Od rta Kobila do ušća Sutorine planirani turistički kompleks, marina sa 150...

Od rta Kobila do ušća Sutorine planirani turistički kompleks, marina sa 150 vezova, hoteli, privezište lungo mare…

31
Podijeli

Vlada Crne Gore je usvojila Odluku o donošenju Državne studije lokacije Sektor 1 – Rt Kobila – Njivice – Ušće Sutorine. Površina zahvata DSL iznosi 80,87 ha na kopnu i 70,64 ha na moru. Kako je precizirano u članu 4 Odluke, DSL se donosi za period do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore.

Cilj je da se državnom studijom lokacije uradi šira provjera urbanizacije ukupnog prostora na nivou urbanističkog koncepta namjene površina i infrastrukturnih sistema saglasno sadržaju i nivou izrade plana.

Picerija i restoran

Za turistički kompleks (turističko naselje) na Rtu Kobila, pored smještajnih kapaciteta planiraće se kupališni i rekreativni sadržaji, zelenilo i interne komunikacije. Preporuka plana je da se kapaciteti maksimalno prilagode konfiguraciji terena i ostvare slobodne vizure ka moru. Objekte je potrebno uklapati u okruženje, kako okolno izgrađeno tako i prirodno (postojeća, zatečena vegetacija).

U arhitekturi turističkih objekata treba tražiti rješenja koja se naslanjaju na iskustva i forme tradicionalne autohtone arhitekture ili predstavljaju njenu savremenu reinterpretaciju u formi i materijalima.

Od ostalih uslova za uređenje turističkih zona, obavezno je uređenje zelenih, slobodnih, sportskih i rekreativnih površina. Zabranjena je svaka gradnja na kupalištima, osim pratećih sadržaja za potrebe rekreacije, zabave i usluga u vidu sezonskih objekata.

Za potrebe turističkog kompleksa planirana je marina kapaciteta 150 vezova. Za postojeći hotelski kompleks u Njivicama, predviđena je rekonstrukciju sa dogradnjom i nadogradnjom postojećih objekata i izgradnjom novih hotelskih kapaciteta visoke kategorije. Postojeće hotelske komplekse je dozvoljeno dograđivati i na njima građevinski intervenisati radi podizanja njihovog komfora i prostornih standarda, prilagođavanja ukupnom ambijentu ukoliko njihov izvorni arhitektonski izraz nije bio u skladu sa njim. Prilikom ovih intervencija u najvećoj mogućoj mjeri neophodno je sačuvati autohtoni biljni fond plaže i zaleđa te morfološke karakteristike predjela.

Hotel visoke kategorije na mjestu Pećine

Za lokalitet Pećina u planu je izgradnja hotelskog kompleksa kategorije četiri ili pet zvjezdica, tako da se kapaciteti maksimalno prilagode konfiguraciji terena i slobodnim vizurama ka moru, sa nizom pratećih sadržaja kompatibilnih kategoriji kompleksa (SPA centar, prodajni i poslovni prostori, restorani i kafei, sportski sadržaji…). Objekte je potrebno uklopiti u okruženje, kako izgrađeno tako i prirodno. Za potrebe hotelskog kompleksa u planu je i privezište.

Za naseljske strukture u Njivicama i prema ušću Sutorine, u mjeri koliko je to moguće, predviđene su površine za stambene, turističke, poslovne i javne sadržaje, te razne oblike urbanog zelenila. Gradnja objekata moguća je u vidu ograničenog pogušćavanja uz obezbeđivanje slobodnih i zelenih površina. Na pojedinim djelovima stjenovite obale uz minimalne intervencije moguće je predvidjeti pristupne staze i kupališta za komplekse koji se nalaze u neposrednoj blizini te izgradnju šetališne staze (lungo mare).

Eventualne sadržaje u akvatorijumu i na samoj obali (kupališta, privezišta –ponte, mandraći i druge javne površine) neophodno je urbanistički riješiti tako da se obezbijedi nesmetan pristup i očuva njihov javni karakter dobra u opštoj upotrebi.

Bez interesovanja na tenderima za zakup zemljišta od Njivica do Sutorine

Podsjetićemo da je Tenderska komisija objavila nekoliko javnih poziva za učešće na Međunarodnom javnom tenderu za izdavanje u dugoročni zakup zemljišta i akvatorijuma na lokaciji između Njivica i ušća Sutorine. Riječ je o dugoročnom zakupu, na period od 31 do 90 godina, a u taj period ulazi i gradnja i upravljanje turističkim kompleksom.

