Od Stanića do nepoznatih umjetnika: Veže ih ljubav

Od Stanića do nepoznatih umjetnika: Veže ih ljubav

0
Podijeli

U Crnoj Gori ne postoji galerija koja organizuje izložbe sa većom posjetom od Galerije Josip Bepo Benković, kazao je večeras njen direktror, Đuro Beli Prijić, na izuzetno posjećenoj 18. Hercegnovskoj likovnoj sceni.

likovna-scena-1– To govori o Novljanima, koji svaku manifestaciju isprate na pavi način. A za ovu priliku izdvojio bih dio iz mog privatnog razgovora sa Vojom Stanićem. Radilo se o konceptu scene, da li da se sa profesionalnim i afirmisanim umjetnicima nađu i oni koji to nisu. Vojo je samo izgovorio: “Beli, radi se o ljubavi“. To je bilo dovoljno, koncept je zapečaćen. Na zidovima galerije su djela koja su rađena iz ljubavi, kao što je i publika došla iz ljubavi – istakao je Prijić.likovna-scena-dobrivoje

Picerija i restoran

On smatra da je lijepo od akademskih slikara što su prevazišli tu granicu koja ih odvaja od amatera. Ispričao nam je i kako je došao do Stanićevog ulja na platnu  „Bez naziva“. Jednog dana ga je Vojo pozvao i pitao, može li sići do Škvera. Rekao mu je tada da je spremio sliku za Hercegnovsku likovnu scenu:

– Ovo je posljednja slika sa Stanićevog štafelaja. Vojo je čovjek koji ima 92 godine, kaže da slabije vidi, ali ga to ne spriječava da radi, jer, ljubav je važna. Kada pogledate ovu sliku to je neki novi Vojo, ne manje kvalitetan. Tako da ni godine nisu smetnja za dobrog slikara – ističe Prijić.

likovna-scena-vojo-stanic-slika A kada „kapo“, Vojo Stanić, Luka Berberović, Duško Radović, Goran Vukčević, kažu da će da izlažu sa amaterima i da im to ne smeta, onda su i oni koji su tiho htjeli da bojkotuju manifestaciju, odsutali od toga i donijeli svoje radove. Zato je ovo Herceg Novi – naglašava Prijić.

Slikar i pedagog Dobrivoje Petrović otvarajući izložbu kazao je da je bio prijatno iznenađen radovima, kao član umjetničkog Savjeta, kada ih je vidio na zidovima.

likovna-scena-ivana– Slika mora da bude na zidu da bi imala dostojanstvo. I kada sam ih vidio sada na zidu, utisak mi je bolji nego prvi dok sam ih gledao. Željeli smo da ovo bude presjek hercegnovskog likovnog stvaralaštva, gdje će amateri i profesionalci biti u jednoj čorbi – napomenuo je Petrović i zamolio publiku da ne protrči pored slika, nego da potraže umjetnika u njima i da ne budu ravnodušni.

likovna-scena-ilija-martinovicBivši učenik Umjetničke škole u Herceg Novom, Ilija Martinović, koji je završio Pedagošku akademiju u Nikšiću  kaže nam da ga ne ostavlja nostalgija za 60-im godinama prošlog vijeka. Slika oriđinale, ćakulone, tre sorele, primroske motive, iskreno, iako nije afirmisan kao njegov kum Vojo Stanić. Izložio je  ulje na platnu „Oriđinali“.

likovna-scena-anita-slikaMlada Anita Šimić, koja je diplomirala na  FLU sa Cetinja  pokazala je novskoj publici  sliku „Idi dok (ne) gledam“ u kombinovanoj tehnici. Smatra da to što su zajedno u galeriji profesionalci i amateri ne može da šteti. Jer, umjetnost je nešto što je lijepo i valdja treba da prija oku:

– Ako jedno ime, kao što je Vojo Stanić, nema nikakvih predrasuda, što bi imao neko drugi. Meni to ne smeta – kaže Anita, koja ne voli  mnogo samostalne izložbe, ali, ipak, se nada da će pripremiti uskoro svoju postavku.

likovna-scena-bogdan-musovicZa još jednog učenika bivše Umjetničke škole u Herceg Novom i člana ULUCG, skulptora Bogdana Musovića, ipak, trebalo bi napraviti stroži kriterijum za Hercegnovsku likovnu scenu među  amaterima.

– Prije 17 godina, još dok sam radio u ovoj Galeriji začeo sam Hercegnovsku likovnu scenu, jer Hercegnovki zimski likovni salon nije imao dovoljno zastupljene ovdašnje umjetnike. Danas su dobili šansu i oni koji nisu akademci, ali bih volio da bude bolji izbor. Mora postojati kriterijum – kaže Musović. Izložio je skulpturu „Stvor“, ali kada pravi samostalne izložbe onda one imaju jedno ime, kao što će uskoro biti i izložba „Trofeji“.

likovna-scena-beli-skSlike, grafike i skulpture 55 hercegnovskih autora krasiće zidove Galerije Josip Bepo Benković sve do jubilarnog 50. Hercegnovskog zimskog salona.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code