OČEKIVANJA: BIVŠI RADNICI I STEČAJNI UPRAVNIK BRODOGRADILIŠTA SJUTRA U MINISTARSTVU POMORSTVA

OČEKIVANJA: BIVŠI RADNICI I STEČAJNI UPRAVNIK BRODOGRADILIŠTA SJUTRA U MINISTARSTVU POMORSTVA

80
0
Podijeli

Nakon današanjih višesatnih razgovora stečajnog upravika Jadranskog brodogradilišta Bijela, Žarka Ostojića sa predstavnicima radnika na Cetinju, za sjutra u 15.30 je, na njegovu inicijativu, zakazan sastanak u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja.

Stečajni upravnik Ostojić pokušaće da radnicima obzbijedi i jednu platu.
– Nakon toga bi oko 80 radnika bilo angažovano na remontu dva italijanska broda, od kojih je jedan South river, koji je sada i odustao od remonta i samo želi da što prije bude u funkciji, kako bi napustio Brodogradilište – rekao je za Radio Jadran predstavnik radnika, Mladen Krivokapić.
Drugi brod je Barža, i rok za njegov remont još nije probijen, ali i on zahtjeva što brže angažovanje radnika. Tu su i 3 broda čiji su rokovi nešto fleksibilniji, kaže Krivokapić.
On potvrđuje i da stečajci ostaju pri ranijim zahtjevima i pismenim garancijma za njihovo ispunjenje.
– Ako do toga dođe na sjutrašnjem sastanku odmah počinjemo da radimo na brodovima. Jer mi ne želimo da bilo šta opstruiramo – kazao je on, istakavši da su obavješteni i o reakcijma koje su stigle iz italijanske ambasade.
– Naravno da se interesuju za svoje brodove i to nam je rečeno, zato i mslimo da je svima sada u interesu da se sve ubrza i što prije završi – smatra Krivokapić.
Jadranskom brodogradilištu prijeti šteta od više stotina hiljada eura ukoliko brodovi koji se nalaze na remontu ne budu završeni u roku i to je radnicima predočeno. Međutim, oni su jedinstveni u stavu da se tek nakon dobijanja garanacija iz Vlade odmah krene u posao.
– Neka oni nama daju naše, pa poslije neka svako od radnika odluči šta će kako raditi – ističe Krivokapić, koji će u utorak 21. jula prisustvovati radu Skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije koja će tada razmatrati postupak prodaje Jadranskog brodogradilišta Bijela.
– Niko od nas nije protiv privatizacije, jer i mi želimo da nastavimo da radimo i želimo da vjerujemo da će mnogi tu ponovo naći zaposlenje – zaključio je Krivokapić.
Stečaj je u JBB uveden 30 juna i otada se ne čuje huka mašina. Gotovo otada i traju pregovori radnika i stečajnog upravnika Žarka Ostojića o nastavku posla. Stečaj je uveden na zahtjev Poreske uprave, zbog duga od 6,5 miliona eura. Radnici traže isplatu tri i po plate i naknada po raznim osnovama, povezivanje radnog staža i uplatu novca iz stambenog fonda.
Do sada su propala četiri tendera, a iz Vlade je nakon neuspjeha posljednjeg najavljena prodaja kroz stečaj.
Jedan od najzainteresovanijih kupaca do sada bio je kanadski biznismen Piter Mank koji je najavljivao da bi u Bijeloj sa partnerima izgradio servis za remont i održavanje jahti kao dopunu svojoj marini Porto Montenegro u Tivtu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code