ODBAČENA PONUDA HOLANĐANA – BRODOGRADILIŠTE NIJE PRODATO

ODBAČENA PONUDA HOLANĐANA – BRODOGRADILIŠTE NIJE PRODATO

124
0
Podijeli

Tenderska komisija odbacila je danas ponudu holandske kompanije Damen Shipyards za kupovinu 61,57 odsto akcija Jadranskog brodogradilišta Bijela, jer, kako je objašnjeno, nije formalno ispravna i ne ispunjava zahtijevane uslove.

Tenderska komisija za privatizaciju je u saradnji sa savjetnikom, analizirala ponudu i konstatovala da ne sadrži obavezne elemente propisane pravilima i uslovima tendera. To, između ostalog, uključuje ponudu cijene za kupovinu akcija, bankarsku garanciju za ponudu i prihvatanje obaveza za realizaciju Socijalnog programa po osnovu Kolektivnog ugovora.
“Shodno tome ponuda kompanije Damen Shipyards nije u skladu sa uslovima i zahtjevima iz javnog poziva za učešće na tenderu i pravilima i uputstva za dostavljanje ponuda, niti Uredbe o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera i Zakona o privatizaciji”, navodi se u saopštenju Tenderske komisije.
Damen Shipyards Group kao veoma renomirana kompanija iz industrije brodogradnje i remonta jahti i megajahti, u ponudi je navela da nije spremna da kupi akcije Brodogradilišta, već imovinu Brodogradilišta, što nije bio predmet tendera.
Iz Tenderske komisije su objasnili da je Damen u ponudi naveo da bi sa Adriatic Marinasom odnosno Portom Montenegro formirao novu kompaniju, koja bi se bavila poslovima remonta jahti i megajahti, a za imovinu Brodogradilišta je ponudila pet miliona eura, ali bez prihvatanja bilo kakvih obaveza po osnovu socijalnog programa iz kolektivnog ugovora, niti neizmirenih obaveza prema dobavljačima ili drugim povjeriocima.
U ponudi je, kako se dodaje, navedena namjera da bi novoformirana kompanija u tranzicionom periodu od tri godine angažovala 100 do 150 radnika na poslovima brodoremonta, a istovremeno bi se po fazama gasila djelatnost remonta i razvijala nova djelatnost servisiranja jahti i megajahti. U novu djelatnost bi se investiralo oko 20 miliona eura u periodu od dvije godine, a broj radnika bi bio prilagođen obimu posla.
Tenderska komisija će, kako se zaključuje, u skladu sa primjenjivim procedurama dostaviti Izvještaj o rezultatima tendera Savjetu za privatizaciju na usvajanje. Ovo je četvrti neuspio tender za privatizaciju Jadranskog brodogradilišta Bijela.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code