OBRUŠAVANJE I VODA U TUNELU U MOJDEŽU USPORAVAJU SANACIJU KLIZIŠTA

OBRUŠAVANJE I VODA U TUNELU U MOJDEŽU USPORAVAJU SANACIJU KLIZIŠTA

104
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Iako radnici podgoričkog Bi-koda još nijesu izašli iz problematične zone, sanacija klizišta u Mojdežu, odnosno u tunelu potkop je nastavljena, potvrdio je za Radio Jadran, upravnik gradilišta ing. Draško Bašović.

Radovi u novom tunelu su obustavljeni početkom mjeseca, jer je došlo do velikih poblema zbog aktiviranja izvorišta „Ograda”. Vode u tunelu još ima, ali materijal koji je voda nanijela je izvađen i radovi su nastavljeni, kaže Bašović:
“U toj zoni gdje se pojavila voda biće pojačana tunelska obloga, u odnosu na onu koju smo do sada imali, dok ne prođemo kritičnu zonu, a onda nastavljamo po starom. Malo smo izgubili na vremenu oko onog najtežeg dijela gdje smo imali obrušavanje materijala sa dosta velike visine, ali budući da je to stabilizovano, nadam se da je taj period iza nas”, pojašnjava Bašović.
Vode još ima i u iskopu, ali Bi-Kod nastoji da iz nje izađu. Može se, zbog kiše, desiti da se količine vode povećaju, ali se Bašović nada da će u narednih nekoliko dana izađi iz “kritične” zone. Samim tim nije mogao ni da precizira kada bi prva faza sanacije u Mojdežu mogla biti gotova.
“Sve zavisi od toga kuda ide ta voda koja nam je sada u tunelu i koliko će biti duga zona u kojoj imamo dotok vode u tunel. Ne možemo još da vidimo kolika je ta dužina – može biti naredna dva, tri metra, može deset ili trideset metara, tako da će nam od toga zavisiti dinamika radova do kraja”, zaključio je Bašović.
Do kraja sanacije potkopa u Mojdežu ostalo je još nekih stotinjak metara.
Podsjetićemo, za prvu fazu sanacije predviđeno je 852.000 eura. Projektom je planirano da se od urušenog dijela novog potkopa na 135. metru nastavi izgradnja još jednog tunela, koji bi bio povezan sa starim na 360. metru u drugoj zoni. Nakon njihovog spajanja bilo bi omogućeno povezivanje tri potkopa, što je predviđeno drugom i trećom fazom projekta, koje su ranije bile najavljivane za ovu sezonu.
Vlada Crne Gore je opredjelila za ove radove milion i po eura. Klizište u Mojdežu kojim je zahvaćeno 12 hektara pokrenuto je 28. februara 2004. godine nestručnim radovima u hidrotunelu, a kasnije i neuspjelim pokušajem sanacije.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code