Odgovorni da odgovaraju zbog “gušenja” u nemilim mirisima zbog postrojenja u Nemiloj...

Odgovorni da odgovaraju zbog “gušenja” u nemilim mirisima zbog postrojenja u Nemiloj i nezavršenog kolektora

51
Podijeli

Mještani, tek pristigli turisti i novinari, danima su ukazivali lokalnoj upravi u Herceg Novom da je život u Meljinama nesnosan zbog smrada koji je nastao momentom pruključenja dijela novog kolektora na postrojenje za preradu otpadnih voda u Nemiloj. Iako je sve testna faza, opravdanja nema, poručili su danas žitelji predstavnicima Opštine, koji su organizovali obilazak postrojenja s medijima.
Smrad se najviše osjeća u večernjim časovima, navode građani Meljina. Tatjana Relić navodi je toliko strašno da je nagone na povraćanje, te da se pojavljuju u ciklusima. Najgore je noću i ljudi ne mogu ni da spavaju. Mišljenja je da nije samo kriv izvođač radova, već i nadzorni organ, ali i lokalna uprava koja je dozvolila da se stara infratruktura uništi prije nego što je nova tehnički primljena.
Jedan od žitelja, Branislav Ivanović primjetio je da ukoliko se ovakva situacija nastavi, Meljine neće biti elitno mjesto u kojem treba da posluju dva hotela visoke kategorije.
– Ja samo želim da neko garantuje da će ovo stanje riješiti, da se neće osjećati više ti mirisi, ja nisam po struci inženjer, pa neka neko od inženjera kaže da imamo problem, a ne da ga guramo ispod tepiha. Smatram da problem nije ovdje u postrojenju, ali su možda problem pupme koje se nalaze po Meljinama, koje nisu dobro povezane. Uništavamo cijeli grad ne samo Meljine. Izgubićemo turiste, a ja i moja porodica, koji smo ovdje 4 generacije, odselićemo se – poručuje rezignirano Ivanović.
Iako je sastanak potpredsjednice Opštine, Danijele Đurović, kao i novog menadžera projekta izgradnje kanalizacione infrastrukture u Herceg Novom i inženjera zaposlenih u postrojenju, sa građanima i novinarima bio planiran kao svojevrsno upoznavanje sa načinom rada postrojenja, na kraju se pretvorio u traženje krivca za loše urađen posao i dugotrajno prisustvo neprijatnih mirisa, ali i traženje garancija da će se ovakvo stanje riješiti u što skorijem roku.
Đurović je potvrdila da veliki broj problema na samoj kanalizacionoj infrastrukturi postoji, a najveći je na kanalizacionom kolektoru.
– Na maloj pumpnoj stanici na Meljinama obavili smo prespajanje, to me dočekalo kada sam preuzela funkciju. Druga stvar je velika pumpna stanica Meljine, na kružnom toku, u kojoj je bilo problema sa rešetkom, gdje je došlo do zastoja, zatim dodatno spajanje kućnih priključaka na pumpnu stanicu kod kružnog toka, koje se sada izvodi, a biće gotovo do ponedjeljka. To su sve stvari vezane za kolektor. Mi i dalje imamo velikih problema – navodi Đurović.
Prema njenim riječima Opština je tražila od KFW banke odobrenje da se u posao uvede posebna firma, koja će uraditi ispitivanje kompletno izvedenog posla. Naglasila je da je samo do sada evidentirano preko 300 manjih problema u radu cijele infrastrukture, ali da je u toku i otklanjanje tih problrema, zahvaljujući hercegnovskom Vodovodu.
Potpredsjednica Opštine obećala je da će po okončanju tog posla nestati i neprijatni mirisi, ali nije mogla da precizira datum.
Posao oko izgradnje kanalizacione infrastrukture povjeren je firmi Ćeltikćoglu, dok je kompanija Mas Gintaš bila zadužena za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Građani su potencirali problem širenja neprijatnih mirisa u dijelu Meljina kod kružnog toka i na rivijeri prema Savini, a ne toliko u Nemiloj i oko postrojenja, što ukazuje na probleme kod kolektora, odnosno kanalizacione infrastrukture.
Rukovodilac radne jedinice postrojenja, Nenad Konjević kazao je da problem ima tehničku i formalnu stranu. Po instrukcijama osnivača, Opštine Herceg Novi, Vodovod DOO je krenuo u otklanjane problema prije više mjeseci, a ne otkako se pojavio neprijatam miris.
– Ne mogu da kažem kada će prestati neprijatni mirisi u Meljinama, ako je odgovor “Sjutra u 12”, jer bi bilo potpuno neodgovorno , zato što ja tu imformaciju nemam, a nema je niko u ovoj prostorji. Ne znam ko je može imati pa da može da tvrdi kako će neprijatni mirisi nestati “tada i tada”. Na tome rade svi koji mogu da pomognu. Ono što mogu da tvrdim jeste da će problem da bude sve manji i manji – kazao je Konjević i dodao da je sa formalne strane, za postrojenje do tehničkog prijema zadužena kompanija Mas Gintaš i samo oni snose odgovornost.
On je potvrdio da se neprijatni mirisi javljaju u ciklusima, te da izvođač kolektora, firma Ćeltikćoglu, nije na pravi načim postavljala poklopce šahtova. Oni su na trasi dugoj 120m, na kojoj je najveća koncentracija ugostiteljskih i stambenih objekata, postavili 4 poklopca sa rupama jedan do drugoga, odakle se i šire nepirjatni mirisi, dok je na drugim mjestima, gdje nema lokala i kuća, postavio zatvorene poklopce. Međutim, kategorično je porekao da se neprijatni mirisi šire i iz postrojenja.
Sastanak je protekao bez prisustva predstavnika turske kompanije Ćeltikćoglu, na koju je najveći dio krivice za postojeće stanje u gradu i svaljen, jer i po tom ugovoru odgovornost do tehičkog prijema snosi ta kompanija.
Predstavnici lokalne uprave obećali su sukcesivno rješavanje problema i utvrđivanje pojedinačnih odgovornosti.
Kada je riječ o postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, kako je kazao predstanvik kompanije Mas Gintaš, Samir Karišik, ono je u pripremnim radovima, odnosno u procesu probnog rada.
Direktor društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Milorad Velaš kazao je da je to društvo u Opštini Herceg Novi, kao investitor, nosilac dva ugovora pri izgradnji kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Informisao je o tehničkim detaljima postrojenja, koje je kapaciteta da opslužuje 65300 stanovnika, a rađeno je po najsavremenijim standardima.
Po njegovim riječima, sistem je još u testnoj fazi, pa se mogu očekivati pojedini problemi, ali je optimista da će se sve rješavati u hodu i uskoro.

