Odbornici u Herceg Novom jedinstveni u borbi protiv surlaša

Odbornici u Herceg Novom jedinstveni u borbi protiv surlaša

53
Podijeli

Vanredno skupštinsko zasjedanje u Herceg Novom, na inicijativu odbornika DPS-a, uprkos u momentima i partijski obojene diskusije, pokazalo je odlučnost vlasti i opozicije da se zaustavi alarmantan napad crvenog surlaša na palme u ovoj Opštini. Usvojena su  jednoglasno četiri  zaključka, a jedan iz DPS-a, oko subvencija građanima iz opštinske kase u borbi sa surlašom nije prošao.

Iz vladajuće koalicije su predložili dva: da se Vlada, resorno Ministarstvo i Fitosanitarna uprava  hitno  sastanu sa lokalnim upravama radi rješavanja napada na  palme i eventualnog apliciranja kod EU fondova za pomoć. I drugi zaključak – Opština predlaže da Vlada pomogne lokalnim upravama u subvencijama za tretiranje zaraženih palmi.

Picerija i restoran

Iz opozicionog DPS-a  tražili su dodatna sredstva od 100 hiljada eura  rebalansom budžeta za tretiranje palmi, ali vladajuća koalicija ga nije podržala, jer je 14 njenih odbornika bilo uzdržano. Jednoglasno je prošao zaključak DPS-a  da odbornici za sedam dana  dostave predloge  predsjedniku Skupštine, za sastav stručne  radne grupe koja  će imati zadatak da odmah radi i nađe rješenje za borbu protiv surlaša. Takođe, prošao je jednoglasno i zaključak  da nadležne službe Opštine, najmanje jednom u tri mjeseca, informišu Skupštinu  o rezultatima borbe protiv surlaša.

Nije bitno što znači zanavljanje, nego zaustavljanje surlaša

Skoro troipočasovnoj diskusiji prethodilo je traženje Mirka Džuovića(Demokrate) da predlagači objasne što znači zanavljanje palmi. Uz pozivanje na Vukov riječnik i lingvistička pravila, ipak, su se se svi odbornici okrenuli suštini, smatrajući da treba da budu  udruženi u borbi protiv surlaša.

Šef odborničkog kluba DPS-a , Ranko Konjević, prvo je ukazao da problem crvenog surlaša doživljava kulminaciju. Prema procjenama stručnjaka, ukoliko se ne krene ozbiljno Herceg Novi će ostati bez ijednog stabla. Stanje je alarmantno, kazao je on, uz bojazan da štetnik može preći i na agrume. Smatra da u borbu treba krenuti bez politikanstva, te da je 50 hiljada eura iz budžeta nedovoljno da se pošast zaustavi. Surlaš ne poznaje partijske boje i zato je to zajednička briga, kazao je Konjević. On je predložio hitno formiranje stručne radne grupe, sa zadatkom da nađe   rješenje  za zarazu palmi, ali i za izradu formi za traženje sredstava EU fondova, kao i obavezan redovan monitoring palminog fonda.

Iz DPS-a su predložili rebalans postojećeg budžeta, te da se od 500 hiljada eura za podzemne kontejnere izdvoji 100 hiljada eura za prevenciju i liječenje  palmi, kao i nabavku opreme za učestalije tretmane. Važan predlog, po njima je i davanje subvencija građanima u tretiranju  palmi.

Direktorka Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vesna Daković, uz opasku da do sada jedino sa čelnicima lokalne uprave u  Herceg Novom nisu  uspjeli da se sastanu oko ovog problema podsjetila je da sve palme imaju titulara, koji je odgovoran za njihovo zdravlje, te da su mjere sveobuhvatne i usklađene sa zakonima EU.

Direktorka Vodovoda i predsjednica  Ekološkog društva Boke Kotorske, Olivera Doklestić, ukazala je na ličnom primjeru sa porodičnog imanja, gdje je surlaš uništio dvije palme, kako je od septembra tražila tretmane nadležnih ali niko nije došao.  Preskup bi bio tretman za još desetak palmi starih preko 50 godina i reagovanje fitosanitarne inspekcije mora biti brže, ustvrdila je ona.  Podsjetila je na primjer Francuske gdje su kazne za netretiranje palmi 6 mjeseci zatvora ili novčano do 30 hiljada eura. Ustvrdila je da su sve palme u Crnoj Gori do Splita, stigle  iz Herceg Novog, te da je kanarska palma postala domicilna, a sada Herceg Novi gubi njih i svoje vizure. Pri tom mi smo još inertni, kaže Doklestić. Ustvrdila je i da je surlaš uvezen sa palmama u Ulcinju 2012. godine, a kasnije i u Portomontenegru. Zatražila je i krivičnu odgovornost za firmu ili pojedinca koji je to uradio.  Dopadaju joj se predlozi DPS-a, ali predlaže u stručnu grupu i građevince. Takođe, čitav program zaštite treba da bude državni i da, kako kaže, njime rukovodi predsjednik Vlade, kako bismo lakše došli do pomoći iz EU fondova.

