O ribarstvu u EU: Nema granica za ribu, ali postoje standardi za...

O ribarstvu u EU: Nema granica za ribu, ali postoje standardi za ribare

1048
0
Podijeli

javna rasprava ribarstvo hn 181115Veoma osjetljivo poglavlje ribarstva u pregovorima sa EU trebalo bi da bude otvoreno iduće godine, ali do tada ima još dosta posla u očuvanju i razvoju resursa, jer danas nema područja u svijetu gdje nema izlova ribe, kazao je ambasador EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič na drugoj javnoj debati o ribarstvu koju je u Igalu organizovao EU Info Centar.
Neophodna je kontrola ove privredne djelatnosti i uvođenje evropskih standarda, da bi se postigla održivost ribarstva i smanjili svi negativni uticaji, a to nije jednostavno, kaže Drobnič, jer se često kosi sa interesima pojedinaca u ribarstvu:
– Cilj evropske ribarske politike je da omogući svim flotama pristup vodama EU, a takve su vode Jadranskog mora i EU je već sprovela nekoliko projekata u istraživanju resursa, obradi ulova i njegovog sastava – kazao je Drobnič savjetujući predstavnike čak pet crnogorskih udruženja ribara da se bolje organizuju kako bi do ulaska u EU lakše dobijali pomoć države, a onda i evropskih fondova.
– Iako ribarstvo nije značajna privredna grana u Crnoj Gori, Evropska unija će zahtijevati ispunjavanje svih propisa, jer je očuvanje ograničenih prirodnih resursa dio zajedničke politike, kazao je ambasador Mitja Drobnič.

javna rasprava ribarstvo hn 181115 2Generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Danijela Stolica, istakla je da ovo veoma zahtjevno poglavlje i zato je neophpdno zajedničko djelovanje. Raste pomoć ribarima Ministarstva iz godine u godinu, a taj iznos je ove godine 300 hilajda eura. Ona je poručila da ribari treba da pokreću inicijativu kako bismo dobili nacionalno Udruženje. Jer dosta je problema sa zastarjelom flotom, lošom inspekcijom, krivolovom, starim alatima, istakla je Stolica. Najavila je do 2020. nekoliko Ipa projekata iz ove oblasti.
Rukovodilac Laboratorije za ihtiologiju i morsko ribarstvo u Institutu za biologiju mora u Kotoru, dr Aleksandar Joksimović ukazao je na ulogu te naučne institucije kao mosta između ribara i Ministarstva, ali i u brojnim istraživačkim projektima na Jadranu, ravnopravno sa članicama EU. Istako je neke aktivnosti u približavanju standardima EU, kao što su specijalne mreže sa okama kroz koje može prolaziti riblja mlađ.
javna rasprava ribarstvo hn 181115 3Uslijedila su pitanja i diskusije ribara, sa iznošenjem dugogodišnjih problema, posebno sa komplikovanim regersiranjem goriva. U optužujućim tonovima prema Ministarstvu prednjačio je predsjednik Udruženja profesionalnih ribara Crne Gore, Marko Kise. On je zamjerio resornom Ministarstvu na nekooperativnosti, pogotovo što nije donijet Zakon o proizvođačima ribe, što nije oformljen nacionalni savjet za morsko ribarstvo. Nema ni ribarskih i luka prvog iskrcaja, a agrobudžet je mali i donosi se bez konsultacije sa ribarima, tvrdi Kise. Sa njim su polemisali ribari iz druigih udruženja Bara i Budve, tvrdeći suportno. Boško Ivanović i Branko Vujičić su ukazali upravo na dobru saradnju sa Ministarstvom, ali i potrebu veće kontrole preprodavaca ribe koji zauzimaju tezge, a oni imaju stalan problem sa plasmanom ulova.
Opšta ocjena debate, koja se na kraju završila ružnom međusobnom ribarskom svađom jeste da u moru ima još dosta ribe koja ne poznaje granice, ali da ribari moraju imati više znanja i granice ponašanja prema evropskom zakonodavstvu, koristeći pomoć države i naučnih institucija.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code