NVO “NOVA ŠANSA”: DOM I RADNO MJESTO ZA MLADE SA SMETNJAMA U...

NVO “NOVA ŠANSA”: DOM I RADNO MJESTO ZA MLADE SA SMETNJAMA U RAZVOJU

370
0
Podijeli

Za posljednjih skoro sedam godina otkako postoji NVO “Nova šansa” u Herceg Novom, realizovani su brojni projekti za pomoć mladima sa smetnjama u razvoju.

Ova organizacija, koja danas okuplja 27-oro mladih, najveću podršku dobila je od lokalne samouprave, resornog Ministasrtva, raznih donatora i aplikacirajući sa projekatima kod međunraodnih i domaćih organizacija, poput Lutrije Crne Gore.
Više od godinu prostorije “Nove šanse” su sa prvog sprata zgrade Novljanke preseljene u prizemlje. Tu je nekoliko radnih soba, sve djeluje vrlo maštovito, korisno i čisto.
– Preuredili smo prostor bivše ordinacije, imamo sada nekoliko radionica prilagođenih uzrastu i mogućnostima mladih koji nas posjećuju. U odnosu na prošlu godinu imamo i veći broj članova. Napravili smo preregistraciju i sada NVO “Nova šansa” ima 108 članova, od toga je 27-oro djece sa smetnjama u razvoju, a ostalo su rodetelji, volonteri i ljudi dobre volje – priča za Radio Jadran, predsjednica ove organizacije, Vesna Odalović.
Svakodnevno u prostorijama na Toploj provodi vrijeme 30-ak mladih i starijih. Jer, tu su kreativne, literalne, likovne i druge umjetničke radionice u kojima djeca slikaju, prave nakit i ukrase od recikliranog papira. Pomažu im i članovi drugih organizacija poput NVO “Mladi Romi”. Dobili su kao donaciju nedavno i sto za masažu, a odavno imaju kompjutere i mogućnost izrade raznog propagandnog materijala.
– Omladina puno radi, roditelji u toku radionica za to vrijeme prave dekupaž. Posljednji projekat dobili smo od finske Fondacije Adilis. To je inkluzivna bašta “Nove šanse”, gdje djeca sa roditeljima uzgajaju cvijeće i začinsko bilje. Napravili smo lijepi kutak grada i kada nas nema, bake sa unučićima ovdje dolaze i zalivaju cvijeće. Što je veliki uspjeh – priča Odalovićka.
Neko, je, ipak, “poharao” baštu i iščupao busenje lavande, ali u Novoj šansi kažu da je to vjerovatno neko “sa strane”. No, porašće opet bilje.
Komšiluk “Nove šanse” je zadovoljan jer oplemenjuju zapušteni prosto oko zgrade Novljanke.
– U planu nam je da čitavo brdašce u blizini potoka oplemenimo, ali fale sredstva za to i druge planove. Upravo završavamo dva projekta kojim ćemo opet konkurisati kod Lutrije Crne Gore. Želimo da napravimo ovdje pravi radni Centar, po uzoru na štampariju. Jer, nastojimo da našu omladinu, koja nema nikakvih izgleda da se zaposli, poslije završene škole, da ovdje angažujemo, da ne bi ostali samo kod roditelja – najavljuje Vesna Odalović.
Članovi “Nove šanse” učestvovali su na lokalnim feštama sa kreacijama, Danima naranči, Fešti od skalina i smokava… Računaju da će vremenom imati svoj štand ili prostor za prodaju onoga što stvaraju, kako bi postali “samoodrživa” organizacija.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code