Obilježen Dan Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje

Obilježen Dan Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje

1482
2
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Nakon šest godina otkako su ka primorju potekli prvi litri vode iz izvorišta Bolje sestre, kod Skadarskog jezera, projekat  regionalnog vodovoda je promijenio Crnu Goru. To je i slogan jubileja o kome je večeras u hotelu Regent PortoMontenegro u Tivtu govorio crnogorski premijer, Milo Đukanović.

regionalni-vodovod-godisnjica-1Ostvarena je još jedna realna prilika za valorizaciju domaćih razvojnih resursa u korist sadašnjih i budućih generacija, a kapaciteti regionalnog vodovoda omogućavaju da se tokom gotovo cijele godine proizvodi voda i za potrebe Mediterana i šire.  Jer, kako je kazao Đukanović, potencijal izvorišta „Bolje sestre“ prevazilazi dugoročne potrebe Crnogorskog primorja i projektovani kapacitet Regionalnog vodovoda.

Picerija i restoran

– Siguran sam da je ovaj projekat značajno uticao da dostignemo i premašimo broj dolazaka i noćenja turista posljednjih godina u odnosu na rekordnu turističku sezonu 1987. Dosadašnje ulaganje od 107 miliona eura u Regionalni vodovod, doprinijelo je ne samo turističkom prometu, nego i poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta i prilivu investicija. Naročito u turizmu. Samo u dvije opštine, u Tivtu i Herceg Novom, grade se tri vrijedne nove turističke strukture: Luštica Bay, Porto Montenegro i Porto Novi. Njihova ukupna vrijednost premašuje 2 milijarde eura -istakao je Đukanović.

regionalni-vodovod-godisnjica-2On je podsjetio da su bile potrebne decenije za kreiranje uslova da se realizuje ovaj kompleksni poduhvat. Vodovod je pušten u rad 29. septembra 2010. A od sredine 70-tih godina prošlog vijeka, kada se već naziralo da će turizam i usluge biti znak raspoznavanja Crne Gore na globalnoj ekonomskoj i društvenoj sceni, bilo je jasno da će nedostatak vode na Crnogorskom primorju biti limitirajući faktor razvoja.

– Od posebne je važnosti istaći da je Regionalni vodovod “Crnogorsko primorje” od početka samoodrživo preduzeće. I to s godišnjim korišćenjem kapaciteta u rasponu od 20 do 28%. Dalji rast broja korisnika usluga značiće i rast iskorišćenosti njegovih kapaciteta, a to znači i prihoda. Ohrabruje podatak da je u toku i proces priključenja opštine Herceg Novi na ovaj sistem snabdijevanja, nakon što su to učinili Budva, Kotor, Tivat, Bar i Ulcinj – kazao je premijer najavljujući drugu fazu projekta.

Iskorišćenost postojećih kapaciteta prve faze Regionalnog vodovoda u glavnoj turističkoj sezoni je između 80-90% , zato je  pokrenuta izrada glavnog projekta za realizaciju drugog cjevovoda na dionici od Budve do Tivta u dužini od 11 km, najavio je Đukanović:

– Time bi se povećao kapacitet sistema za opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi sa sadašnjih 330 litara u sekundi, na potencijalnih 750 litara. Izgradnjom novog cjevovoda počela bi druga faza, koja je na osnovu važeće planske dokumentacije bila predviđena tek za 2025. godinu. Dakle, ubrzani razvoj turizma i priliv stanovništva, skoro deset godina prije predviđenog roka, značajno su povećali tražnju – zaključio je premijer.

Kvalitet vode Regionalnog vodovoda je izuzetan i neupitan, pa je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović uputio poziv lokalnim vodovodima s primorja da u punom kapacitetu koriste izvorište Bolje sestre:

– Tačno na današnji dan prije šest godina  istakli smo da je završetak prve faze regionalnog vodovoda  uvod u stvavranje  pretpostavki za nove investicije i to ne samo na primorju i to se desilo. Danas imamo potpisanih preko tri milijarde eura investicionih  ugovra samo u turizmu – istakao je Gvozdenović.

Direktor JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Goran Jevrić naglasio da je sudbina ovog projekta, često bila definisana globalno poznatom hamletovskom dilemom „biti il’ ne biti“:

– Sa tog stanovišta, najznačajniji datum za uspješan završetak ovog projekta, a samim tim, i za ekonomski razvoj Crnogorskog primorja, je odluka Vlade Crne Gore donijeta 15. februara 2007. godine, kada je odlučeno da se intenziviraju aktivnosti na završetku ovog infrastrukturnog projekta – kazao je Jevrić, uz želju da ovaj značajan projekat bude podstrek da se u Crnoj Gori prioritetno opredijelimo za donošenje odluka koje garantuju siguran razvoj, sigurna radna mjesta i sigurno vodosnabdijevanje na Crnogorskom primorju.

2 Komentari

  1. Poštujem, dobar posao je uradjen. Ali, kada će prestati da se, uz gradjevinsku dozvolu, naplaćuje harač za RV? Za tim više nema potrebe, kao ni za onim za atomska skloništa u svoje vrijeme, jer je RV stavljen u pogon i sam sebe isplaćuje.
    0    0

Ostavite komentar

*

code