OD POREZA NA NEPOKRETNOSTI NAPLAĆENO 1,4 MILIONA EURA – POLOVINA PLANIRANOG

OD POREZA NA NEPOKRETNOSTI NAPLAĆENO 1,4 MILIONA EURA – POLOVINA PLANIRANOG

203
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Uprava lokalnih javnih prihoda u Herceg Novom je za naplatu poreza za vikend stanove izdala 7900 rješenja (koliko i za naplatu turističke takse) i 14300 rješenja građanima koji na području hercegnovske opštine imaju kuće i stanove.

Do 23. jula po osnovu poreza na nepokretnosti za ovu godinu naplatila je 1.420 350 eura. Ukupno zaduženje po izdatim rješenjima je 4,8 miliona eura, ali su budžetski prihodi po ovom osnovu planirani na 3,5 miliona eura, s obzirom da nije realno očekivati da će sva pravna lica – poreski obveznici, posebno ne oni u stečaju, izmiriti svoje obaveze. Njihovo ukupno zaduženje je oko 900.000 eura.
Među najvećim dužnicima je preduzeće Vektra Boka, sa oko pola miliona eura duga. Na spisku preduzeća – dužnika, u koja je uveden stečaj su i Jadransko brodogradilište Bijela, Tažeks…
Vršilac dužnosti direktora Uprave lokalnih javnih prihoda Dragan Mračević kaže da su od Instituta Dr Simo Milošević i Opšte bolnice Meljine, zamoljeni da porez plaćaju u ratama.
– Uprava lokalnih javnih prihoda izdala je rješenja za naplatu poreza na nepokretnosti u iznosu od 4,8 miliona eura. Za fizička lica ta cifra iznosi nešto preko tri miliona, za pravna 1.768.461 eura, dok su za poljoprivredno zemljištae izdata rješenja u vrijednosti od 45.946 eura, kazao je Mračević. On očekuje bolje prihode nego lani, jer je služba u prvih pet mjeseci bila dosta angažovana da naplati stara potraživanja.
Problem je kod naplate poreza za građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni, i to na Luštici. Tamo ima mnogo investitora, a dobar dio tog poluostrva nije infrastrukturno ”opremljen”, pa nije ni moguće od njih naplatiti porez. Za zemljište koje nije privedeno namjeni porez se obračunava po stopi od 0,62 odsto dok se građevinsko zemljište privedeno namjeni oporezuje po stopi od 0,25 odsto. Vikend stanovi se oporezuju po stopi od 0,46 odsto.
Pojedinačna dugovanja građana za porez na nepokretnosti dostižu cifru i do 5000 eura. Po riječima Mračevića i sa njima kao i sa većim preduzećima, moguće je dogovoriti reprogram i dinamiku isplate duga. U slučaju da izostane dogovor mora se ići na prinudnu naplatu, tj. stavljanje poreskog tereta u katastar.
U Upravi lokalnih javnih prihoda imaju probleme i sa uručivanjem rješenja. Vlasnici nekretnina – nerezidenti, nisu uvijek u Herceg Novom, pa su, što je i razumljivo, rezidenti – građani koji ovdje imaju stalno prebivalište, bolje platiše.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code