Obilježen Dan Srednje škole: Biti svoj, biti drugačiji i biti prihvaćen

Obilježen Dan Srednje škole: Biti svoj, biti drugačiji i biti prihvaćen

2699
3
Podijeli

U prepunoj Sali Dvorane Park, učenici JU SMŠ Ivan Goran Kovačić upriličili su sinoć edukativno-zabavni program povodom proslave 21. marta, Dana škole.

Sala je bila tijesna da ugosti sve Novljane, koji su i ove godine prisustvom željeli da odaju poštovanje za uspjeh i rad ove obrazovne ustanove.

Picerija i restoran

Osim poruka za zajedništvo, poštovanje prava da se bude drugačiji i kao takav prihvati u društvu, te prava na toleranciju u odnosu na one koji su zbog eventualno druge boje kože ili životnih opredjeljenja neprihvaćeni u društvu, učenici su maestralno osmišljenim programom poslali snažnu poruku društvu da svi imaju pravo da budu to što jesu i da kao takvi moraju biti ravnopravni. Scenskom koreografijom skrenuta je pažnja i na sve prisutnije vršnjačko nasilje u školama, zatim izopštavanje iz društva osoba sa nekom vrstom invaliditeta, te ismijavanje okoline zbog osobenosti pojedinaca.

Tokom trajanja jednočasovnog programa, na video bimu iznad bine konstantno se “vrtio” kratak film, koji je u osnovi nosio poruku “Dozvolite mi” – biti svoj, biti drugačiji i biti prihvaćen. Jer, kako je i glasila jedna od poruka iz filma: “Ako sam ja ono što imam, i ako izgubim ono što imam, ko sam onda ja ?”.

Program je tradicionalno započeo intoniranjem državne himne, te “školskom himnom” “Gaudeamus igitur” škoslkog hora, pod dirigentskom palicom prof. klavira Seške Bogdanović Vojvodić. Pažljivo biranim kompozicijama, u pratnji hora, solisti su dali poseban pečat čitavoj manifestaciji, izvodeći neke od velikih hitova, pa se tako čula “Feel” Robina Williams-a, “Zaspao bih sada ja” Parnog Valjka i druge. Brižljivo koncipiran program na kraju je začinjen maestralnim izvođenjem hora, pjesme “Bohemian rhapsody”, grupe Queen, koja je očarala publiku, zbog čega su hor i diregentica imali višeminutni aplauz, dok je publika poigravala u ritmu pjesme.

Nakon svečanog programa, u holu Dvorane Park učenici ugostiteljskih smjerova pripremili su zakusku, a svim gostima podijeljeno je 58. izdanje školskog lista “Iskra”.

 

3 Komentari

  1. Šteta što niste pustili film “Dosta je” koji su naši srednjoškolci snimili kako bi podigli svijest o mladima koji uzimaju sve češće neku vrstu droge,a dobro znamo da ih je u ovom gradu sve više i više.
    Inače,program je bio odličan!

Ostavite komentar

*

code