Na posljednjem javnom pozivu za zakup, objavljenom krajem jula prije dvije godine, Tenderska komisija izmijenila je ukupnu površinu zemljišta koja se nudila u zakup, 30,43 hiljade metara kvadratnih, umjesto ranijih 30,6 hiljada metara kvadratnih. Lokacija obuhvata i prostor akvatorijuma od oko 17,3 hiljade kvadrata.

U okviru Prostornog plana područja posebne namjene za morsko dobro predviđeno je formiranje 5.000 m 2 plaže, izgradnja hotela sa oko 1000 m2 poslovnih i zajedničkih prostorija, apartmanski kompleks koji sadrži do 100 apartmana, kompleks poslovnih prostora, jahting servis.

Planirana je izgradnja poslovno-apartmanskih sadržaja sa ukupno osam apartmana i izgradnja privezišta sa 40 vezova u hotelskom dijelu i 15 vezova za lokalne brodove.

Povodom Nacrta o DSL Sektor 1 organizovan je i okrugli sto u Opštini u okviru javne rasprave, 20. oktobra 2016.
Mještani Njivica bili su nezadovoljni predloženim rješenjima resornog Ministarstva za ovaj potez, ukazali su na niz, prema njihovim riječima, nepravilnosti sa kojima nijesu saglasni, a za neke od njih prije par godina potpisali su i peticiju sa preko hiljadu potpisa, koja nije imala efekta u resornim Ministarstvima.
Između ostalog, zahtijevali su od MORT-a da se obavi ponovna parcelacija kao one koju je tretirao plan Izmjene i dopune DUP-a Njivice iz 2012 godine, da se dozvoli stambena i izgradnja malih turističkih smještajnih kapaciteta na svim parcelama na kojima je po Nacrtu ucrtana zelena površina, prioritetno rješavanje odvođenja fekalnih voda i izgradnja kolektora. Njivičani su takođe bili izričito i protiv ponovnog pokušaja da se „na mala vrata“ udovolji zahtjevima dijela profesionalnih ribara, koji su uporni u namjeri da se na jednom priobalnom dijelu Njivica izgradi luka/privezište za ribarske brodove. Protiv toga su, 2011. peticijom prikupili 1500 potpisa, proslijedili je resornim Ministarstvima. Povratnih reakcija nije bilo.

31 Komentari

 1. Davno se pocelo unistavati blato i mineralna izvorista tako da se ,,ono”u cemu se zamotavaju pacijenti ne moze nazvari peloidom.Svi to znaju i kazu ,,Pusti me stajat”.

 2. Da mi imamo neku arhitektonsku politiku, pa da se sadi zelenilo i da ovaj grad lici na neki tropski raj, bilo bi to dobro. Ali kod nas se samo prave arhitektonska cudovista – beton, beton i samo beton! Ruglo su napravili od grada. Sto se plaza tice, ne moze se postaviti peskir. Prinudjen si da platis lezaljku u svom rodnom gradu. Nekad si mogao da stavis peskir gdje pozelis, a sad kad odem sa suprugom, ona stavi peskir na jednom cosku plaze, a ja sjedim na zidicu, jer nema mjesta za oboje! E, moj Novi, dzaba ti i da te okuju u zlato kad su svi koji se pitaju za bilo sta u ovom gradu ogrezli u kriminal. Mi, narode, nemamo nista od ovoga. Samo rampe i zabranu prilaska.

  17
  1
 3. Ovo samo ne odgovara neradnicima i ljencinama taj dio grada je najlošiji i nema ništa ovako bi imali najlijepše šetalište marinu hotel i malo radnih mjesta za mlađe i ambiciozne gradjane novoga … neko mora uložiti pare u to ako ne moze grad ili država zašto da se ne da nekome trećem ?

  8
  11
  • Ne moze grad ili drzava zato sto su sve ocerupali za sebe. Dice se otvaranjem hotela u koji drzava nema 1% posto vlasnistva( ne racunam sto neki su se privatno uvakili inace ne bi dali dozvole). Zar Crna Gora nema par miliona da otvori bar jedan hotel, il im nije i interes, bolje na brzinu uzet sta se moze. Ja nisam protiv toga da se gradi, treba, al uklopit u oklinu. Ne po svaku cijenu da se nesto napravi i pojedinci uzmu sebi procenat a sve ostalo unisti.

