O DUGOROČNOM ZAKUPU MAMULE ODLUČUJU POSLANICI

O DUGOROČNOM ZAKUPU MAMULE ODLUČUJU POSLANICI

73
0
Podijeli

Predlog odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom „Mamula” biće pretposljednja tačka devete sjednice prvog redovnog zasjedanja, crnogorskog parlamenta koja je zakazana za sjutra,16. jul.

Vlada Crne Gore je na sjednici 12. februara utvrdila predlog odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, te prihvatila predlog ugovora o zakupu i usvojila izvještaj o rezultatima pregovora na osnovu tendera za davanje u zakup ovog ostrva.
U odluci koja će se naći pred poslanicima, navodi se, između ostalog, da se u zakup na 49 godina daje lokalitet ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula ukupne površine 31.848 m2 za izgradnju ekskluzivnog turističkog kompleksa otvorenog tipa.
Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura u obnovu i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu turističku destinaciju kategorije četiri plus ili pet zvjezdica.
Prema planovima investitora, lokacija će rekonstrukcijom dobiti muzej i butik hotel sa 23 sobe i malim spa centrom, dvije male plaže, pristanište, dva bazena i klub za vodene sportove koji nijesu na elektropogon. Kompleks će biti otvorenog tipa i zapošljavaće 200 radnika.
– Projekat donosi ozbiljne ekonomske efekte, odnosno zapošljavanje u širem obimu oko 200 mladih iskusnih ljudi, kao i obezbijeđivanje državnih prihoda koji će u periodu do 15 godina biti na nivou od 7,5 miliona eura – navodi se u predlogu.
Tender za dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula raspisan je 6. decembra 2013. godine. Podsjećamo da su odbornici u lokalnom parlamentu Herceg Novog na sjednici 1. aprila raspravljali o ugovoru za dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom „Mamula”. Sa 11 glasova za i 16 uzdržanih kroz pojedinačna izjašnjavanja odbornika, tada nisu usvojeni predloženi zaključci SNP-a da SO traži od svih političkih subjekata koji učestvuju u Skupštini Crne Gore da ne podrže dostavljeni predlog Vlade o davanju u zakup ostrva sa tvrđavom.
Na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, koji je održan 29. aprila, predlog odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, nije dobio potrebnu većinu.
Krajem juna oglasili su se i članovi Organizacije boraca NOB-a 1941-1945 iz Herceg Novog u otvorenom pismu Skupštini Crne Gore, poslaničkim klubovima, SO Herceg Novi i odborničkim klubovima poručivši da podržavaju projekat Orascoma, kao i da više nema odlaganja zaštite tvrđave Mamula, impozantnog spomenika kojeg uveliko razjedaju rastinje, vrijeme i največa pošast – ljudska nebriga.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code