Početna Društvo Obilježen Dan borca u Herceg Novom

Obilježen Dan borca u Herceg Novom

6

U Sutorini i Bijeloj SUBNOR Herceg Novog 1941-1945 obilježio je 4.jul Dan borca. Centralnoj proslavi u spomen parku u Sutorini prisustvovali su predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i potpredsjednica Danijela Đurović, kao i predstavnici boračkih organizacija iz susjednih gradova, predstavnici partija u lokalnom parlamentu, kao i konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović, saopšteno je iz press službe Opštine.

Kako je Katić kazao, spomen-park svjedoči da su Sutorani uvijek znali da sloboda nema cijenu. Na one koji su položili živote u borbi sjećaju nas: spomenik Bokeljima i Crnogorcima, koji su savladali vojsku Napoleona, bista vojvode Luke Vukalovića – vođe Hercegovačkog ustanka, čiji je važan centar bila upravo Sutorina, zatim spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, spomenik palim borcima u ratu 1991.-1995, kao i spomenici dobrovoljcima u Hercegovačkom ustanku, Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu, kazao je on:

Picerija i restoran

– Zadovoljstvo mi je što u Sutorini nastavljamo tradiciju odavanja pošte zaslužnim borcima, jer je ovo pravo mjesto da se sjetimo patriotizma, junaštva, ponosa i dostojanstva naših predaka. Naša je obaveza da naraštaje koji dolaze naučimo da se uvijek sjećaju važnih datuma i ličnosti iz slobodarske istorije ovog kraja, te da im na svom primjeru pokažemo kako njegovati vrline i vrijednosti kojima su se naši preci dičili. Danas, kada obilježavamo Dan borca, mi mislimo na važne istorijske lekcije, revolucionarni i slobodarski duh našeg naroda, sjećamo se onih koji su položili svoje živote u borbi za bolje sjutra, ukazujemo na važnost slobode i nepovrijedivosti ljudskih prava, kao i na trajnu borbu za napredniji društveni sistem, ravnopravan za sve članove – istakao je Katić.

U ime organizatora SUBNOR Herceg Novi 1941-1945, Mirko Džuović, naglasio je da današnjim okupljanjem ne damo zaboravu mjesta i činimo da herojska borba i nesebična žrtva ne budu zaboravljeni.

– Za oslobođenje nam tadašnje domovine u toku narodnooslobodilačkog rata poginuo je veliki broj naših sugrađana. Njihova imena ovjekovječena su na memorijalnom kompleksu palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Savinskoj dubravi. 586 stanovnika Herceg Novog dalo je živote u toku borbe, 350 borca, i 236 žrtava fašističkog terora. Današnji dan je prilika da evociramo sjećanja na ove, ali i na sve ostale borce i hrabre ljude koji su ispisali svijetle stranice naše istorije, kazao je Džuović nakon polaganja vijenaca.

Centralnoj proslavi u Sutorini prethodilo je i obilježavanje Dana borca u Bijeloj, kojoj je prisustvovala potpredsjednica Đurović. Članovi te Mjesne organizacije boraca položili su vijence i cvijeće na grob Nikole Šabanovića kod crkve Polaganja rize presvjete Bogorodice.

Šabanović, rođen 1913. godine, kao predratni komunista, bio je jedan od organizatora ustanka u Bijeloj i okolnim mjestima, podsjetio je Božo Šerović iz Mjesne organizacije boraca Bijele. Šabanović je bio aktivni borac proslavljenog partizanskog Orjenskog bataljona, koji je nakon formiranja bataljona, u maju 1942. godine, pao u ruke neprijatelju i godinu kasnije je pogubljen, podsjećaju na kraju saopštenja iz lokalne uprave.

6 Komentari

 1. ‘Ko nema prošlost, nema ni budućnost’. Pomen na naše patriote govori da ih nismo zaboravili i da se uvijek sa ponosom sjetimo njihovog čojstva i junaštva.
  Pohvale za Stevana Katića i Danijelu Đurović.

  14
  5
  • Sigurno je da treba održavati tradiciju evociranja uspomena na poginule rodoljube, samo dvadesetak građana koji su došli da odaju poštu poginulim, govori koliko smo zaboravili prošlost i njihove žrtve. Ovo više nijesu vremena koja pamte neke značajne datume iz istorije, jer istorija u svim novokomonovanim državama, nakon raspada SFrj, počinje poslije raspada te širom svijeta poznate države. Mali odziv građana na obilježavanju ovog značajnog datuma govori sve,

   3
   4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code