Obavezno i korisno pogledati: Predstava “Zašto te se plašim”

Obavezno i korisno pogledati: Predstava “Zašto te se plašim”

2
Podijeli

Tipična priča o nasilniku, njegovoj djevojci koja je dobrovoljna žrtva- i po obrascu- dobrom đaku, koji trpi nasilje, obuhvaćena je predstavom “Zato što te se plašim”. Čak tri izvođenja danas u Dvorani Park u prepunoj sali. Time se nastavlja ciklus interaktivnih predstava za djecu i mlade, koji je pokrenuo Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, u želji da kroz pozorišnu formu i razgovor ukaže na probleme u zajednici o kojima se malo govori.

Produkciju ovog komada potpisuje agencija Zdrav život, a glavne uloge tumače Ivan Jeftović, Milena Nikolić i Dejan Jajčanin.

Picerija i restoran

Obično se o vršnjačkom nasilju, kao jednom od ozbiljnih društvenih problema, govori samo kada se ono dogodi, a o njemu se javno progovara kroz ovaj komad koji je prvi put prikazan pred hercegnovskim srednjoškolcima:

“Bilo je bolje nego što sam milsio. Nije bilo standardno. Glumci su ušli u srž. Svaka im čast”-kaže nam, nakon predstave, Nemanja.

“Ovo je savršena predstava, jer rijetke su one predstave koje imaju interakciju sa publikom. Ova uključuje mlade da bi izrazili svoje mišljenje. Tako mogu biti dio projekta koji bi mogao da urodi plodom”- misli Iva.

Reakcija đaka je bila iznenađujuća, a posebno im je zanimljivo bilo predavanje koje je upriličio psiholog prof. dr Simo Trebješanin, autor udžbenika Psihologije za srednje škole, a koji je dio prijekta kojim se pokušava zaustaviti vršnjačko nasilje.

“Vrlo me kao psihologa zanima i percepcija publike, mladih. Gledao sam preko 100 puta predstavu i reakcije su različite. Nekada su djeca oduševljena nasilnikom, ali kada do kraja odgledaju predstvu , onda mijenjaju mišljenje, što jasno govori da je predstava poučna, da niko ne smije da se divi nasilniku”- kaže Trebješanin.

Nasilje je svuda oko nas podsjeća profesor- ali ono se ne rješava represijom jer nasilje rađa nasilje – od porodice, škole drustva u kom živimo i naročito medija.

Otvoriti temu, osloboditi se straha od razgovora, učiniti pojavu vidljivom, suprotstaviti se – sve su to poruke koje su djeca zdušno podržala.

Nakon predstave o autizmu i vršnjačkoim nasilju sljedeća intearktivna predstava koja otvara probleme mladih biće predstava „Mi djeca sa stanice Zoo“ koja se bavi narkomanijom. Ciklus se realizuje uz podršku Javne ustanove kulture „Herceg Fest“.

2 Komentari

 1. Gospodin uvazeni psiholog treba da shvati da ovakve predstave
  Samo mogu povecati vrsnjacko nasilje.Sami naslov predstave direktno moze da utice negativno.
  Samo floskule i fraze!
  Ocekivati da ovako nesto moze obuzdati nasilnike je kao ocekivati
  Da bokser nakon pobjede odustane od boksa.

 2. Odlična predstava ,ali je posećenost mogla da bude veća .Šteta što prosvetni radnici nemaju sluha za ovakve projkte,pa organizovano sa đacima da prisustvuju .Imali bi mnogo toga pametnog da nauče.Glumci su fenomenalni ,kao i profesor Nebojša Trebješanin,poznati psiholog.

  4
  1

Ostavite komentar

*

code