“Odjeci”s Kanli kule: Koncertom hora Collegium musicum otvoreni 35. Dani muzike

“Odjeci”s Kanli kule: Koncertom hora Collegium musicum otvoreni 35. Dani muzike

0
Podijeli

Poklonici muzike, posebno horskog pjevanja i duhovne muzike, vjerna festivalska publika, ispunili su sinoć gledalište Kanli kule na koncertu “Odjeci” akademskog hora Collegium musicum, kojim je otvoren 35. Međunarodni festival Dani muzike u Herceg Novom.

Koncert je bio posvećen dirigentkinji, rođenoj Novljanki, Darinki Matić Marović, kojoj su predsjednik Opštine Stevan Katić, kao i selektor i umjetnički direktor festivala, Boris Kraljević, uručili plaketu.

Picerija i restoran

– Dok se nalazim večeras sa vama, osjećam ovaj grad koji volim, gdje su i moji preci muzicirali. Sigurno je i to uticalo na moj životni izbor da se bavim muzikom. Drago mi je da se u nizu dobijenih priznanja nalazi i ovo, koje je mome srcu najdraže i najljepše – poručila je s bine Darinka Matić Marović.

Za maestru Draganu Jovanović, koja je preuzela dirigentsku palicu od svoje profesorice Matić Marović, koja joj je, kako kaže i duhovna majka, ovo je posebno veče. Jer, grad Herceg Novi “ukazuje Darinki Matić Marović svu ljubav i poštovanje koju ona više nego zaslužuje”:

– Ona je pronijela ime ovoga grada, ne samo u regionu, nego u svijetu u najprestižnijim svjetskim muzičkim dvoranama. Herceg Novi treba da bude ponosan što je jedna od njegovih žiteljki na taj način proživjela fantastičnu karijeru – istakla je Jovanović, priznajući da je imala neubičajenu tremu pred hercegnovskom publikom.

Hor postoji od 1971. godine i vezan je za Boku, dodaje Jovanović. Koncert su naslovili “Odjeci”, jer su htjeli da pokažu neke od hitova koje je Collegium pjevao od davnih 70-ih godina i da se i profestorka podsjeti tog zvuka.

Uz one koji su godinama podržavali Dane muzike, grad, Minstarstvo kulture, učesnici iz regiona i svijeta, iznad svega novska publika, treba izdvojiti doprinos profesora Lazara Seferovića, kazao je selektor Boris Kraljević, podsjećajući da je Seferović dao festivalu dragocjeni vjetar u leđa nakon višegodišnje pauze. A zahvalnost za generacije sjanih muzičara, od obnavljanja festivala pripada i profesorici Mileni Lučić, koja je od početka na čelu Umjetničkog savjeta festivala:

– Rođendan, 35. jubilarni i zrelost festivala, 15 godina nakon njegove obnove, zavrijeđuju i darove i proslave. Pravi dar za festival i umjetnike koji na njemu tek treba da nastupaju, biće novi instrument koji će omogućiti odvažniji pristup u odabiru programa – istakao je Kraljević, podsjetivši na donatore novog Yamaha klavira u Dvorani Park, te da je prvi ovogodišnji koncert u slavu velike maestre Darinke Matić Marović.

Jubilej, 35 godina festivala, vrhunski program i brojni svjetski umjetnici, te novi klavir, razlozi su za zadovoljstvo, istakao je, pozdravljajući publiku, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić:

– Međunarodni Dani muzike tradicija su hercegnovske kulturne scene, festival koji nikada ne pravi kompromise kada je riječ o kvalitetu. Zahvaljujući svjetskom, a našem pijanisti, maestru i pedagogu, Borisu Kraljeviću, Herceg festu, vrsnim umjetnicima iz svijeta, vjernoj publici, festival traje tri ipo decenije, a trajaće, siguran sam, bar još toliko – poručio je on.

Atmosfera na Kanli kuli odisala je duhovnošću, dok je ansambl Collegium musicum, jedan od najeminentnijih horova u Srbiji, sa više od 3000 koncerata širom svijeta, izvodio djela kompozitora različitih stilskih epoha, Tajčevića, Rahmanjinova, Mokranjca, Proševa, Zaprova, Tamindžića.

Jubilarni festival Dani muzike podržali su Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi, a do 20. jula u Dvorani Park biće održano 6 koncerata na kojima će nastupiti 40 umjetnika iz Crne Gore i svijeta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code