Obnovljena austrougarska spomen ploča, stara107 godina

Obnovljena austrougarska spomen ploča, stara107 godina

1085
2
Podijeli

Članovi planinarskog kluba „Subra“, Sekcije za markacije i vodičku službu ponovo su učinili vidljivim i čitkim klesani natpis na kamenoj austrougarskoj ploči, staroj 107 godina. Time je u zaleđu Novog proteklog vikenda završena i obnova austrougarske spomen-ploče kraj puta Vrbanj-Orjensko sedlo na što se čekalo više od vijeka.
Slova su bila veoma teško vidljiva, kao i sama spomen-ploča, budući da je stajala izložena oštroj planinskoj klimi, kišama i snjegovima. Postavljen je zaštitni drveni krov.
– Ploča datira iz vremena probijanja puta Trebinje-Vrbanj-Orjensko sedlo-Crkvice, rađenog u vojno-strategijske svrhe pred Prvi svjetski rat. Tekst na njemačkom jeziku glasi: „10 / VII – 20 / X 1908 – K.U.K. VERENIC PIONIRABIEILUNC DER 18. INFANTERIE TRUPPEN DIVISION

ObI CASSAUER 7 Pion Baon BANDL 16 Inf Reg Lt SCHNITZLER 4 B.H.R“. Tačan prevod još nije poznat – kaže načelnik Službe za markacije i vodičku službu u PK Subra, Željko Starčević.
Datum na vrhu govori o razdoblju u kojem su radovi na ovom dijelu puta izvođeni, K.U.K predstavlja skraćenicu od Carska i kraljevska vojska (zajednička za cijelo Carstvo), 18. INFANTERIE TRUPPEN DIVISION je 18-a pješadijska divizija, (stacionirana u Mostaru), dok zadnja tri reda vjerovatno sadrže podatke o trojici oficira, njihove činove i jedinice“, priča Starčević.

Picerija i restoran

– Ove informacije dio su bogate slagalice prošlosti našeg planinskog zaleđa, a obnovljena spomen-ploča biće još jedna zanimljivost pri posjeti Orjenu. Nadamo se da su daleko iza nas ostala vremena kada je svaki trag prethodne vlasti bivao sistematski uništavan, pa tako i spomenici. Na taj način ostali smo trajno osiromašeni za mnoge kultuno-istorijske vrijednosti. Vrijeme je da shvatimo da su materijalni ostaci i „naše“ i „njihove“ prošlosti ustvari nedjeljivi redovi zajedničke priče koja ne smije biti zaboravljena“, smatra Starčević.
U planu je postavljanje u neposredoj blizini i table sa prevodom na naš jezik, čime će ustvari posao na revitalizaciji biti zaista završen.

2 Komentari

  1. Dobra je namjera,ne sporim, ali ljudi moji ne rugajte se s nama.Obnova kamene ploče nije mazanje polikolorom, nego temeljno čišćenje,obnova natpisa trajnim lakom i zaštita.Nije ovaj grad u Africi da se hvalite sa ovim.Imate stručnjake konzervatore Novljane,imaze zavode za zaštitu spomenika,mogli ste da pitate.Nijeste nikakvu veliku štetu napravili da se ne može popravit,ali ako vam vide ovo oni đe aplicirate za prijestonicu kulture,sprdaće se s vama što činite od spomenika kulture.Čudim se radio Jadranu što je ovo objavio.
    0    0

Ostavite komentar

*

code