„O ekspresiji“ Ivane Petrović: pigment, pijesak, lijepak

„O ekspresiji“ Ivane Petrović: pigment, pijesak, lijepak

1
Podijeli

U logune bar galeriji Amerika na Belavisti prvom samostalnom izložbom sinoć se predstvila novska umjetnica Ivana Petrović. Publika će u narednih 15-ak dana imati prilike da pogleda postavku „O ekspresiji“, odnosno 7 radova formata 100×70 kombinovane tehnike, sa motivima divljih životinja. Pored toga, tu su i radovi nastajali za vrijeme Ivaninog  školovanja na Akademiji u Beogradu.

Radovi su urađeni na kunstdruk papiru i posvećeni uglavnom divljim životinjama. Naglašeni su izrazi na njihovim licima, kao što je tupi pogled afričkog bizona ili oštar pogled orla, kazao je na otvaranju izložbe akademski slikar, Dobrivoje Petrović.

Picerija i restoran

-Tu ekspresiju, taj izraz životinje u karakterističnom trenutku morao je da prati adekvatan potez kod samog čina slikanja. Dakle, ne minuciozno islikavanje, nego jedan čvrst, robustan potez, pigment, pijesak… kontrasne boje dozirane sa mjerom. To nije bilo lako uraditi, kontrolisati sav taj haos od materijala – objasnio je on.

Ivana Petrović  zadovoljna je urađenim poslom i postavkom, kao i saradnjom sa Udruženjem likovnih umjentika, koje je i organizovalo izložbu.

– Raduju me komentari ljudi koji su došli, čula sam uglavnom pozitivne kritike i riječi podrške svojih kolega i prijatelja, što me ohrabruje i motiviše da nastavim sa slikanjem. Ovo je moja prva samostalna izložba i sada kada sam probila led, sve se, ipak, čini drugačije. Planiram da dodam još nekoliko slika sa motivima životinja i da ovo bude  cjelokupna izložba sa kojom ću, nadam se, posjetiti još neke gradove u Crnoj Gori – rekla je Ivana Petrović.

Pored ove postavke na kojoj dominiraju motivi divljih životinja, Ivana Petrović u budućnosti razmišlja da se vrati slikanju portreta, jer,“to je, ipak, polje slikarstva u kojem se najbolje osjeća i snalazi“.

Izložba u kafe galeriji Amerika biće otvorena do 8. aprila.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code