 

Ipak, pusta politika, a ni ona ne može ništa surlašu

Boris Seferović(DF)  smatra da je problem svih problema što iz Ministarstva prebacuju svaku odgovornost na lokalne uprave, a za zaražene uvezene palme je krivac Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, jer su one morale 30 dana da budu u karantinu, smatra Seferović, optužujući DPS da za dvije i po godine vlasti nije mnogo učinio da suzbije surlaša.

Dr Tamara Vujović ( Demokrate)  takođe insistira da se ispita kako su zaražene palme došle u Crnu Goru, jesu li imale dokumentaciju, bile u karantinu i posmatrane?  U želji da što prije napravimo lijepu razglednicu sada ispaštamo, kaže ona:

– Država koja se diči povećanjem turista i očekuje milijardu eura od sezone nije prišla odgovorno problemu surlaša. Da je ovo izvjesna politikanska priča dokaz je što je svaki poslanik krnjeg parlamenta morao da postavi ovu temu na dnevni red  državnog parlamenta, a  uzeli su povišicu. Ne treba sve stavljati na teret lokalnoj upravi. Uvezli smo problem, uvezla ga je država, a ne želi da ga rješava i sve pada na vlasnike palmi.

Nevena Keković (DPS) ustvrdila je da, kao i uvijek, predstavnici vladajuće koalicije rade sve samo da ništa ne moraju da urade.

– Ovo je pokušaj da se Skupština pretvori u lingvističku raspravu, pa onda da se sve svede na političko prepucavanje, koje će dati ništa. Probajmo se vratiti temi i rješavanju problema – upozorila je ona podsjećajući i na obavezujuću Odluku  o ostvarivanju posebenog interesa o zelenim površinama. Podsjetila je da se surlaš pojavio prvi put u Ulcinju na privatnom posjedu , a ne na uvezenim palmama, te da su sva stabla ušla u Crnu Goru, sa obavljenom procedurom:

– Krajnje je vrijeme da počnemo da pronalazimo rješenje, a ne krivca. Subvencije su neophodne. Saglasni smo da imamo probleme sa vizurama, da je građanima potrebna pomoć, da su ostavljeni trupci opasni, da treba i ekspertski tim, kao i zajednički projekat gradova za korišćenje fondova EU, ali na mjestu Demokrata ne bih govorila o krnjem parlamentu i nadoknadama koje su dobijene za to – ustvrdila je Keković.

Nađa Karadžić (DPS) kazala je da ova tema dominira kod građana. Ukoliko se hitno ne izmijeni način tretiranja palmi Herceg Novi će izgubiti borbu sa surlašom. Vladajuća koalicija se nije posvetila dovoljno ovoj borbi, smatra ona.

Dragan Janković (DPS) odbio je tvrdnje da prethodnim budžetom nije bilo sredstava za ovu namjenu, već je rebalansom za 2017, cifra od 220 hiljada eura smanjena na 150 hiljada za zelenilo.

 

 Surlaš je doletio, ali zaštita palmi mora biti državni program

Simonida Kordić (DF)  smatra da je sve učinjeno do sada nalik gašenju požara čašom vode.

– Suočeni smo sa elementarnom nepogodom. Zahvatila je danas palme, ali iskustvo drugih država govori da je surlaš prešao na masline. Neophodno je da bude uključena Vlada Crne Gore, jer sredstva iz EU fondova u raznim procedurama dok dođu, lokalnim upravama, ipak, su ograničena i sve traje predugo, do godinu dana, a to je kasno, pocrkaće sve palme”.

