NVO “TREĆE DOBA”: DESET GODINA BRIGE O STARIMA

NVO “TREĆE DOBA”: DESET GODINA BRIGE O STARIMA

288
0
Podijeli

Čitavu decenju hercegnovske gerontodomaćice, iz NVO “Treće doba”, obilaze starije, nemoćne, bolesne, one koji žive sami. Na oko 70 adresa, donose ono najpotrebnije – hranu, lijekove, a ponekada samo toplu, ljudsku riječ i podršku.

Tim povodom organizovale su press u zgradi Opštine, na kome je ocjenjeno da bi njihovu “maršrutu” pomoći i obilaska starih trebalo proširiti i na zaseoke u zaleđu Novog.
Sanja Andrić, Gordana Kukić i Arijana Vujinović samo su neke od gerontodomaćica koje već deset godina obavljaju ovaj plemenit posao, u kojem nalaze radost, jer pomažu onima koji su prepušteni sami sebi. Posao donosi nekad lijepe, nekad tužne trenutke:
“Uspjeli smo da spojimo jednog našeg korisnika i korisnicu, koji su oboje bili udovci. Otišli smo kod nje na kafu, gdje su se upoznali i od tada se druže, on ide kod nje na ručak, a i nama je nekako lakše”, priča Sanja Andrić.
Gordana Kukić prisjeća se ne baš lijepog događaja kada im korisnik koji živi sam, a kojeg su obilazile, 4 dana nije otvarao vrata, nakon čega su obavijestile koordinatorku, jer očigledno nešto nije bilo u redu:
“Došla je policija, provalili smo u stan. Korisnik jeste bio živ, ali nije govorio, nije se kretao i dehidrirao je. Onda smo zvali i Hitnu pomoć…”
Servis brige i njege starih Zavod za zapošljavanje pokrenuo je u maju 2005. godine. Tada je bilo angažovano više-teško zapošljivih žena, ali samo 8 je uspjelo da se izbori sa svim poteškoćama uz koje se projekat razvijao. Danas su raspoređene u 4 para, a raspored svakodnevnih obilazaka organizuju sa koordinatorima iz Opštine, koja je i pokrovitelj projekta.
“Lokalna samouprava prepoznala je značaj ovog servisa za najstarije sugrađane, tj one najusamljenije i u najvećoj potrebi”, istakla je potpredsjednica Opštine dr Tamara Vujović i poručila im da istraju:
“Vi koje ih obilazite najbolje znate da je ponekad potreban lijek, a nekada i samo topla ljudska riječ, koja puno znači”.
Gerontodomaćice za obilazak starih koriste gradski prevoz, uz povlašćene cijene, ističući da bi im za obilazak zaselaka bilo potrebno obezbijediti auto, ali angažovati i medicinsku sestru.
Za stanlno angažovanje osam vrijednih žena iz Herceg Novog Opština iz budžeta izdvaja 40 000 eura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code