ODOBRENI PREGOVORI SA “ORASCOMOM” ZA ZAKUP OSTRVA LASTAVICA I TVRĐAVE MAMULA

ODOBRENI PREGOVORI SA “ORASCOMOM” ZA ZAKUP OSTRVA LASTAVICA I TVRĐAVE MAMULA

144
0
Podijeli

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio je danas izvještaj Tenderske komisije o rezultatima međunarodnog tendera za davanje u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom “Mamula”.

Zadužena je Tenderska komisija da otpočne pregovore sa kompanijom “Orascom Development”, koja je jedina dostavila formalno ispravnu ponudu.
Ponuda “Orascom Developmenta” podrazumijeva period zakupa od 49 godina, zakupninu za zemljište u iznosu od 1,5 € po m2, zatim 2 % prihoda (bez PDV-a) na ime varijabilne zakupnine za lokalitet i 0,9 € za zakup akvatorijuma.
Procjenjeno je da bi Crna Gora od zakupnine za prvih 10 godina ostvarila direktne prihode od 7.5 mil €, od doprinosa za zaposlene 2.8 mil €, dok bi PDV donio 4.4 mil €, a porez na dobit i porezi na dividende i drugi prihodi od poreza 0.1 mil € .
Sastavni dio ponude je biznis plan koji uključuje koncept i dizajn projekta, kao i dio koji se odnosi na zaštitu spomenika kulture i primjenu ekoloških standarda u projektovanju i izgradnji turističkih sadržaja, te potpunu usklađenost investicionog programa sa propisima o očuvanju i zaštiti životne sredine.
Investicioni program koji bi ponuđač realizovao u roku od 18 mjeseci od datuma izdavanja građevinske dozvole, vrijedan je 15 miliona eura i podrazumijeva garantovane izvore sredstava.
Projekat bi činile: 23 hotelske sobe, 4 ugostiteljska objekta, istorijski zaštićen prostor, recepciju, spa, minimarket, pristanište, 2 bazena, klub za vodene sportove, taksi brodove, infrastukturu itd. U tom rizortu bi, direktno i indirektno, bilo otvoreno do 200 radnih mjesta.
Projekat valorizacije ostrva Lastavica razmotren je i iz ugla zaključaka Skupštine opštine Herceg Novi, oko tenderske procedure na tom lokalitetu. Savjet je ocijenio da je tenderski postupak sproveden na transparentan način, uz poštovanje zakonskih propisa i državnih interesa na lokalitetu čiji je vlasnik država Crna Gora, te da njegova valorizacija, koja podrazumijeva i zaštitu istorijsko – arhitektonskog jezgra, predstavlja značajan impuls za ekonomiju Crne Gore.
Savjet je ocijenio neispravnom i odbacio jedinu ponudu kompanije Robert Placzek Holding AG iz Beča na javnom tenderu za davanje u dugoročni zakup lokaliteta “Bigovo – Trašte. Tender je proglašen neuspjelim, a Komisija je zadužena da u što kraćem roku objavi novi.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code