Odlaganje zelenog i građevinskog otpada: Plan upravljanja za 4 godine

Odlaganje zelenog i građevinskog otpada: Plan upravljanja za 4 godine

1506
4
Podijeli

press-komunalno-120916Opština Herceg Novi je formirala stručni tim za izradu Lokalnog plana upravljanja otpadom 2016-2020, koji uveliko radi. Izradom ovog plana, u skladu sa Državnim planom upravljanja otpadom, riješiće se važna pitanja, među kojima i ona u nadležnosti Komunalno-stambenog – odlaganje zelenog i građevinskog otpada. To je novinarima saopštio sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, Ilija Peulić.

„Odlaganje zelenog i građevinskog otpada problem je koji Herceg Novi ima već duži niz godina. Odgovorno smo pristupili zadatku da predložimo rješenje koje je dugoročno održivo“, kazao je Peulić.

Picerija i restoran

Plan će dati finansijsku konstrukciju svih planiranih objekata, postrojenja i opreme potrebne za realizaciju projekta zbrinjavanja zelenog otpada po zajedničkom projektu koji je urađen sa opštinom Tivat, Kotor i Budva u kordinaciji preduzeća „Komunalno –stambeno“.

Najavio je i radnu posjetu Neumu. Cilj je da se predstavnici Sekretarijata „iz prve ruke“ upute u način funkcionisanja tamošnjeg postrojenja za reciklažu građevinskog otpada u Moševićima, investicionu vrijednost izgradnje i primjenjivost tog rješenja kod nas.

„Plan treba da predvidi aktivnosti u narednih nekoliko godina, sprovodiće se u fazama. Radimo na prijedlozima koji će biti dugoročno održivi – i ekološki i ekonomski.  Ovo su pitanja za koja treba što prije ponuditi rješenja, imajući u vidu ubrzani razvoj Herceg Novog i sve investicije koje se realizuju ili su u planu“, zaključio je Peulić.

 

Vodotoci regulisani i očišćeni

ciscenje-usca-rijeke-5Sve „kritične“ lokacije, u slučaju velikih padavina, na području Herceg Novog, ne bi ove godine trebalo da izazivaju nevolje. Radnci Komunalnog stambenog u saradnji sa Službom zaštite i spašavanja i komunalnom policijom su obavili mapiranje i uredili vodotoke. Prošle godine je očišćeno oko 50 vodotokova, a očekuje se da ove jeseni učinak bude bolji, kazao je na press-u, direktor Komunalno stambenog preduzeća, Branko Božović.

Dio je već tretiran – u Igalu i Baošićima, na Toploj, a u Zelenici se danas radi. Tokom narednih dana i druge lokacije će biti očišćene, korita rijeka, brojni potoci i kanali, ulični propusti i šahtovi, magistralni i lokalni putevi.

„Sistem će biti spreman i za padavine koje su nešto iznad prosjeka“, ocijenio je Božović, koji je kazao da je zahvaljujući poslu koji je urađen lani, ove godine dovoljna trećina prošlogodišnjih aktivnosti da građani Herceg Novog budu čak bolje zaštićeni od poplava tokom sezone kiša.

Značajno je što je ušće rijeke Sutorine lani očišćeno od zemlje, šuta, kamena i ostalog otpada, čime je smanjena mogućnost izbijanja poplava u kišnom periodu, koje su proteklih godina otežavale život stanovništvu ovog naselja. Kooperanti će i ove godine biti angažovani na čišćenju oko 6,5 kilometara vodotokova, za šta se procjenjuje da je poterebno oko 60 sati rada mašina.

I sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, Ilija Peulić, potvrdio je da lokalna uprava i njene službe kontinuirano rade na prevenciji, praćenju i rješavanju situacija na terenu koje direktno utiču na život građana, nadajući se sezoni bez poplava.

–      Koordinaciono tijelo za praćenje rada lokalne uprave nastaviće da se sastaje tokom cijele godine. Njegov rad značajno je  unaprijedio  koordinaciju opštinskih preduzeća i ustanova na rješavanju kako svakodnevnih izazova, tako i različitih projekata važnih za grad – istakao je Peulić.

 

Led rasvjeta donosi već uštede

led rasvjeta autobuskaGovoreći o aktivnostima „Komunalno-stambenog“ preduzeća, Božović je kazao da se intenzivno radi na završetku projekta uvođenja led rasvjete, te da bi uskoro trebalo da dobiju gotov sistem na upravljanje, za šta već imaju osposobljene ljude.

 

„Kada se realizuju veliki projekti poput ovog uvijek morate imati u vidu da može doći do manjih odstupanja. Građani su imali opravdane primjedbe i zaslužuju izvinjenje. Neosporan je značaj ovog projekta za grad. On je već u fazi realizacije donio značajne uštede , što možemo ocijeniti kao dobar početak“, rekao je Božović.

Pored ovih aktivnosti, „Komunalno stambeno“ redovno radi i na održavanju zelenila.

„Opština Herceg Novi odlučila je da podrži nastavak akcije „Neka bude čisto“. Zavod za zapošljavanje organizuje javni rad u trajanju od četiri mjeseca. Prepoznajući značaj poslova koji se kroz ovu akciju obavljaju, lokalna uprava je odlučila da po tri radnika „Komunalnog“ i „Čistoće“ angažuje i nakon sezone. To nam je posebno važno u dijelu održavanja pojasa uz jadransku magistralu“, saopštio je Božović.

Do novembra je zabranjeno rezanje palmi, prema nalogu Fitosanitarne inspekcije. Trenutno je u toku treće tretiranje palmi koje su zaražene takozvanim „surlašem“.

4 Komentari

  1. Hvalite se sitnicama i stvarima koje su normalne i u opisu vam redovnog posla a ne rješavate probleme koji godinama ugrožavaju objekte kad padnu kiše
    0    0

Ostavite komentar

*

code