U pojašnjenjima iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarane poslove kazali su da ne prebacuju odgovornost na lokalne uprave, već je  obaveza Opština da primjenjuju Zakon o zaštiti bilja. To je zakonodavstvo  svih država Evrope. Drugo, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitostanitarne poslove,  je pripremila tehničke osnove, a Ministarstvo donijelo  naredbe, Akcioni plan i Pravilnik o mjerama za suzbijanje surlaša. To su dokumenta koja predstavljaju Zakon.

– Teza kako je ušao surlaš, uvozom palmi za sva vremena treba da prekinimo tu priču. Karantin traje 2 godine, a ne 30 dana. Surlaš je doletio, a nije palma sa surlašem uvezena. To je nedokazana tvrdnja. Prelazak surlaša na maslinu je takođe problematična tvrdnja. Lokalne uprave su u situaciji da koriste EU fondove, ali Evropa nešto hoće, a nešto ne, zato zajedno gradovi treba da djeluju i apliciraju. Podržavam svaku inicijativu. Takođe,  tretiranje palmi  nužno je svakih 30 do 40 dana, po Akcionom planu. Na držaocima palmi je da brinu o njima,  a lokalna uprava mora naći lokaciju za deponovanje zaraženog otpada. Ideja o subvencijama nije nova, u Dubrovniku  grad svoje građane subvencionira sa 50 odsto – kazala je Vesna Daković.

Jasmina Konjević, direktorica JKS, ukazala je da je trenutno u preko 60 zemalja prisutan surlaš, a to je opasna globalna prijetnja, što je konstatovala lani u Rimu i Uprava za hranu pri UN:

– Suludo je pričati kako je surlaš došao u Crnu Goru. Treba raspravljati o tome kako zaštiti ono što je preostalo i vratiti izgled grada. U svim Opštinama zaraza je ustanovljena prvi put na palmama starim preko 50 godina. Na uvezenim palmama je to konstatovano kada je surlaš već zahavatio domicilne. Prvi put  u našoj Opštini u zoni Bijele detektovan je na starim palmama u privatnom vlasništvu, samo par dana nakon toga otkrivena je druga zaražena zona na Savini, podsjetila je Konjević. Crveni palmin surlaš napada 19 vrsta palmi, a najviše su ugrožene kanarske, koja je karakteristika cijelog primorja. Nemojmo plašiti ljude da će surlaš napasti agrume i maslinu, upozorava Jasmina Konjević. Imamo tu drugi problem  napad buđi, kazala je ona ističući dobru saradnju  sa Fitosanitarnom upravom. To preduzeće redovno tretira 277 palmi, plus 70 u zoni Morskog dobra. Ali postoji oko 1500 stabala ove  vrste. Zato je JKS krenuo u izradu liste zelenila javnih površina. Fale sredstva, ljudstvo, oprema, uniforme, upozorila je Konjević i treba im pomoć. Na žalost, veliki broj privatnika je decidno odbio da izvrši tretiranja dendrohirurgijom i insistira na uklanjanju palmi. Jedno tretiranje preventivno odobrenim preparatima je 10 eura, dendrohirurgija sa odvozom zaraženog materijala i zaštitom vrha palme i okolnog terena je 130 eura, a uklanjanje kompletne palme od 250 do 450 eura. To je dosta niže od privatnih preduzeća. Preduzeće je do sada obavilo 68 dendrohirurgija i 16 uklanjanja palmi izvršilo.

Dr Nenad Sekulić (Demokrate) smatra da je najveći problem nebriga od početka. Druge zemlje su tretirale ovu bolest prvo uz monitoring, pomoću feromonskih klopki. Akcionim planom Vlade predviđeno je i  to, a one su jako dobre i jednostavne, jer ciljano uklanjaju ženke, ali ih u Crnoj Gori nema i nema sredstva hemijskih.

Boris Vuković (DPS) se založio da se pomogne JKS, kojima  nedostaje još jedna korpa, oprema za radnike, uniforme, još ljudstva. Jer “oni su na prvoj liniji, moramo ih opremiti, nema borbe bez municije”.

Mirko Džuović se vratio na početak priče i primjetio da  niko nije pričao o zanavljanju palmi. Pitao je gošće iz Uprave, da li je država  tretirala i jednu palmu, kao držalac osjetljivog bilja?

Tatjana Fanfani iz SD-a na primjeru svog turističkog kompleksa kazala je da imaju 30-tak palmi, da ih redovno  tretiraju i još 10-tak onih koje nisu njihove, kao i da svaki put zanavljaju fond ako se on ošteti.

