NVO SEKTORU 60% PLANIRANOG BUDŽETA – VEĆINA PROJEKATA ZA REDOVAN RAD, UMJESTO...

NVO SEKTORU 60% PLANIRANOG BUDŽETA – VEĆINA PROJEKATA ZA REDOVAN RAD, UMJESTO ZA NOVE AKTIVNOSTI

146
0
Podijeli

Za aktivnosti NVO sektora u Herceg Novom budžetom je predviđeno 70 hiljada eura, od čega će 60% biti podijeljeno najboljim projektima koji su stigli na konkurs.

Preostali iznos biće raspodijeljen naknadno, po pojedinačnim zahtijevima organizacija za određene aktivnosti. To je jednoglasna odluka Komisije za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama Opštine Herceg Novi.
Na adresu Opštine stiglo je 59 aplikacija. Komisija je ocijenila 52, a preostale će pregledati sjutra i donijeti konačnu odluku o tome koji projekti će biti finansirani i koliko će sredstava dobiti.
Komisija, na čijem je čelu predsjednik Opštine, Dragan Janković, a članovi su Vladimir Dželetović, Branka Mračević, Dragan Mračević, Stefan Bakica, Vuk Vuković i Vedrana Dabović, zaključila je da je veliki broj NVO na konkursu potraživao sredstva za finansiranje redovnih aktivnosti, planova i programa rada, a ne za konkretne projekte, što je bio zahtjev. Takođe, predati projekati su slabog kvaliteta jer organizacije imaju skromna znanja o pisanju projekata u zadatoj formi.
Za avgust je najavljeno potpisivanje ugovora i uplata sredstava prema planu. Nakon potpisivanja ugovora sa uspješnim NVO, biće zakazani i termini za konsultacije sa onima čiji projekti u ovoj fazi nijesu odobreni. Cilj je da se organizacije upoznaju sa procedurom za dobijanje dijela preostalih sredstava.
Članovi Komisije biće zaduženi za praćenje i evaluaciju kvaliteta sprovedenih projekata. Za nevladine organizacije u čijim izvještajima nakon realizacije projekta budu utvrđene nepravilnosti predviđena je sankcija – zabrana raspodjeljivanja opštinskih sredstava u višegodišnjem periodu.
Komisija je istakla da raspodijela sredstava nevladinim organizacijama ne treba da bude program socijalih davanja, po principu svakome po malo, već ozbiljan program finansiranja i sufinansiranja kvalitetnih inicijativa i akcija civilnog sektora. Zbog toga će saradnjom sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti biti organizovane obuke pisanja i sprovođenja projekata za članove hercegnovskih nevladinih organizacija, kako bi za naredne i slične konkurse pripremili što kvalitetnije projekte.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code