51 Komentari

 1. Da li je neko nekada bio u pg kada se osjeća istovetan smrad Iz postrojenja koje se nalazi u blizini delta city???
  E pa to vam je slučaj sa novim… I niko o tome nije razmišljao… Bravo.!
  Znate kako su u pg rešili problem, prave novo postrojenje koje je udaljeno 15km od grada. Isto su i uradili u bd, izmjestili ga van svih naselja.
  Jedino mi smo ga stavili u sred novog.
  Dobro da nije završilo negdje na igalo ili na staru banju..
  E qq…

 2. Strujanje vjetra pri visokoj ljetnoj temperaturi u vecernjim casovima je upravo iz pravca kolektora ka lazaretu to se svake godine moglo osjetiti zadnjih dvadeset godina od kokosijeg djubreta iz rebra komerca

  7
  4
 3. Najvise objašnjenja daju politički manipulatori
  da odbrane sebe i partijske drugove ” bezveznim”
  -nestručnim komentarima.
  Plinovi (smrad) dolaze sa uredjaja za preciscavanje,
  to je istina. Pumpni stanica ( Kružni tok) u Meljinama
  ima biofilter koji funkcionise i apsorbira sve plinove,
  tako da neprijatni mirisi ne potiču odatle.
  Mnogo price, malo znanja o upravljanju izgradnjom
  kapitalnih investicionih objekata.

  7
  6
 4. Sa ovima nema nista na lijepo. Treba narod da se skupi i blokira magistralu dok se nesto ne rijesi. Ovako ce boti pusta prica dok ne odu turisti, a onda ih zabolje. Ilnove sto su odgovorni vezite tamo pa nek se nadisu do mile volje kad je njima sve u redu.

  18
  7
 5. Nemam namjeru da ikoga branim, al mi nije jasno zasto svi napadaju potpisnika ugovora. Ne vjerujem da je ugovorom bilo naznaceno da ce meljine da smrde. Odje neko jeste odgovoran al laickog sam misljenja da je to najprije nadzorni organ. Njemu treba postaviti pitanje … zasto je ovo dozvolio

  14
  15
  • Odgovorni nijesu nikad nikome odgovarali,zato se lako i prihvataju. svi odgovornosti.Pametniji od njih ništa i ne očekuju,sami se snalaze.

