ODGOVOR HP DIREKTORKI MUZIČKE ŠKOLE

ODGOVOR HP DIREKTORKI MUZIČKE ŠKOLE

129
0
Podijeli

hercegnovsko_pozoristeUpravni odbor Hercegnovskog pozorišta oglasilo se nakon reagovanja direktorke Muzičke škole u Herceg Novom, Nade Karadžić, na njihov apel da se zaustavi iseljenje ove institucije kulture.

– Drago nam je što u Muzičkoj smatraju da bi saradnja „dvije bliske umjetnosti, muzike i pozorišta, trebalo da bude osmišljena na adekvatan  način“. Žao nam je što je saradnju sa gradom, šampionom kulturnog turizma, Muzička škola proteklih pola godine obilježila „protjerujući“  Dane muzike, a sada i  Pozorište.

Picerija i restoran

Drago nam je što su navedeni uspjesi Muzičke škole jer su i nas radovali. Žao nam je što nije bilo mjesta za tri direktora: Dragana Rakića, Zorana Redžića, Branka Najdanovića – sa njima jesmo sarađivali kako to i podrazumijevaju umjetnost i ljudsko razumijevanje.

Drago nam je što su u Muzičkoj školi saglasni da zgrada u kojoj radi Pozorište nema adekvatne uslove. Žao nam je što potpisnica saopštenja nije nikada bila u novskom Pozorištu i Klubu, što nije gledala predstave koje su proizvod škole glume HP iz koga su krenule Jelena Đokić i Dragana Daca Dabović, a studenti Glume su Miloš Pejović i Bojana Malinovska, a  tvrdi „u tom ugostiteljskom objektu nijesu se izvodile predstave niti se učila gluma“. Žao nam je posebno što nije bila sa nama kada smo u Klubu ugostili članove Simfonijskog orkestra Crne Gore.

Drago nam je što je namjera Muzičke škole da osposobi zgradu, u kojoj rade: Pozorište, četiri slikarska ateljea, škola slikanja i glume, realizuju se programi FFHN-MFF, HAPS-a, Sinestezije, Noći kulture, HSF… Sve to treba da zamjeni „prodavnica muzičkih instrumenata, literature ili – jedan vid muzičkog centra“. Žao nam je što su požurili da nas sudski izbace, a nisu se raspitali o imovinsko-pravnim odnosima – pravo vlasništva na tu zgradu ima i Katolička crkva, a svaka ozbiljna obnova zahtijeva i vrijeme i ulaganje.

I na kraju – drago nam je što iza krajnje nepopularnog poteza kreće ogromna podrška za HP i njegov Klub: skoro 900 potpisa na peticiji i 1600 poruka – Sačuvajmo pozorište na najpopularnijoj društvenoj mreži Fejsbuk. Žao nam je što u Muzičkoj školi i pored toga ne shvataju da mi tražimo samo da Pozorište bude uvaženo – kao institucija i stanar trošne zgrade koja bi bila ruina, da za nju  nismo brinuli – iz Pozorišta i Kluba, najbolje što smo mogli. Tražimo dogovor: više, a ne manje za kulturu i nove generacije!

Da smo podstanari u palati Burovina ne sporimo – ali „nećemo dozvoliti da u zaborav otisnemo dvije decenije uspjeha u kojem su učestvovali eminentni južnoslovenski teatarski poslenici, jer za pozorišne ljude cijelog sveta POZORIŠTE JESTE ŽIVOT!“ (prof. dr Dragana Čolić Biljanovski, teatrolog) – zaključuju iz UO Hercegnovskog pozorišta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code