je cilj da ukaže na politički značaj integracije Roma u procesu proširenja Evropske unije, ojača ulogu civilnog društva i pokaže odlučnost i posvećenost Evropske unije poboljšanju socijalne inkluzije Roma.

Picerija i restoran

“Romi su dio naših evropskih društava i dijele bogatu kulturu i istoriju neraskivido vezanu sa Evropom. Ipak, njihov potencijal je još uvijek prečesto prigušen. Stoga, Evropska unija podržava inkluziju, integraciju i osnaživanje Roma kako bi im pomogla – posebno mladim ljudima – da preuzmu aktivniju ulogu u svojim lokalnim zajednicama i time doprinesu cijelom društvu. Kroz današnju nagradu, Evropska unija odaje priznanje ljudima posvećenim promovisanju inkluzivnijeg društva. Odabrani pobjednici nijesu samo veliki akteri današnjice, već i oni koji će oblikovati sjutrašnjicu”, rekao je evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, prenosi RTCG.

Romi su jedna od najvećih evropskih etničkih manjina, sa 10 do 12 miliona koji žive u Evropi. Oko milion Roma živi na Zapadnom Balkanu i 2.8 miliona u Turskoj.

Romi dijele bogatu kulturu i istoriju koja je neraskidivo vezana sa Evropom. Romi su se takođe suočili sa dugom istorijom isključivanja. Preveliki broj njih su i dalje žrtve rasizma, diskriminacije, socijalne isključenosti i žive u dubokom siromaštvu. Stoga, poboljšanje inkluzije Roma nastavlja da bude jedan od ključnih prioriteta Evropske unije.

Čak trinaest pobjedničkih projekata izabrani su na osnovu njihovog doprinosa inkluziji, integraciji i osnaživanju romske djece i mladih, koji predstavljaju budućnost svojih zajednica i u najboljoj su poziciji da vode dalju integraciju na lokalnom nivou.

Osim što su dobile novčane nagrade, nominovane organizacije su takođe pozvane na trodnevno studijsko putovanje u Brisel, gdje imaju priliku da učestvuju na ceremoniji dodjele nagrada, kao i da prisustvuju nizu sastanaka i događaja koji se bave integracijom Roma.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code