   3
   1
 6. 1.pod hitno da se nabavi cjevi koliko treba da se od MeljINA kanalizacija sprovede do zgrade opstine i da se odvrnu ventili i pumpe do kraja(preporucujem radni dan u 10:00 h ) i da onda vidimo ko ce da ispliva a ko da potone!gradite to 6 godina,svako se ugradio u tu rabotu od desetak direkotora i menadzera pa do turaka i beogradjana(milenuim) i sad se svi cudom cude zasto neradi kako treba,pa kako da radi kad niti je bilo normalne firme da ga gradi a jos sto je gore nije bilo opstine da dodje i kaze:”alo imate deset dana da pocnete da radite kako treba ili idete kuci svi zajedno o direktora do sofera”tako nam i treba kad nam je sve politika.

  35
  1
 7. Blago nama, u dom! Što ste mislili Novljani, da će se ovi, što su jedva otišli, da se poprave, ako im date novu šansu? Ima Novi da bazdi, još duuugo, dugo…

  28
  5
 8. Bečićuuuuuuu spašavaj.Glupljih građana od novljana nema na kugli zemaljskoj. Kravatu na nos i nema problema.Ne vidim u čemu je problem,prije izbora rekoše da imaju fenomenalne kadrove tako da ne treba brinuti.Iskustvo Mandića,Vajagića,Đurovićke,Miće,Katića ,Seferovića zajedno sa mladošću Bečića garantuje uspjeh.
  I ostavite se priče o odgovornosti da ne ostanemo bez opštinskog rukovodstva. Dosta nam je izbora……

  31
  11
 9. Meni najvise smrde ovi politicki komentari botova i imam nagon na povracanje u ciklusima. Ne vrti se citav svijet oko vasih fotelja i jedni i drugi i treci i peti

  30
  10
 10. Da li ce kolektor ikada raditi kako treba pitanje je. Bakterije koje preciscavaju vodu i eliminisu neugodne mirise ne mogu da opstanu u morskoj vodi. A posto je kolektor sav supalj kao svajcarski sir, sto nikako ne bi smio biti i velikim dijelom prolazi ispod kote mora otpadne vode pristizu u postrojenje pomijesane s morskom vodom sto ubija bakterije i onemogucuje kvalitetno preciscavanje. to dobro znaju i izvodjaci i nadzori i investitori

  28
  3
 11. Pustite se “suplje” ili ti “lovacke” price. Vanzemaljci su potpisivali ugovor sa Certicogluom…
  Sad si vazna i pametna i ugledna.
  Smesni ste,a da to ni ne znate.

  36
  7
 12. Danijela i Katić su bili u menadžmentu Opštine kad se zaključivao ovaj štetni ugovor, a sad vele da će nas spasit. To sigurno, što da im ne vjerujemo, sve do sad što su uradili za opštinu dok su ranije vladali, vrlo je kvalitetno 🙂

  42
  8
 13. Ko je zakljucio ovakav ugovor i kada. Ajde javno. Novljani sad u cudu kao nemaju pojma da su isti ljudi kojima je opet dato povjerenje.Trazili ste ,dobili ste i sad cutite i smrdite

  44
  4
 14. Koja drskost ovih koji su od početka učestvovali u ovom projektu, a sada se oglašavaju kao da se prvi put u ovo petljaju. Sjeća li se gospođa Đurović menadžera koji je u Švajcarskoj dobio nagradu.

  41
  1
  • ,, SUNCE,, svaka cast na komentar HN politicka i ostala scena je za Nobelovu nagradu,ali za lopovluk neznanje korupciju dvolicnost i za laganje.

 15. Da li neko zna koliko će nas koštati ovo zadovoljstvo? Odnosno koliko će koštati kubni metar vode ( sa uključenom kanalizacijom) kada ovaj veleprojekat počne da radi i kada se počnu otplaćivati krediti?l

  25
 16. Važi li još poziv za obilazak “zdanja” ? Nemogoh od posla onomad, a želja me vuče da obiđem ovu monumentalnu građevinu.. Da “okinem” jedan selfi iznad ovog bazena, đe ovo vri..

