Odgovor Radija Jadran Turističkoj organizaciji: Brkate javni interes sa političkim i ličnim

Odgovor Radija Jadran Turističkoj organizaciji: Brkate javni interes sa političkim i ličnim

2426
16
Podijeli

Iz Turističke organizacije Herceg Novi i ovoga puta na adresu Radija Jadran stiglo je nepotpisano reagovanje. Naše insistiranje na elementarnoj pismenosti i odgovornosti za napisane riječi, opet je ignorisano. Zato, gospodo iz Turističke organizacije, ubuduće nećemo objavljivati niti jedno vaše saopštenje ukoliko ne vidimo ko potpisom odgovara za njega.

Takođe, vjerovali smo da ste već shvatili – nijesmo dužni da integralno objavljujemo bilo čija, pa ni vaša saopštenja i reagovanja. Pogotovo ako ih prati “molba”  da ih objavimo “u cjelosti, bez predgovora, dopuna, bilo kakvih izmjena i zaključaka”.

Picerija i restoran

Naša obaveza je da ne mijenjamo njihov smisao, a vaša jedina obaveza je bila da odgovorite na naša pitanja oko funkcionisanja Turističke organizacije. Iako uredno dostavljena pitanja, oglušili ste se, ne prvi put. Onda ste se “trgnuli” kada smo, ipak, javnosti skrenuli pažnju da ne poslujete po “slovu zakona”. Da trošite novac netransparentno, da ste možda podijelili i 13. platu… Jer, vaš finansijski plan i program za ovu godinu nije dobio “zeleno svjetlo” Skupštine opštine.

Umjesto odgovora na ta pitanja vi reagujete tako što tvrdite da je dovoljno što je finansijski plan i program usvojila Skupština Turističke organizacije 14. decembra prošle godine, a da je čak predsjednik Opštine dao saglasnost na finansijski plan za 2017. godinu 9. januara ove?!

Pitamo vas, koji predsjednik opštine? Da li Nataša Aćimović, Dragan Janković ili možda Nikša Gojković? Uostalom, sve i da je neko od njih stavio potpis, to nije bilo potrebno, jer ova akta moraju proći Skupštinu opštine. Bila su na dnevnom redu redovnog decembarskog zasjedanja, ali sjednica je prekinuta i treba da bude nastavljena iduće sedmice. Znači, nema blokade Skupštine da bi intervenisao predsjednik Opštine. To su činjenice, a ne spekulacije.

Osim toga, ne može jedan zakon da važi za vas, a drugi za vaše prethodnike koji su mjesecima bili “blokirani”, upravo zato, jer se nije sastajala Skupština opštine da bi usvojila finansijski plan i program rada Turističke organizacije.

Najzad, pozivate se na Zakon o turističkim organizacijama i načelo ostvarivanja javnog interesa u oblasti turizma. Tumačite da to isključuje bilo kakve primjese politike u radu same organizacije, pa bi, kako kažete, upravo nefunkcionisanje Turističke organizacije predstavljalo kršenje javnog interesa. To, dodajete, nije bila namjera zakonodavca, a tvrdite da “jeste namjera pojednih političkih subjekata u saradnji sa pojedinim (ne)objektivnim medijima, iz njima znanih razloga”.

Tačno je da bi nefunkcionisanje TO Herceg Novi predstavljalo kršenje javnog interesa, ali je isto tako tačno i da nelegalno poslovanje predstavlja kršenje javnog interesa. Drugo, rad TO Hreceg Novi karakterišu, ne primjese, već apsolutna umješanost politike. Posljednje dvije godine, pod dirigentskom palicom građanske grupe Izbor, uz prećutnu saglasnost DPS-a, Turističku organizaciju su, bez konkursa, vodile v.d. direktorke Nataša Martić, pa Bojana Blagojević i sada, Ana Stanišić. Izvršni odbor, na čelu sa Goranom Čolovićem, dominantno čine članovi Izbora. Čitav sastav Skupštine Turističke organizacije je politički. Od 23 člana većina su iz Izbora, a ostali iz DPS-a. Trebalo je da u Skupštinu uđe i 10 članova iz turističke privrede, ali na žalost, za njih očigledno nijeste “napravili mjesto”.