   5
   1
 4. Kad se u Novom svi ti turistički sadržaji dovrše i počnu raditi, pitam se hoće li novljani imati slobodan pristup moru?
  Već i sada je to otežano, sve je uzurpirano zakupcima, koji na ”svoje” plaže ne puštaju nikoga. Ljeti moraš platiti mobilijar, a zimi su plaže zakatančene – tako da nema šetnje, nema lijepe meditacije pokraj samoga mora.

  31
  3
 5. Hoće nego šta, samo da se prvo rasproda ovo malo što je ostalo u Novome za prodaju, pa će onda neki novopečeni “Arhitekta” da nacrta hotele, privezišta i Lungo Mare. Samo neznam koju će rasvjetu postaviti na to novo šetalište, jer je ova firma iz Danske bankrotirala pa nema više takvih lampa da se kupi?

  19
  2
 6. Ej, procitao sam clanak par puta da sto pametno ne propustim, sve komentare isto, ima komentatora sto ovu skakameriju uzimaju zdravo zagotovo, vecina ih smatra sve ovo kao, da nam nije ovoga bilo bi nam dosadno, ali svi mi zaboravljamo na mega faktora, neko kaze – cimbenik -, Big Misel Ogurlic, bez konsultacijom sa njime cijela rabota propada u vodu, imamo je i za prodavati, jedino je on u stanju dati kompetentno misljenje, dok kazete – Keks – grunuo bi sa svojom mehanizacijom i jednom za vazda bi sredio cijelu skalameriju. Razmislimo zestoko o ovome.

  2
  3
 7. Koji crni vezovi..ako u Meljinama bude zimus više od 10 brodova ja plaćam pice cijelo H.Novom.
  Sve neke gluposti jedna do druge, neznam zašto ste ovu budalastinu uopšte objavili. Pa normalan svijet bježi iz Novog poslije 30 godina. Šetalištem se ne može proći od smrada. Nije to više Forte mate sada smrdi kod Plaze, Meteroloske stanice , Splendida….sve do Meljina. Ili niko od tih “ odgovornih” ne seta ali nemaju čulo mirisa….a nautičara neće u SMRAD.

  18
  2
 8. A da se prvo sredi putna i druga infrastruktura?! Totalno pogrešan pristup razvoju grada, na ovako malom prostoru forisirati toliku gradnju turističkih kompleksa može rezultirati pretvaranjem zaliva u opštu kanalizaciju i baruštinu, a i sad nije daleko od toga.

  38
  8
  • El ninjos, porto Sutorina je OK, tamo je vec sidriste za olinjale plovne objekte, ali Zvinje na vodi je nejasno, jesu li tu i Spulje uracunate?

  • Kruži neka priča da je Knežević došao kod Katića na razgovor i da se naš gradonačelnik ponadao da će biti priče na konto bolnice, međutim.vadi Duško telefon da mu pokaže.projekat na Kobili l.

 9. Inače javna rasprava je bila 17.oktobra 2016. dan nakon onih čuvenih izbora, koji se još raspetljavaju.
  I sami su svjesni da su svojim nezakonitim radnjama i poništenim planovima, nanijeli veliki štetu građanima i izazvali bijes i nezadovoljstvo par hiljada ljudi.

  12
  2
 10. Što se naroda tiče Crnoj Gori nema spasa jer je narod
  kolektivno zaluđen(čim ovako glasa)
  Ali postoji i ako……
  Ako stvarno i ovi iz vlasti vjeruju u ono što pričaju
  onda je definitivno kataklizma….

  13
  5
 11. Baj baj Banja, baj baj!

  Gradnjom bilo čega na ušću rijeke Sutorine i Pećina, uništava se peloid i izvorište vode “Igaljanke”, dvije osnovne stvari koje se koriste u tretmanima Banje Igalo!

  Nazivu ministarstva treba dodati sufiks AL da bi se i imenom pokazalo kako se odnose prema “održivom” i “razvoju” i “turizmu”

  21
  2

Ostavite komentar

*

code