OBUKA ZA IZRADU I UPRAVLJANJE EU PROJEKTIMA: DO SREDSTAVA EU FONDOVA OZBILJNO...

OBUKA ZA IZRADU I UPRAVLJANJE EU PROJEKTIMA: DO SREDSTAVA EU FONDOVA OZBILJNO I POSVEĆENO

705
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

U Institutu „Dr Simo Milošević” u Igalu završen je prvi dio trodnvene obuke za predstavnike javnog sektora o izradi i upravljanju EU projektima.

Obuku je organizovala Zajednica opština, u saradnji sa Upravom za kadrove, a na inicijativu Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi. Nastavak obuke je planiran za 23 novembar.
Učestvovalo je 25 predstavnika: sekretarijata i službi Opštine Herceg Novi, Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Agencije za gazdovanje gradskom lukom, preduzeća “Čistoća” i “Vodovod”, Javne ustanove Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, Zavoda za zapošljavanje – Biro rada HN, kao i pet predstavnika opština Bar, Tivat i Ulcinj.
Cilj ove obuke je da se ojačaju kapaciteti jedinica lokalne samouprave za apliciranje za sredstva iz fondova Evropske unije, kako bi uz pomoć tih sredstava realizovali projekte značajne za unaprijeđenje rada i razvoj.
Predavači su bili: koordinator Mreže opštinskih projekt-menadžera Darko Mrvaljević i predstavnica Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Hrvatska Sanja Todorović.
Prema riječima Mrvaljevića, komunikacija među subjektima lokalnih samouprava je neophodna. Kroz tu interakciju se rađaju kreativne ideje i problemi se mogu sagledati iz više uglova, što doprinosi konkretnijem, efikasnijem rješavanju problema.
“Razmatramo nekoliko ideja, a nadamo se da će učesnici izaći sa određenim nivoom znanja koji će ih podstaći da se dalje usavršavaju u ovoj oblasti. Iz Mreže opštinskih projekt-menadžera trudimo se da budemo resurs za korišćenje svim zainteresovanim opštinama i njihovim jedinicama”, kazao je Mrvaljević
Prema njegovim riječima primjetno je unapređenje kapaciteta lokalnih samouprava u privlačenju sredstava iz evropskih fondova, ali ono još nije zadovoljavajuće. U crnogorskim opštinama postoji želja da se sredstva iz EU fondova iskoriste, ali se nedovoljno ozbiljno shvataju mogućnosti da se do tih sredstava dođe.
“Cijeli ovaj proces je važan i za ono što slijedi kada Crna Gora bude članica Evropske unije, jer nam se tada otvaraju fondovi koji će biti više od deset puta većeg iznosa nego što su sada. I tada, kao i sada, samo od nas će zavisiti da li ćemo sa konkretnim projektima biti spremni da povučemo ta sredstva”, zaključio je Mrvaljević.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code