OBRAD GOJKOVIĆ: IZDALI SMO MAMULU

OBRAD GOJKOVIĆ: IZDALI SMO MAMULU

150
0
Podijeli

Na zasijedanju Skupštine Crne Gore koje traje do kraja ove sedmice između 56 tačaka, raspravljaće se i o davanju u zakup od 49 godina ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Za realizovanje ovog zakupa neophodna je saglasnost Skupštine Crne Gore.
Do sada su se u skladu sa procedurom Skupštine Crne Gore izjasnila dva skupštinska odbora, Odbor za ekonomiju, budžet i finansije i Zakonodavni odbor.
– Ni na jednom radnom tijelu Skupštine, nadležno Ministarstvo održivog razvoja, turizma i prostornog planiranja, to jest Vlada Crne Gore nisu dobili podršku za ovakav ugovor. Za očekivati je da Vlada bude uporna i da lobiranjem kakvo se ne pamti u Skupštini, pokuša da provuče ovaj ugovo kroz skupštinsku proceduru – tvrdi u saopštenju, pored ostalog, samostalni poslanik, Obrad Gojković.
On dodaje da Vlada Crne Gore insistira na ugovoru i angažuje ogromnu adminstraciju i opsjeda Skupštinu Crne Gore, kao i da naša budućnost zavisi od ravno 23 sobe koje će Oraskom napraviti na Mamuli, i to po ugovoru koji nije u skladu sa zakonima Crne Gore.
– Koliko je meni poznato Hrvatska koja ima preko hiljadu ostrva, to nije sebi dopustila, a Crna Gora koja ih ima samo nekoliko, lišava mogućnosti buduće generacije da Lastavicu i Mamulu doživljavaju kao svoje. Jasan je cilj i investitora i Vlade Crne Gore, ne dozvoliti ni najmanju mogućnost da neko sjutra makar stojeći i na jednoj nozi može dotaći Mamulu ako to ne dozvoli vlasnik.
Predloženim ugovorom o Mamuli krši se niz zakona, smatra Gojković. Predlagač se poziva na zakon o državnoj imovini pokušavajući da izbjegne činjenicu da je Mamula kulturno dobro i prevashodno zaštićena Zakonom o zaštiti kulturnih dobara. Članom 62 tog zakona dozvoljeno je davanje u zakup kulturnih dobara, ali najduže na tri mjeseca. Duži ugovorni odnos između države kao vlasnika i nekoga kome ustupa kulturno dobro moguć je samo koncesijom, ali je članom 59 jasno da Mamula ima status memorijalnog objekta, spomen-obilježja i znamenitog mjesta i tim članom je jasno rečeno da sa takvim statusom ne može biti predmet koncesije, navodi pored ostalog Obrad Gojković.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code