Obilježen Dan primirja na Ilinici

Obilježen Dan primirja na Ilinici

1298
4
Podijeli

Dan primirja IlinicaPredstavnici Ambasade Francuske u Crnoj Gori sa predstavnicima Opštine Herceg Novi i NVO „Avenir“ položili su vijenac na grob francuskih vojnika, iz vremena Napoleonove vladavine ilirskim provincijama, kao i svim žrtvama ratova širom svijeta, kod crkve Sv. Ilije na Žvinjama, iznad Herceg Novog.

Na današnji dan 1918. godine sile Antante u Francuskoj potpisale su primirje sa Njemačkom, čime je okončan Prvi svjetski rat, a naši krajevi oslobođeni viševjekovne okupacije.

Picerija i restoran

– Sjećanjem na sve žrtve ratova širom svijeta i odavanjem dužnog poštovanja polaganjem cvijeća i vijenaca, na simboličan način izražavamo zahvalnost za ono što su naši preci učinili za naše bolje sjutra. Našim susretom ovdje svake godine na ovaj dan, nastavljamo da dokazujemo da je mir i dostojanstven odnos prema, ne tako davnoj prošlosti i istoriji, kao učiteljici života, nešto najvrijednije iz čega moramo da crpimo snagu za put naprijed – kazala je predsjednica Opštine Nataša Aćimović.

Otpravnik poslova i direktor Francuskog instituta u Podgorici Žan Žak Forte naglasio je da poruka mira nije ni prevaziđena niti beskorisna, a mir i sloboda su mogući jedino ako se svi staraju o tome.

4 Komentari

 1. Fracunski general je tom prilikom izjavio da smo mi Crnogorci divljaci jer sjecemo glave nasim neprijateljima, na sto mu je Sv. Petar odgovorio da mi barem sjecemo glave neprijateljima dok su isti ti Francuzi odsjekli glavu svom kralju. Ali bice da je to izmisljena prica jer sigurno Crnogorski vojnici nisu bili tu, dje da su oni oslobadjali Novi?? Tada smo i Dubrovnik prvi put napali, ali to je samo radi cipela bilo, koje smo nosili u tadasnji djeciji dom….
  E Novi grade sa hiljadu zastava!!




  0



  0
 2. Zasto ne napišete šta piše na spomeniku sa slike. Pise “na ovom mjestu je ubijen pukovnik francuske vojske od strane domaćih BANDITA!!!




  0



  0
 3. U toj bici se protiv Francuza borila crnogorska vojska (uključujući dosta ljudi iz Boke, svi pod vodjstvom Petra I Petrovića Njegoša), kojoj je pomagala ruska vojska. Ali to se ne spominje da se ne zamjera NATO prijateljima. Mada toliku snishodljivost ni sami ne traže…




  0



  0
 4. Iz vremena Napoleonovih odbrambenih ratova!A pogibe li makar jedan Crnogorac na teritoriji Francuske republike,ili bi bilo prikladno položiti vijenac braniocima svojih domova ili makar pomenuti naše stradale okupatorske vojnike baš tu,na Ilinici,vjekovnoj Francuskoj teritoriji!




  0



  0

Ostavite komentar

*

code