O ARHITEKTURI I RAZVOJU GRADA NA KOTOR APSS-U

O ARHITEKTURI I RAZVOJU GRADA NA KOTOR APSS-U

176
0
Podijeli

Kotor APSS, dio KotorArta, počinje danas i trajaće do 18.jula, a postavljen je kao platforma za promišljanje arhitekture i razvoja grada u odnosu na kulturnu baštinu, graditeljsko nasljeđe, savremene tendencije u razvoju gradova i probleme nastale u planiranju prostora usljed ubrzanog razvoja zemalja u tranziciji.

Organizatori najavljuju specijalno izdanje Pecha Kucha koje će se održati večeras u 20 sati i 20 minuta u caffeu ” Havana ” u Kotoru.
Ovo je jedinstven događaj u Crnoj Gori koji ima međunarodni karakter, dok je Kotor postao ključna destinacija za mlade profesionalce i studente arhitekture, saopštili su iz KotorArta.
Do sada se na APSS-u predstavilo oko 40 predavača na simpozijumima i radionicama, a na radionicama su prisustvovali studenti iz 15 zemalja. Rezultati rada proteklih godina su više studija, među kojima se ističe “Grand Hotel Fjord” i “New Resort Kotor”, a osnovni fokus bio je definisanje “resorta današnjice”.
Istraživanja u prošloj godini odvela su u pravcu studije zapostavljenih modernističkih objekata Jugoslavije, što je rezultiralo izuzetno uspješnom izložbom “Treasures in disguise” kojom se Crna Gora predstavila na Bijenalu arhtekture u Veneciji (autori su APSS rezidenti: Dijana Vučinić, Boštjan Vuga, Simon Hartmann, Ilka i Andreas Ruby, Nebojša Adžić).
U 2015. godini, Kotor APSS predstavlja Kotor APSS Forum koji će biti zaključna manifestacija prvog, četvorogodišnjeg ciklusa, 17. i 18. jula.
Ministarstvo kulture Crne Gore je glavni pokrovitelj, a ostali su Grad Kotor, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo nauke Crne Gore, partneri i sponzori Doding, Entext, Inženjerska komora Crne Gore, Savez arhitekata i mnogi drugi.
Važno je spomenuti međunarodne programske partnere Vintertur Univerzitet, Insbruk Univerzitet, ETH Univerzitet, Friburg Univerzitet, ORIS kuća arhitekture, HHF Arhitekti, SADAR+VUGA, Urban-Think Tank i DAZ.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code