Od 200 kontrolisanih, 10% građana sa povišenim vrijednostima šećera

Od 200 kontrolisanih, 10% građana sa povišenim vrijednostima šećera

555
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

dijabetes kontrola 2015U Igalu, na ulazu u Tržni centar Voli i prethodno u hercegnovskom Domu zdravlja za samo nekoliko sati iz Centra za prevenciju, prim. dr Milena Prororčić Tomić i dvije prijatne medicinske sestre, besplatno su kontrolisali šećer u krvi, dijelili brošure, kod skoro 200 građana i građanki.
Među njima je bilo dosta onih koji se već izvjesno vrijeme “nose“ sa dijabetesom, ali i onih koji su otkrili da su prekoračili normalne vrijednosti.
Milka Stanišić je u zreloj dobi dobila šećer i kaže nam da je već godinu na tabletama. Jutrošnje mjerenje pokazalo je povišenu vrijednost 7, što je malo i uznemirilo i odmah je priznala da nije baš vodila računa o ishrani.
dijabetes kontrola 2015 2No, Milka je jedna od 10 odsto onih kojima je jutros dijagnistifikovan povišen šećer. To se podudara i sa svjestkim prosjekom oboljelih od ove nezarazne bolesti u odnosu na broj stanovnika. U Herceg Novom ih je zvanično 1800, mada se računa i 2000 šećeraša, podsjeća koordinarorka Centra za prevenciju prim. dr Milena Proričić Tomić.
dijabetes kontrola 2015 3– Pored besplatnog testiranja na šećer u krvi imali smo izvanredno predavanje dr Aleksandra Đoga i dr Igora Bjeladinovića. Dobićemo edukativne materijale iz Danilovgrada koje su oni radili za dijabetičare. Stigle su nam edukativne brošure i majice Novo Nordiska, glavne norveške firme za dijabet i koja proizvodi insuline, špiceve…Podijelili smo dosta toga građanima, koji se ipak polako okreću zdravim stiloviam života. U “Voliju” se mogu kupiti 20 odsto povoljnije proizvodi za dijabetičare – kazala nam je prim dr Proročić Tomić.
Sve ove aktivnosti Centar za prevenciju i Savjetovalište za mlade hercegnovskog Doma zdravlja organizovali su povodm 14.novembra Svjetskog dana dijabetesa.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code