Obnova fontane u parku Boka, a što je sa biljkama?

Obnova fontane u parku Boka, a što je sa biljkama?

1106
2
Podijeli

fontana park boka radovi 201115 2Radnici „Čistoće“ od 20. oktobra prema projektu firme „Hidrotermo Solar“ obnavljaju staru fontanu u parku Boka. Posao u koji je lokalna samouprava uložila 6.700 eura podrazumjeva kompletnu obnovu fontane-ribnjaka sa osvjetljenjem i sistemom za samoprečišćavanje.
Završeno je popločavanje kamenom, a statua Pjetra Palavićinija „Diana lovkinje“ koja je u više navrata bila na meti vandala, ponovo krasi vrh fontane. Preostala još izrada mozaika u unutrašnjosti ribnjaka. Ribice će biti vraćene nakon rekonstrukcije.
Novi projekat rekonstrukcije neće baš vratiti autentični izgled fonatani. Inženjerka pejzažne arhitekture Milica Berberović, kazala je da popločavanjem fontane-ribnjaka, bez cvijetnih leja, te postavljanjem hidro sistema, neće biti postignuta autentičnost ribnjaka, onog sa starih razglednica. Neophodno je očuvanje rijetkih biljnih vrsta po kojima je ovaj amblem grada nekada bio nadaleko poznat.
– U Herceg Novom ima stabala koja su rijetka, jedinstvena samo ovdje i nigdje više. U parku Boka postoje dva stabla “osmantus fragransts” do pet metara visine, čiji mali cvjetovi izuzetno lijepo mirišu. Postoji rijetka vrsta kamelije i druge vrste. Cijela zelena parkovska površina je zaštićena još 1965. godine Rješenjem Republičkog zavoda za zaštitu prirode – priča Berberovićka.
Ovih dana opet je pokrenuta inicijativa, ovoga puta Agencije za izgradnju i razvoj grada za izradu Katastra zelenih površina. Zato je neophodno pored ovog parka, izdvojiti još nekoliko površina, kao što su bašta Zavičajnog muzeja.
images_slike_gradovi_hn_ulice_park_boka_5– Park Boka je bio poznat u svijetu, čemu u prilog ide činjenica da je u “Šumarskoj enciklopediji” iz 1989. godine u Zagrebu, između ostalog, navedeno da je u ovom parku grupacija “Causarina” tzv. gvozdeno drvo, jedinstveno. To je grupacija biljaka koja je tridesetih godina prošlog vijeka zasađena, a sada se proteže tik uz plato za ples u Gradskoj kafani.
Te rijetke biljke, kako pojašnjava Berberovićka, zbog neadekvatnog održavanja, jedva preživljavaju. U parku se nalaze “Libanski kedrovi”, dva velika stabla isto rijetke vrste na našim prostorima, kao i palme iz roda “brahea armata” i “butie kapitate”. To su visoke palme, čiji su plodovi jestivi, mesnati i mirišljavi. Tu su i sadnice kamelija, koje se “ bore” za opstanak među magnolijama.
Ostali dio parka Boke je zarastao, puno se stvorilo invazivnih, divljih vrsta, kao što su puzavice ispod terase parka… Zato treba još mnogo posla kako bi ova površina dobila obilježje zaštićenog parka i on bi bez obzira na to ko je vlasnik, trebalo da bude Gradski park, sa lijepo uređenim klupama, stazama, rasadima i ribnjakom – smatra Milica Berberović.

2 Komentari

  1. Radovi na fontani se obavljaju vec vise od 2 mjeseca sa jednim radnikom i jednom mjesalicom. Trebala je biti zavrsena za dan opstine 28. oktobra. Ukoliko ovoliko kasnimo u ovom velikom neimarskom poduhvatu sta ce biti sa vecim stvarima.
    0    0

Ostavite komentar

*

code