Obnavljanje putne infrastrukture u Herceg Novom od iduće godine

Obnavljanje putne infrastrukture u Herceg Novom od iduće godine

2899
22
Podijeli

Putna infrastruktura u Herceg Novom može biti bolja i intenzivnija sanacija lokalnih puteva uslijediće iduće godine. U toku je određivanje prioritetnih dionica koje su odavno “sazrele” za obnovu, kaže sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju, Ilija Peulić.

radnicka-ulica-sw
Foto: Google Street View

Jedna od prioritetnih je Radnička ulica, iza bivše zgrade Prvoborca, koja je na više mjesta napukla i ulegla, pri čemu se tokom kišnih dana, stvaraju ogromne lokve, što mještanima otežava saobraćanje. Oni tvrde da im je u lokalnoj samoupravi obećano da će ulica biti asfaltirana do Dana Opštine, 28. oktobra, međutim, sve će ipak morati da čeka:

Picerija i restoran

“Radnička ulica je spremna za asfaltiranje, urađeni su kanali za odvod površinskih voda odavno, ali čeka se završetak postrojenja za odvođenje otpadnih voda. Par dana prije otvaranja postrojenja, ulica će biti asfaltirana. Sada niko ne može prognozirati kada će to biti, ali ako je sada asfaltiramo, a teška mehanizacija još uvijek prolazi ka postrojenju, onda nijesmo uradili ništa”, kaže Peulić.

Prema njegovim riječima, još je u pripremi u više navrata najavljivano saniranje ulice koja vodi od Šišteta ka naselju Gomila, koja je na više mjesta odavno oštećena, napuklog asfalta, koja sve više postaje rizična. Početak sanacije odlaže činjenica da je uličica asfaltirana preko privatne svojine, što predstavlja veliki problem:

gomila-sw
Foto: Google Street View

“Dio te dionice, urađene prije 10-15 godina, je kompletno urušen, i to su svi vidjeli. Za taj dio nikada nije urađena eksproprijacija, koju mi pripremamo, i kada to bude završeno, možemo pristupiti sanaciji. Za sljedeću godinu su predviđena sredstva za tu ulicu, koliko ne znamo dok ne pokaže predračun radova i projekat eksproprijacije na osnovu kojeg će ići glavni projekat. On će pokazati koliko će tačno biti novca potrebno, jer osim asfaltiranja, neophodni su potporni zidovi i rigole površinskih voda. Ono što je sigurno je da će se to raditi sljedeće godine i tada će i biti gotovo, kao i sve što smo obećali i uradili u ovoj godini, kaže Peulić.

Od prioritetnih radova, u prvoj polovini sljedeće godine radiće se trotoar oko prilaska OŠ Dašo Pavičić, kako bi se onemugćiilo parkiranje i obezbijedio siguran pristup đaka školi. Osim toga, radiće se proširenje puta od Gomile do Mojdeža, na dvije trake, u dužini od 1,5 km, a radovi bi trebalo da krenu do Nove godine.

ilija peulic 3“Tender je završen za izgradnju, odnosno rekonstrukciju starog puta od Gomile do Mojdeža, izabran je najbolji ponuđač, i sada se čeka administrativna procedura i da prođe pravo žalbe. Taj posao bi trebao da bude završen za 120 dana, najkasnije do ljeta“, uvjerava Peulić.

Za sljedeću godinu u planu je rekonstrukcija putne dionice od zgrade Opštine do Savine, koja će, najvjerovatnije započeti u drugom dijelu godine, nakon turističke sezone. Biće izgrađena kompletna infrastruktura, kopaće se cijevi za provlačenje kablova, povećanje kapaciteta kanalizacije i slično. Puelić u ovom trenutku nije mogao kazati kolika je investiciona vrijednost ovih radova kao i koliko će trajati.

Početkom sljedeće godine biće sanirana i dionica iznad Dječijeg doma Mladost u Bijeloj, na kojem dolazi do odranjanja zemlje prilikom većih kiša.

22 Komentari

 1. Prodjite malo kroz Zeleniku, Kute, provjerite kakvo je tamo stanje, cini mi se da su trenutno bolji putevi u Siriji, Libiji i Avganistanu od ovih …
  0  0
 2. kAKO SE GOVORI OD IDUCE GODINE DPS ce voditi grad pa ce stic pare iz Podgorice da pokazu kako su mocni i oni sve mogu a ovi sadasnji samo mlate kao da i oni sada nisu u vlasti
  0  0
 3. Dali ima iko vise u Herceg Novi da im ista povjeruje od Autobuske, Tunela, Aerodroma, Liftova, Hladnjace na Kameno, Hotela, Trkackih staza, Prestonice nekulture, Led rasvjete zvani zmigavac, 100 neleona itd. Mogla bi jos dugo nabrajat.
  0  0
 4. Treba planirati i sredjivanje lokalnog puta na relaciji brodogradiliste hotel Park u Bijeloj.U sezoni velika je frekvencija turista, a sahtovi su iznad, rupa dosta,put “izlomljen`, parapeti poruseni, katastrofa……
  Planirati i izgradnju trotoara na magistralnom putu, na dionici Idea hotel Park i dalje put Kamenara….
  0  0
 5. Ima u Bijeloj, i duž rivijre, još dosta mjesta đe je hitno potrebna sanacija. Ovo mjesto kod Dječjeg doma, problem je godinama. Prva jača kiša, zemlja i mulj na magistralu. I onda putari samo tu istu zemlju vrate natrag, tik uz put, i za “dva dana” bude kakav pljusak, eto je opet na isto mjesto. To ni ludi nebi radio..Ne znaju ozidat neki zidić mali uz kosinu, ili poravnat zemlju, učinjet nešto..
  0  0
 6. O cemu se ovde radi?? Lokalna putna mreza je bukvalno samljevena!! Prosetajte se po mjesnim zajednicama pa pogledajte!
  Sad, posle dvije godine ste se sjetili da cete sledece godine sanirati puteve, al ne znate koliko ce to da kosta jer projekata jos nema?? A znate li iz kojih sredstava cete to da radite???
  Magistrala treba da se asfaltira citavom duzinom opstine! Zasto se to nije uradilo na proljece??? Nego nas stepaju ko da se snajderice igraju. Dalje, putevi u najfrekfentnijim i najgusce naseljenim djelovima grada… kakav Mojdez i Ratisevina
  0  0
 7. Uradite i pola od toga i svaka čast! Ovo na Gomili što je uradila prošla vlast je krivično dijelo za goli otok… Ajd rabotajte i manje govora a više rada
  0  0

Ostavite komentar

*

code