Na kraju, imputirate Radiju Jadran saradnju sa pojedinim političkim subjektima i (ne)objektivnost. Očekivano i tipično za onog ko, poput vas, nema argumenata i želi da izmakne sudu javnosti, ili nekom drugom sudu.

A kada već pominjete objektivne medije, dobro je što ste nam opet pokazali kome ste dodijelili tu titulu. To je onaj koji brže-bolje objavljuje sva vaša reagovanja, ne na svoje, već na Jadranove tekstove. Čak i prije nego što se pojave na Jadranovom portalu. Veoma “profesionalno“ i  „apolitično“. Ali, odgovara nam da postoje i takve razlike koje lako mogu  da uoče i ocijene građani. Baš kao i vaš rad i odnos prema medijima.

16 Komentari

 1. Nas novac mukom zaradjen uzimaju i od toga sebi plate daju i pune kasu TO ,ne vidim nikoga ko bi mogao osmislit da sami svojim radom zarade i napune kasu TO, SAMO NA TUDJOJ grbaci ,dje su pare od boravisnih taksi

 2. Ovo postaje prepucavanje bez granica. Daleko od toga da pravdam poslovanje TO, ali su istrazni organi tu da nesto pokazu i dokazu. Novinarstvo treba biti nezavisno i neutralno, a meni ovo lici na povredjenu sujetu i neprofesionalizam. I od TO i od RJ u nastavku ocekujem vecu ozbiljnost, vise dokaza u samim saopstenjima i manje prozivanja koje iz teksta u tekst gubi sustinu…

  11
  4
 3. Turist. Organizacija je interesna i politička organizacija (Izbor-DPS) koju je Radio Jadran raskrinkao do kraja i javnosti pokazao što je istraživačko novinarstvo.Ako su znali da povećaju boravišnu taksu i time učinili Novski turizam još nekonkurentnijim, pa valjda građani trba da znaju kako se taj novac troši.

  10
  3
 4. Nesumnjiva je pozitivna uloga Radio Jadrana u cijelom ovom slucaju, mozda malo kasnite ali ipak “tri koplja” ispred drugih.
  Ali, … voljeli bi da se i vasi autorski tekstovi potpisuju, da znamo ko, sto i kako od vasih novinara pise jer i u vasim objavama postoje velike razlike (ko prati zna).

  20
  5
 5. A da nešto napišete i o poslovanju Instituta …ili….kolika je odgovornost starijeg partnera Izboru zbog ovakvog stanja u TO. Ili…ima tga koliko hočete.

  15
  3
 6. Papiri sve mogu pokriti i vjerujem da je i sve pokriveno ali treba malo zagrebati ispod vrijeme je da neko zagrebe, gradjanski je poceo ima li snage i da nastavi? Inace respect za tekst i stav!

  7
  3
 7. Svaka cast ovom radio Jadranu.Pravi koji misle na grad i gradjane.A finan siraju se sami .Bravo i hvala vam u ime svih postenih Novljana.

  11
  12
 8. O cemu se ovdje radi?Cemu ova prepucavanja?Da li ste vi svi svjesni da zastupate nas gradjane?Ako je rad Turisticke organizacije nelegalan,usto popracen navodnim krivicmim djelima pa valjda imamo nadlezne institucije da rijesavaju te sumnje.Dosta optuzbi i pravdanja,jedni i drugi imate prilliku da dokazete svoje navode pa izvolite,ali na pravom mjestu!!!

  12
  11
 9. Izbor = snp = licni intresi!!! Svaka cast gradjanskom savezu sto pokrece inicijative oko l******* i namjestanja poslova unutar turisticke organizacije. Jedina prava opozicija je gradjanski savez. Ostalo sve foteljasi koju su po funkcijama zadnjih 15 godina

  9
  13
 10. Direktno i konkretno,sad ce oni da se nadju kao uvrjedjeni i da vas bojkotuju,ostaje samo da preko nadleznih revizorskih institucija dodjemo do pune istine!

  12
  4
 11. Dobro ste rekli to je politicka institucija kojom su poslednje 2 godine upravljali Izbor i dps. A to je tuzno za turizam i privredu grada. Sve licni interesi.

  15
  4

Ostavite komentar

*

code