  38
  1
 17. DANIJELA ,ti si bila u vlasti kod potpisivanja ugovora,sada izigravate spasioce,tvoj Snp i ostali od kojih su sada skoro svi opet na vlasti krivi ste za ovo

  63
  9
 18. Samo imena kompanija koje su izvodile radove govore sve… Strateski projekat se daje nekoj turskoj kompaniji… Jeste li ikad bili u Turskoj? Tamo je smrad normalna pojava! Ovo se nebi desilo da je izvodjac radova Njemacka, Svajcarska, Svedska ili neka druga kompanija iz zapadne Evrope, a ima ih masa!Iduci put angazujte Indijce ili Afganistance pa cemo svi zajedno i plivat u govnima, ako vec i ne plivamo??!

  50
  5
 19. Sada, posto je Meljine unisteno za turizam i normalni razvoj preselite u njega opstinu, javna preduzeca, autobusku, sud, … a oslobodite makar centar grada za turizam!

  45
  1
  • E bravo! Potpuno si u pravu, neka oni presele u Meljine i oslobode grad (zgrade, parkinge, saobracaj) jer oni prave najvise guzve u gradu.

   25
   1
  • Ovdje negativne komentare daju oni opstinski birokrati sto moraju “popit’ kafu na pauzu” u gradsku kafanu i ne bi rado selili u Meljine.
   🙂

   14
 20. Na šta je doveden ovaj grad da ne može da zamjeni šahtove sa rupama sa onim bez rupa kako ne bi bilo neprijatnih mirisa, izglrda da im nije stalo da zdravlja građana a da o turistima i ne pomišljamo

  25
  2
 21. Smrdi ovdje od samog početka izgradnje kolektora . Objavite ko je radio projekat i ko su nadzorni organi .Izvođač je posebna priča , apare odoše.

  43
 22. Da se izbjegne smrad koriste se hemikalije koje su VRLO SKUPE. Sve se to znalo i ranije i sve ce to da kosta gradjane
  Na ovsj nacin doveden je u pitanje funkcionisanje projekta LAZARET koji je ozbiljan turisticki sadrzaj.
  Ko ce idgovarati!!!!!

  39
 23. Poruka lokalne uprave sa ovog sastanka je da gradjani treba da se naviknu na smrad (uostalom, to je po njima “subjektivni osjecaj!!!), jer oni ne znaju sta je uzrok smrada, i tvrde da je vec “sve bolje i bolje”i, jer nemaju stručnjake koji ce utvrditi uzroke i otkloniti ih. Ali su puni razumjevanja za probleme gradjana Meljina….uzas! Navikavajte se ljudi na smrad, jer ako ne preduzmete nista, s ovima cete u njemu živjeti….a turista necete imati…

  47
  3
 24. Gospodo draga, neprijatni mirisi nece nestati nikada, samo ce biti nekad manji nekad visi.Zato se ovakva postrojenja u normalnom, obrazovanom i odgovornom drustvu prave van naseljenih mjesta ili u industrijskim zonama.A Meljine treba da bude turisticko mjesto sa hotelima cetiri i vise zvijezdica, sa zdrastvenom ustanovom, gostima i stanovnistvom koji svako jutro udise miris mora i mediteranske vegetacije.Pitanje je sta sad? Stetu ne moze popraviti vise niko, ali neko je odgovoran za sve ovo, od samog pocetka, plana, ugovora i taj neko treba na sud.Da li ce nova vlast imati hrabrosti i znanja da nesto popravi vidjet ce se.

  44
  1
 25. Oprema instalirana u Meljinama nema atest .Ugovor je sklopljen za vrijeme vladavine Danijele u predhodnom mandatu tako da je nije nista nije sačekalo nego stiglo.Ovo i jeste pra požaavedno jer svako treba da požanje što je posijao.Koliko je bilo briga za projekat kao nekada Glavnog menadžera opštine i koliko zna išta o njemu, a u najvećem dijelu je rađen dok je bila na funkciji vidi se danas.Ako je iko odgovoran onda je to ona i oni.Po njima je odgovoran izvođač kog su oni birali ,a ne oni koji su se ovako ponijeli .Koliko košta projekat i šta on uopšte znači??Ovo je prva faza koja predviđa smrad??Olivera šta sada kažete??Smiješno,normalno da neće sami sebi tražiti mane.

  48
  8
 26. Tehnologija koja je tražena u tenderskoj dokumentaciji za izgradnju fabrike za tretman otpadnih voda u Herceg Novom je prevaziđena prije 10 godina. Nikada se smrad neće povući, samo će ga biti manje.

  48
  1

Ostavite komentar

*

code