Obilježena 44-godišnjica smrti slikara Petra Lubarde

Obilježena 44-godišnjica smrti slikara Petra Lubarde

4
Podijeli

Fondacija “Petar Lubarda”, čije je sjedište u Herceg Novom, obilježila je na Karači godišnjicu smrti jednog od najznačajnijh likovnih stvaralaca 20. vijeka. Uz Lubardinu bistu, postavljenu u ovom dijelu Starog grada 2007. godine, okupili su se članovi Fondacije, učenici SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, kao i poštovaoci djela Petra Lubarde.

Filateslitičko društvo objavilo je ovim povodom dvije ilustrovane razglednice, Petar Lubarda u ateljeu i jednu sa Lubardinom rečenicom “Moja najbolja škola je bila Crna Gora”.

Picerija i restoran

Kako je kazala profesorica, pjesnikinja, filozofkinja, Višnja Kosović,  umjetnička djela neprolazne vrijednosti, ostvaruju se kroz uspio umjetnički izraz. Petar Lubarda stvara svoje umjetničke svjetove, kroz dramatičnu i slojevitu umjetničku ljepotu, snagom umjetničkog jezika dovedenog do simbola. Tako postiže egzistencijalnu punoću djela.

Gdje se utemeljuju i gdje baštine djela koja postižu egistencijalnu punoću i postoju djela neprolazne vrijednosti, pita se Kosović:

– Odgovoriti na ovo pitanje, značilo bi razotkriti do kraja i sami proces stvaralaštva i suštastvo umjetničkog djela i dovesti ga potpuno do pojmovnog i diskurzivnog nivoa. Umjetničko djelo ne da se do kraja dovesti u okvire logističko-saznajnog, nego nam se neprestano razotkriva na hermeneutičkoj, tj razumijevajućoj ravni. Ta razumjevajuća ravan ontološki je nivo poimanja duhovnosti i stvaralaštva. Zato su velika umjetnička djela svevremena, pa istinska umjetnost, kao i religija i velika filozofija, nikada ne zastarijevaju – kazala je ona.

Petar Lubarda uzdigao je svoje stvaralaštvo na nivo autentičnih simbola koji nose egzistencijalnu punoću, tj na onaj nivo gdje se razotkriva sama suština svijeta i čovjekovog bivanja i bitisanja u njemu.

Snagom likovnog jezika Lubarda povezuje tradiciju i savremenost, u naporu da se sačuvaju izvorne i uzvišene vrijednosti, na koja smo istrajavali i očovječivali se, samtra Kosović. Tako nastaju nove, Lubardine likovne vrijednosti, koje su već postale dio tradicije, i snaga i osnov za traženje novih vrijednosti.

Petar Lubarda, jedan od najvećih crnogorskih i jugoslovenskih sklikara 20. vijeka. Rođen je u Ljubotinju 27. jula 1907. godine. Osnovnu školu je pohađao u Ljubotinju, Cetinju i Herceg Novom, a gimnaziju u Herceg Novom, Šibeniku, Sinju i Nikšiću, gdje počinje da slika. Studije slikarstva započeo je u Beogradu 1925. u Umjetničkoj školi, a nastavio kratko u Parizu 1926. na “Académie des Beaux Arts”. U Crnu Goru se vraća 1932. i iste godine dolazi u Beograd. U Parizu drugi put boravi od 1938. do 1940.

Umro je u Beogradu na današnji dan 1974. godine.

4 Komentari

  1. Namjerno ili nenamjerno, prećutana je činjenica da se izjašnjavao kao srpski slikar, čak je u amanet ostavio da uz svaku kasniju postavku njegovih dijela bude naznačeno da je bio Srbin.

    13
    10

Ostavite komentar

*

code