NVO sektor ključan u projektu “Herceg Novi 2021”

NVO sektor ključan u projektu “Herceg Novi 2021”

1832
5
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Blizu četrdeset predstavnika nevladinih organizacija Herceg-Novog prisustvovalo je radnom sastanku sa članovima tima koji radi na projektu kandidature grada za Evropsku prijestonicu kulture 2021, koji je večeras održan u prostorijama Mjesne zajednice Herceg-Novi.
sastanak sa nvoSastanak su vodili saradnici Opštine Herceg Novi, angažovani na projektu “Herceg Novi 2021”, Nil Piterson iz Velike Britanije i Nađa Grizo iz Njemačke. Oboje su bili članovi timova koji su uspješno pripremili i realizovali projekat Evropska prijestonica kulture – Piterson za Liverpul, koji je nosilac titule bio 2008. godine, a Grizo za njemačku oblast Rur i grad Esen za 2010. godinu.
Učestvovali su i savjetnica predsjednice Opštine Nataša Martić, koja u timu predstavlja lokalnu upravu, direktor Ljubljana festivala i predsjednik Evropske asocijacije festivala Darko Brlek, direktor projekta “Herceg Novi 2021” Aleksandar Peković, izvršni koordinator projekta Tamara Lepetić i samostalni referent za saradnju sa NVO u Sekretarijatu za društvene djelatnosti i lokalnu upravu Opštine Herceg-Novi, Lidija Leovac.
Martićeva je, ispred tima koji je odveo grad u drugu fazu takmičenja, poručila predstavnicima NVO sektora da je ovo “gradski projekat, za višestruku dobit i dobrobit” i da je zato važno da dobiju odgovor na svako pitanje.
Leovac je kazala da je u Herceg-Novom registrovano 177 nevladinih organizacija, od kojih je oko 70 aktivno. Istakla je da novske NVO imaju volju, ali je potrebna dodatna edukacija i tehnička podrška da se uspješno uključe u jedan evropski projekat.
sastanak sa nvo 2– Sve NVO koje aktivno rade u različitim oblastima imaće mogućnost da se uključe u projekat “Herceg Novi 2021”, a opštinski Sekretarijat za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu će se truditi da im u tome pomogne – poručila je ona.
Piterson i Grizo, vodeći otvoren razgovor sa predstavnicima NVO sektora, upoznali su se sa izazovima sa kojima se oni u radu suočavaju. Naglasili su da je cilj projekta Evropska prijestonica kulture urediti grad tako da bude bolje mjesto za život.
– Aktivnosti nevladinih organizacija ključne su za osvajanje titule i uspjeh grada u svakom smislu – kazao je Piterson.

sastanak sa nvo 3Prezentovan je koncept aplikacije Herceg-Novog za titulu – “Frenemies”/ “(Ne)prijatelji”. Kako je rekao Darko Brlek, važno je da predstavnici NVO sektora znaju šta to grad ima, a što grupa eksperata vidi kao adut da se dođe do prestižne titule. Nakon toga, oni mogu promišljati kako da sami doprinesu razradi projekta i predlagati ideje.
Kakoje saopšteno iz opštinske press službe, današnji sastanak prvi je u nizu susreta koje će članovi tima i NVO sektora imati tokom narednih mjeseci, do kraja ove godine. Nakon današnjeg upoznavanja, u planu su radni sastanci čiji je cilj podsticanje aktivizma NVO sektora i volonterizma, kao i tri radionice u čijem će fokusu biti razvoj kapaciteta NVO sektora, mladi, stari i osobe sa teškoćama u razvoju.

Picerija i restoran

5 Komentari

Ostavite komentar

*

code