Odobreno 20 miliona eura kredita CEB-a za stanove i treću fazu projekta...

Odobreno 20 miliona eura kredita CEB-a za stanove i treću fazu projekta 1000+

1
Podijeli

Projekat rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima pod nazivom “Projekat 1000+” biće nastavljen i u trećoj fazi. Projekat se ralizuje u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evopre (CEB), uz uvažavanje pravila i procedura Banke sa jedne i crnogorskog zakonodavstva sa druge stane, saopštili su iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.
U prethodne dvije faze projekta 809 porodičnih domaćinstva, odnosno 2149 građana Crne Gore, riješili su stambeno pitanje.

– Imajući u vidu uspješnost projekta, Vlada Crne Gore je nastavila saradnju sa CEB-om, radi obezbjeđivanja dodatne kreditne linije, koja je omogućila finansiranje treće faze projekta 1000+. Na sjednici Administrativnog odbora CEB-a 23. novembra 2017. godine kreditni zahtjev je razmatran i odobren, te su se stekli uslovi za potpisivanje Ugovora o kreditu sa CEB-om u iznosu od 10 miliona eura – navodi se u saopštenju.

Picerija i restoran

U ovom projektu mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove. Dugoročni hipotekarni krediti dodjeljivaće se sljedećim ciljnim grupama: 40% korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30% bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života. U okviru ciljnih grupa, u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, porodična domaćinstva koja imaju prioritet su: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

U pregovorima sa građevinskim kompanijama Ministarstvo održivog razvoja i turizma naročito će insistirati na nižim cijenama m² stanova, a od banaka će tražiti dodatno snižavanje kamatne stope za dugoročne hipotekarne stambene kredite i pojednostavljene procedure odobravanja kredita, imajući u vidu da je ovo socijalni projekat koji je namijenjen građanima koji po tržišnim uslovima ne mogu da riješe stambeno pitanje.

Novitet u trećoj fazi projekta biće i ponuda stanova u starogradnji koji moraju zadovoljiti kriterijume energetske efikasnosti i čija ponuda će doprinijeti konkurentnosti cijena. Građani koji budu zainteresovani da prodaju stan u okviru projekta 1000+, mogu se prijaviti kada bude raspisan Javni poziv, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Sve povoljnosti iz prethodna dva projekta u narednoj fazi biće unaprijeđene u korist krajnjih korisnika – kupaca stanova, saopštavaju dalje iz Ministarstva. Glavna prednost ovog projekta je najniža fiksna kamatna stopa na tržištu, ali i niz drugih povoljnosti koje se ogledaju u nižim troškovima obrade kredita, nižim cijenama usluga notara kao i nižim cijenama životnog osiguranja i osiguranja imovine u odnosu na tržišne cijene.

U skladu sa Programom rada Vlade i dinamikom pregovora sa CEB-om, koji su u završnoj fazi, do kraja ove, odnosno početkom naredne godine će biti objavljeni Javni pozivi za banke, građevinske kompanije i fizička lica kao ponuđače stanova, kao i Javni poziv za građane. Za ovu fazu projekta predviđen je kredit u iznosu od 20 miliona eura, što podrazumijeva da će još oko 400 porodičnih domaćinstava riješiti stambeno pitanje kroz treću fazu Projekta 1000+.

Realizacijom ovog projekta Vlada Crne Gore pruža mogućnost građanima da na jednostavan način dođu do rješenja osnovnog egzistencijalnog pitanja.

1 komentar

  1. Bravo super pa opet dajte stanove ovima sto vec imaju kao i za prosvjetne radnike u zgradi Ramareksa dje ste dozvolili da stan dobije familija ciji supruznici imaju nekretnine na svoje ime svaka vam cast bas ste azurni i posveceni ovome ko zaista treba da dobije stan sramota dajete laznu nadu pojedinima jer ne mogu doc na red od ovih halapljivih koji bi stan od drzave za svakog clana famije po jedan sramota stidite se gospodo iz skolskog centra Ivan Goran Kovacic ,stidite se gospodo iz zgrade Opstine Herceg Novi ,stidite se ministre Sehovicu ,bez provjere dodjeljujete stanove a oni kojima trebaju su na ulicu sa familijama katastrofa sramota da ne pogledate ,da se ne informisete sramota

Ostavite komentar

*

code