Obezbijeđena zaštita stočnog fonda: Vakcine početkom marta

Obezbijeđena zaštita stočnog fonda: Vakcine početkom marta

0
Podijeli

Preventivna vakcinacija stočnog fonda radi zaštite od opasnih zaraznih bolesti, plavog jezika i bolesti kvrgave kože, biće sprovedena i ove godine. Vlada Crne Gore obezbijedila je sredstva iz budžetskih rezervi i za tu namjenu izdvojeno je 820 hiljada eura. Dodatno, obezbijeđena je donacija Evropske komisije 95.000 doza potrebnih vakcina protiv bolesti kvrgave kože i 66.000 eura u novcu, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Podsjećaju da su u 2016. godini ove dvije bolesti izazvale ogromne materijelne štete koje se, prije svega, ogledaju u gubitku stočnog fonda, finansijskim troškovima države, od gotovo 3 miliona eura. Značajni gubici izraženi su u poremećajima u trgovini životinjama, proizvodima od tih životinja, kao i izgubljenoj dobiti stočara. Bolest kvrgave kože tada je potvrđena na 428 gazdinstava i humano je usmrćeno i neškodljivo uklonjeno 557 goveda. Bolest plavog jezika je potvrđena na više od 700 gazdinstava, zbog čega je usmrćeno 45 goveda, 5.491 ovca i 16 koza.

Picerija i restoran

Zbog svega toga, u 2017. godini, a na osnovu Plana preventivnih mjera Uprave za bezbjednost hrane – Ministarstva poljoprivrede, Vlada je obezbijedila finansijska sredstva i sprovela sveobuhvatnu vakcinaciju stočnog fonda. Pravovremenom i efikasnom reakcijom spriječena je pojava bolesti kvrgave kože i bolesti plavog jezika tokom 2017. godine.

– Na bazi pozitivnih rezultata u prošloj godini, a imajući u vidu činjenicu da se radi o opasnim bolestima koje ne poznaju granice i sa kojima se i dalje bore mnoge države regiona, pa i Evrope, ocijenjeno je neophodnim da se vakcinacija nastavi i tokom 2018. godine. Tim prije, što su troškovi suzbijanja ove dvije zarazne bolesti životinja, iako visoki, ne samo opravdani već i znatno niži u odnosu na moguće posljedice pojave bolesti – navode iz Ministarstva.

Početak ovogodišnje vakcinacije protiv bolesti plavi jezik očekuje se početkom marta, nakon što se završi postupak nabavke vakcina. Kada se završi vakcinacija goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika, obaviće se vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože, vakcinama koje su obezbjeđene kao donacija EK.

Kako je saopšteno, stočari će na vrijeme biti obaviješteni o početku akcije vakcinacije koju će sprovoditi veterinari, uz koordinaciju stručnih službi Ministarstva poljoprivrede i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Veoma je važan zajednički pristup i doprinos radi pravovremene, profesionalne i efikasne realizacije predstojećih aktivnosti. Svi stočari treba da prate uputstva stručnih službi, a u ovom momentu važno je da nadležnoj veterinarskoj ambulanti prijave novorođenu telad, kako bi se pravovremeno i uspješno obavila i njihova vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože- saopšteno je iz  Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code