Na Skupštini je bilo dosta pitanja oko štetnosti i efikasnosti pesticide koja se koriste protiv surlaša, o mogućoj vakcini koja se pojavila u Francuskoj. Iz Uprave za bezbjednost hrane su kazali da niko nikome ne brani da zaštiti svoje palme kako misli da je najbolje, te da je sve dozvoljeno u borbi sa surlašom.

53 Komentari

 1. Ma da su “oni” održali sjednicu čim se pojavio surlaš, “on” bi se uplašio o pobjegao! Sada je sigurno gotovo “ODE SURLAŠ”! A ako se “slučajno” ponovo pojavi odžaće NOVU SJEDNICU!

 2. Borba protiv surlaša je u svim primorskim gradovim, neko na ovaj neko na onaj način. Ali nije dovoljno napisati nalog i poći. treba ispratiti cijeli postupak, od tretiranja, uništenja i zakopa. A ne posiječu se palme bače pored kontejnera onako, i on sada još slobodniji leti kud koji mili moji. Živio konfidor što ni vaš ne može da ubije a ne surlaša.

 3. Hahhahahaa aaaaa hahahha, da li je to komedija? Da li je to tragedija? Ovoliki tekst i nidje mišljenje nekog stručnog lica, sve neki fantomi. Roboti sa oznakama DF, DPS, SD… Hvala bogu što u pravom životu ima komedije. Zanimljivo je kako ima ljudi koji sav svoj život posvete sprdnji zasmijavajući druge a u isto vrijeme ubijeđeni da rade nešto tobož ozbiljno. Crtani film… Kao patak Dača!

 4. O zemljo otvori se…
  Kako to najškolovaniji um, kome je Opština platila doškolovavanje 25.000 € i to u vaskolikoj Grčkoj,
  reče da će palme “pocrkati”.
  A demokrati-patrioti-lingvisti Džuoviću se nešto prividi tamo “njihovo” preko Debelog Brijega i dalje.
  A ovo “crkavanje” mu ne zapara uši.
  A da, to dolazi preko njemu prihvatljivog pr”ij”elaza.

  9
  5
 5. Ovo vrijeđa ljudski mentalni sklop . Vanredna sjednica radi biljke koja NE DAJE ROD . Ljudi neznaju đe da rade, šta da rade , kako da prežive a vi polemišete o surlašu . Sudije zemaljske čujete li vi sebe ili mislite da samo vi treba da živite.

  4
  4
 6. Katastar palmi ćemo imati kad palmi više ne bude. Ako stručnjake u taj novi Savjet za spas palmi budete birali od ovih postojećih eksperata, ništa se promjeniti neće. Ove koji su do sada spašavali palme, maknite što dalje, dokazali su se. Pokušajte se bar jednom dogovoriti i izaberite najbolje, bez obzira na partijsko pripadanje. Neka Vam interes grada bar jednom bude prioritet.

  17
  2
 7. Palme vaznije od blokade budžeta! Samo ovdje!
  Palmama maskirati ono sto ste potpisali i ono sto ne znate da riješite ! Doveli ste Novi na mjesto najnepoželjnije za zivot. Bolje bi prošao Novi i gradjani da se pripoje Dubrovniku ili sto bi drugi Vis voljeli Trebinju. Vlasti u Novom su najgore na svijetu.Bruka

  10
  11
 8. Sada najviše pažnje treba posvetiti edukaciji surlaša, da u narednom periodu nauče da razlikuju palme, ne samo po vrsti, nego i po vlasničkoj strukturi.

  14
 9. KAKVI PODZEMNI KONTEJNERI. PALME SU PRIORITET!!!!!!!!
  KONTEJNERI SU IDEALNI ZA UGRADJIVANJE EKSPERATA. POGLEDAJTE PODZEMNE KONTEJNERE U BEOGRADU. DJILASU CE SE SUDITI ZBOG MALVERZACIJA I PROMASENOG PROJEKTA. STAVLJENI SU PRIJE 3 GODINE I VEC NE RADE.
  IMATE LI OCI,BOG VAS NE UBIO!!!!!!!

  17
  3
 10. zalud sjednica…demokrate+ navijači sa severa nisu u stanju nista da urade.
  sad im palo na pamet da im Vlada CG pomogne…a isti se busaju da će da prave AP Boka…licemjerno!!

