Od novinara se očekuje da ginu za javno dobro, a svakog trena...

Od novinara se očekuje da ginu za javno dobro, a svakog trena mogu ostati bez posla

8
Podijeli

Sloboda medija, jedna od temeljnih sloboda u demokratskim društvima, koja se garantuje ustavima, zakonima i međunarodnim deklaracijama, u Crnoj Gori, ali i regionu, na prilično je niskim granama, stav je velikog broja domaćih novinara. I tako će biti sve dotle dok se ne ostvari ekonomska sloboda.

Dovođenjem novinara u stanje egzistencijalne ugroženosti nastoji se osigurati njihovo poslušno pokoravanje uređivačkoj politici, koja je često usmjerena prema zaštiti interesa krupnog kapitala, interesa oglašivača, smatra novinarka Vijesti, Slavica Kosić:

Picerija i restoran

– Plate u novinarstvu su jako male, od novinara se očekuje da ginu za javno dobro, a svakog trena mogu dobiti otkaz. Situacija je posebno zabrinjavajuća u privatnim medijima, jer su ugovori napravljeni tako da zaposleni prilično lako ostaju bez posla. Novinari su nerijetko izloženi prijetnjama, uvredama, nekada i fizički napadnuti – ističe Kosić i dodaje da ne postoji politički interes da se taj problem riješi.

Nezavisni novinar, Nebojša Mandić smatra da je sloboda medija relativan pojam, ne samo u Crnoj Gori, već i širem i bližem okruženju.

– Sloboda medija i sloboda novinara zavise prije svega od njihove ekonomske nezavisnosti. Kod nas je apsolutno nemoguće biti ekonomski nezaivsan i ne biti neko ko mora da na neki način “sluša” svoje finansijere, bili to privredni subjetki koji se reklamiraju na našim medijima, ili država koja iz budžeta izdvaja novac za određene medije čije je finansiranje regulisano na taj niačin – kazao je on.

Praksa koja se ustalila na ovim prostorima jeste da novinari ne mogu da prozivaju one koji ih finansiraju, zbog čega je nemoguće pričati o slobodi medija.

Mandić za Radio Jadran otkriva da mnogo razmišlja o slobodi medija, jer je došao u situaciju da mora da radi mnogo drugih poslova, izvan novinarsta, kako bi preživio.

Za njega je nezahvalno i licemjerno govoriti o slobodi medija u našoj zemlji, jer su novinari, pored ekonomskih ograničenja, limitirani i autocenzurom, koju su sebi nametnuli kako bi se dodvorili  onima koji ih finansiraju ili služe.

Većini novinara danas je običan radni dan. Sloboda medija je malo više u fokusu, jer se o njoj danas govori, priča novinarka Radija Crne Gore, Ljiljana Vukotić.

– Svi mi koji radimo ovaj posao znamo kolike su te slobode medija i koliko su zapravo velika svakodnevna ogrnaičenja i prepreke na koje nailazimo u poslu i koliko je nekada teško doći do tačne i istinite infromacije. Ponekad i kada imamo informaciju, ne budemo u prilici da je objavimo zbog vidljivih ili manje vidljivih pritisaka i interesa – objašnjava ona.

Vukotić podsjeća na nedavni izvještaj Reporeta bez granica, kao i na izvještaje iz EU koji potvrđuju da u našoj zemlji ima još mnogo posla oko unapređenja slobode medija.

Najveći pritisak, koji diktira mnogo toga je zapravo ekonomski pritisak, a povezan je sa politikom. Veliki oglašivači diktiraju šta će se i kako pisati, smatra ona.

– Mali, lokalni i privanti mediji zavise od ugovora koje sklapaju sa kompanijama, institucijama ili organima uprave i to ih ograničava u novinarskom poslu. Na kraju,  imamo i činjenicu da su novinarske plate vrlo niske, možda i ponižavajuće. Novinari su, ipak, samo ljudi, pa su na taj način ucijenjeni i dovedeni u situaciju da često pokleknu pred pritiscima – kazala je ona i dodala da se veliki broj novinara radije polako pretvara u PR stručnjake umjesto da rade konkretan novinarski posao.

Sindikat i institucije o slobodi medija u Crnoj Gori

U proglasu Sindikata medija povodom Svjetskog dana slobode medija navodi se da se ekonomski položaj zaposlenih u medijima u Crnoj Gori u odnosu na prošlu godinu pogoršao, a u velikom broju lokalnih javnih emitera zarade kasne po više mjeseci, što je praksa koja traje već godinama.

U SMCG smatraju da su zbog lošeg materijalnog položaja, zaposleni u medijima podložni pritiscima i veoma skloni autocenzuri.

