Očekivano: Porto Montenegro i Damen traže koncesiju za Brodogradilište

Očekivano: Porto Montenegro i Damen traže koncesiju za Brodogradilište

2534
6
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_dogadjaji_2015_razno_avgust_brodogradiliste_south_policija_130815Odavno je kompanija Pitera Manka “Adriatic marinas” pokušavala da ostvari partnrestvo sa Jadranskim brodogradilištem Bijela radi otvaranja pogona za remont jahti i megajahti. Kako su u međuvremenu propadali tenderi i uveden stečaj, pored Manka, interesovanje za kupovinu Brodogradilišta i dalje je iskazivao i holandski Damen. Zato je i očekivano da su se pojavili kao konzorcijum i jedini dostavili ponudu za učešće na javnom tenderu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina.
Prema riječima predsjednika Tenderske komisije Mladena Lučića, vrednovanje ponude Tenderska komisija obaviće u propisanom roku od 15 dana.
– Na javnom pozivu za učešće na javnom tenderu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke na području K.O. Bijela, na period od 30 godina objavljenog 28. decembra 2015. godine sa zaključnim rokom 17. februara ponudu je dostavio Konzorcijum Porto Montenegro i Damen, potvrdili su iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja.
Koncesija se daje na području koje obuhvata prostor u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108,29 hiljada metara kvadratnih.
U javnom pozivu, objavljenom krajem prošle godine, navodi se da ukupna površina prostora pod objektima, odnosno suprastruktura, obuhvata 25,85 hiljada metara kvadratnih. Takođe budući koncesionar u obavezi je da investira ne manje od 20 miliona eura, za period od tri godine od stupanja na snagu ugovora o koncesiji.
Radnici Brodogradilišta se, ipak, pitaju šta će biti sa njih 183, kao i imovinom ako konzorcijum Porto Montenegro i Damen dobije koncesiju:
– Imovina je procjenjena na 27,2 miliona i vjerovatno će cijena biti spuštena. Koncesionar će je vjerovatno kupiti i onda prodati po dobroj cijeni. Vjerovatno ćemo i mi onda biti namireni sa zaostalim dugovanjima i otpremninama, pa na Biro. Pitanje je da li će u Bijeloj ikada više biti brodoremonta kada se koncesionar oslobodi radnika i dugova. Sada imamo po malo posla i zaradimo minimalce, neki od nas i više od toga. Sigurno bismo i dalje mogli imati velike remonte, ali ne smijemo preuzimati brodove, jer nemamo uslove. Tu je nekoliko brodova sa sitnijim poslovima. U martu imamo najavu za dolazak jednog broda – kaže nam predsjednik Sindikata, Mladen Krivokapić.

6 Komentari

 1. Naslov je super OČEKIVANO samo da I ostalo ne bude ocekivano I vjerovatno pa da radnici zavrse ispred vlade I strakuju gladju do iznemoglosti kao I kolege iz ostalih unistenih preduzeca u Crnoj Gori ako dobiju otpremnine jos se mogu nazvati sretnima.Zali boze nasta smo spali
  0  0
 2. trebaju pare za majke sa troje i vise djece i za izbore zato se spusta cijena i prodaje cijelo brodogradiliste jer ne umiju napravit nesto sto ce im pare donosit.
  0  0
 3. Volio bih da dps (vlada) kao neko ko je na vlasti vec 25 godina,investira,tj. otvori neku fabriku gdje ce plata biti iznad prosjecne, stekne ime u svijetu,pa je onda uspjesno privatizuje, plate i proizvodnja jos porastu i dokaze narodu da oni nijesu puki prodavaci zaostavstine Josipa Broza. Takodje mozda bi neko mogao da objasni oko onih 40000 radnih mjesta sto je premijer pominjao prije par godina,da li treba da se otvore ili zatvore? Evo samo je u Bijeloj par stotina ljudi ostalo bez posla.Poenta teksta,napravi nesto pa onda rasprodaj kome te volja!
  0  0

Ostavite komentar

*

code