  14
  15
 11. A i najaci zemljotres bi manje stete ucinio nego gradske vlasti zadnjih 27 godina. Od zemljotresa se moze i oporavit ali od ovih “”politicara”” (“zamjeni po zelji ili navici kako ih zovete”) koji vladaju zadnjih 27 godina u opstini a bogami i drzavi nikad se necemo oporavit.

  30
  3
 12. “To preduzeće redovno tretira 277 palmi, plus 70 u zoni Morskog dobra. Ali postoji oko 1500 stabala ove vrste.” – ili ćete ih tretirat sve ili ćao djaci, dyaba vam sva prica. I mogli ste stvarno izbrojat stabla više umjesto što se licitira sa brojem non stop..

  21
  2
 13. ” Iz Uprave za bezbjednost hrane su kazali da niko nikome ne brani da zaštiti svoje palme kako misli da je najbolje, te da je sve dozvoljeno u borbi sa surlašom.” – dakle i oni paraziti sto napadaju surlasa su ok!

  12
  2
 14. Zaista je pohvalno što su jednoglasni, ali isto su mogli i da jednoglasno odluče da se Sunce okreće oko Zemlje. Šalu na stranu, orezane palme treba zašiljiti, ne bismo li privukli bogate turiste sa Bliskog Istoka…

  16
  3
 15. Samo iz te stručne grupe OBAVEZNO eliminišite i Matkovićku i Spaićku, jer nisu pokazale da su dorasle situaciji. Ne trebaju nam više izgovori zašto ne može, nego predlozi sta se moze i volja da se to postigne!

  28
  2
 16. A kada to nisu bili jedinstveni? Imeđu njih je znak jednakosti… kao da oni plaćaju nešto, sve po narodu. Ovih dana smo svjedoci da treba platiti rasvjetu, kao da oni plaćaju a to je tek dio, treba još 2,5 miliona za škiljave sijalice…

  22
  3
  • Pitaj Micu i dr. Sava Marica. Oni su obecali depolitizaciju a kriminalnim metodama su postavili svog direktora. Hvala im na depolitizaciji i nikada vise glasa!

   26
   7
   • Mica obecao depolitizaciju? Hahah pa on je sve one koji su visili u njegovoj igraonici na poker aparatima pozaposljavao na odgovorna mjesta, ljude koji nemaju pojma o nicemu.

 17. Mislimo da je ova “naknadna pamet” zakasnila. Definitivno ste uspjeli (i pozicija i opozicija) da izmijenite viševjekovni imiž “grada cvijeća i zelenila”. Poništili ste trud dr Ljuba Radojičića i mr Anta Sterniše koji su prije 20 godina organizovali sađenje 220 palmi na raznim lokacijama u Herceg-Novom.(Pogledajte portal radio “Jadrana”,pod nazivom:”Pogledajte kako su se sadile palme prije 20 godina”. Zastrašujuća djeluje ova nezainteresovanost opštinske birokratije prema svom gradu. Ove pretežno mlade ljude ( i poziciju i opoziciju ) jedino interesuje vlastita fotelja i odgovarajuća finansijska apanaža .

  33
  4
 18. “..Usvojena su jednoglasno četiri zaključka, a jedan iz DPS-a, oko subvencija građanima iz opštinske kase u borbi sa surlašom nije prošao.”

  Jedna zarazena palma, rizik je za sve ostale

  31
  2
 19. E, cudo su napravili! vazno da ce formirati jos jednu strucnu radnu grupu! Da li bi nas mogli obavjestiti ko t od odbornika u Skupstini Opstine HN uopste strucan za pitanje suzbijanja palminog surlasa, pa da mi mogao biti clan takve radne grupe?! Jos jedna radna grupa da se za ucesce u njoj uzima dodatni novac, sem ako nije na volonterskoj osnovi?!

  31
  2
 20. Hahahahaha stvarno legendarna vijest! Vec 2 godine je vanredno stanje sa palmama a tek se sad odrzava vanredna sjednica. Ne glupirajte se dragi politicari, svi kolektivno i priznajte da ej vassa greska sto niste htjeli odvojiti zajedno sa Opstinama Kotor i Tivat pare za uredjaj koji je mogo da sprijeci sirenje surlasa. Taman koliko vas je u svim skupstinama gradova i ostalim institucijama bilo bi dovoljno samo da se odreknete 1-2 mjeseca vase “mizerne” plate i problem bi bio rijesen. Pozdrav do sledece vanredne sjednice…

  47
  4

Ostavite komentar

*

code