Prema njihovim riječima, sve to dovodi do daljeg pada profesionalnih standarda.

„Takođe, oštra podijeljenost medija i politička obojenost ne jenjavaju, što ne čini nimalo veselom budućnost medijske scene u Crnoj Gori“, navodi se u proglasu.

„Nema slobode medija bez slobode onih koji rade u njima. Dok se to ozbiljno ne shvati, 3. maj neće biti razlog za slavlje“, poručili su iz SMCG

Oni su pozvali sve medije i zaposlene u njima da sjutra učestvuju u regionalnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, te da od 11 sati i 55 minuta do 12 sati prekinu sa radom, emitovanjem programa i objavljivanjem informacija.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore i Udruženje novinara Crne Gore posebno će se koncentrisati na praćenje istraga napada na novinare i ispunjavanje preporuka istoimene Komisije. Svjedoci smo da i EU na nivou država članica nalazi potrebu da se formira nezavisno tijelo, koje bi u saradnji sa novinarskim asocijacijama radilo na izvještavanju o nasilju i prijetnjama novinarima.

Unapređenje znanja novinara, dužna novinarska pažnja, praćenje prakse Evropskog suda za ljudska prava, koja podstiče slobodu govora i medija, nešto je čemu ćemo se posvetiti kako bi naša profesija do narednog 3. maja makar za korak odmaknula naprijed.

Iz ova dva udruženja pozivaju kolege da prijavljuju prijetnje, zastrašivanje, da budu solidarni, da se bore za svoja prava.

Nezavisni, kritički i slobodni mediji oduvijek su bili jedan od preduslova koji omogućava društvu da se razvija i demokratski napreduje, saopštio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

On je podsjetio da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) u-a proglasila 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija kako bi ukazala na značaj njihove nezavisnosti.

Baković je istakao da je stalna obaveza nadležnih da obezbijede sve potrebne uslove kako bi novinari posao obavljali u bezbjednom okruženju, sa sređenim ekonomskim i radno-pravnim uslovima i statusom.

Iz Media Centra, povodom Međunarodnog dana slobode medija, saopšteno je da samo slobodni mediji mogu doprinijeti donošenju dobrih odluka u crnogorskom društvu.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Maris Davije poručila je da politički procesi moraju biti u skladu s demokratskim vrijednostima, koje su temelj nezavisnosti medija i institucija.

8 Komentari

 1. Malo je pravih novinara. Ogromne su razlike medju njima. Dobar je novinar samo onaj ko misli svojom glavom i nastupa nezavisno. Malo je takvih. Više ih je koji, zaradi bolje zarade i tiraža novina za koje pišu, bombastičnim naslovima skreću pažnju čitalaca. Na veliku žalost, sve ih je više i kojima gramatika nije jača strana tako da, i u najtiražnijim glasilima, vape za lektorima.

 2. Komentari navedenih novinara smatram istinitim
  Međutim,novinari istraživači moraju slijediti navode,rezultate ovlašćenih institucija i samo u okviru njihovih stavova izvještavati javnost,ako imaju drugačije mišljenje moraju gastrucno dokumentovani,stoznacida moraju poznavati materiju da bi o njoj drugačije pisali

  Često se samo prepisuju tekstovi a da se ne kontaktira sagovornik što je pogrešno,trka za preživljavanjem

  Novinar sa dugom praksom iz jedne oblasti manje će pogrijesiiti iako ide različitih vidjenja jedne teme

  Zastoji sati samo kako nalaže trenutna vlast,nevec struka i nauka njih konsultovali

 3. Eto koliko se cijeni novinarska profesija , koja je samo zabava i ubijanje dosade poslije ručka, piše komentator što tobože izražava poštovanje. Nisam novinar, ali znam dosta kako neki stvarno ginu, a neki se stvarno zabavljaju, to je tačno.

  6
  1
 4. Akonto naslova, niko ne očekuje da ginete za nas. Sami ćemo, ako treba, a ne treba. Vi samo pišite što jeste, ne napadajte ljude zato što vi mislite ili vjerujete, ili vam se čini, i ne objavljujte plaćene oglase u vidu novinskih članaka (nekad je cijena bila 100 eura, ne znam kako je sad). Biće dovoljno s vaše strane. Na kraju krajeva, sve je to samo zabava i ubijanje dosade poslije ručka.

  9
  5
 5. U tome je problem što svi misle da mogu da budu novinari a niko neće da se lati pravog novinarskog posla. Svi bi u javnu upravu i pr. Čast ovim novinarima što ste ih intervjuisali i još samo dvoje troje novinara iz Herceg NOvog, pored njih, mogu se nazvati pravim, dostojanstvenim ljudima od pera.

  15
  3

Ostavite komentar

*

code